Dommerkurs

DDK avholdt dressurdommerkurs med  Andrew Gardner , FEI 5* 11.-13. mai under CDI3* /Nordisk mesterskap for seniorer/U25  stevnet på Epona. Dressur Så Klart har spurt dommeren Janne Syversen om hva som gjorde at hun ble dommer og hva han fikk ut av dommerkurset.

Hvorfor har du valgt å bli dommer?

Jeg begynte som dommer for veeeldig lenge siden og den gangen  – som nå – var det å lære mer om alt som hadde med hest/ridning den viktigste grunnen.  Jeg tok også kurs til både banebygger og sprangdommer, men det var innen dressurdømmingen jeg valgte å utdanne meg videre. Her var det  alltid noe å lære og som også kunne brukes i andre sammenheng enn bare under  dømmingen.

Hvilken dommergrad har du?

Jeg er nå DDIII og kunne nok brukt mange flere helger på dommeroppdrag, men tiden strekker dessverre ikke alltid til.

Hva liker du best med å være dommer?

Har etter så mange år hatt mange gode rideopplevelser og kjent på flere fine øyeblikk på og utenfor railen. Det er ofte bare noen få sekunder der du kjenner at alt stemmer som gir deg en glede du kan leve på i lang tid. Syns det å være en liten del av alle som jobber for fremme av hestesporten og her spesielt dressuren gir meg en god følelse av å bidra. Og det er jo moro å komme ut og treffe utøvere, arrangører og ikke minst andre dommere.

Janne Syversen og Gunn Skovholt. (Foto: Elizabeth Farbrot)

Føler du at du lærer mye av å dømme?

Jeg lærer masse av å dømme – se de ulike ekvipasjene og deres utfordringer og hvordan de håndterer  disse.  Jeg er ofte imponert over hvor gode en del ekvipasjer er – nivået er blitt mange hakk høyere iløpet av de årene jeg har vært dommer.  Mye bra hester er det også. Dømme sammen med andre, skrive for andre dommere, se på noen klasser fra sidelinjen – alt er lærerikt.

Hvilket nivå er du på selv?

Jeg selv har såvidt startet PGS mens jeg var «ung og lovende», men har de senere år startet kun opp til MB og ikke vært på stevne hver helg slik jeg var før.

Janne Syversen og Stallknektens SeeYou. (Foto: Line Kristin Melhus)

Hva har du lært av å være på dommerkurs på Epona?

Dette kurset på Epona hadde jeg veldig lyst til å få med meg og med godvilje fra både familie og jobb, lot det seg gjøre denne gangen. Jeg angrer ikke, og føler at jeg tar med meg mye lærdom og inntrykk hjem igjen. Jeg har hatt en fantastisk god reise- og bofølge i Line Melhus (DDI fra samme klubb) og den sosiale biten av kurset er en meget viktig del.  Treffe andre dommere i litt avslappede former og ikke bare mens vi er ute på oppdrag er meget sunt for måten vi omgås på.

Selv er jeg elendig til å snakke engelsk, men forstår det meste og Andrew  Gardner var en meget dyktig kursholder som formidlet sitt budskap på en fin måte.  Intensjonen med kurset er vel at dommerstanden etterhvert skal kunne bli noe mer «samstemt» og det er kanskje det viktigste for både rekruttering og kontinuerligteten  i dommerstanden.

Været har vært fantastisk og det bidrar selvsagt til at kurset har latt seg gjennomføre på en meget bra måte. Flere dager med kurs er supert for innlæring og tid til å hygge seg sammen med dommerkolleger.  Dessverre er det oftest umulig for meg å dra ut på slike kurs/samlinger over flere dager og være borte hjemmefra,  men jeg håper å kunne delta ved en senere anledning også.

 

Hilsen Janne