Dommerkurs på Epona

DDK avholdt dressurdommerkurs med  Andrew Gardner , FEI 5* 11.-13. mai under CDI3* /Nordisk mesterskap for seniorer/U25  stevnet på Epona. Dressur Så Klart har spurt dommeren Kristoffer Nyquist om hva som gjorde at han ble dommer og hva han fikk ut av dommerkurset.

Hvorfor har du valgt å bli dommer? 

Jeg valgte å bli dressurdommer fordi jeg først og fremst synes det er en fin måte å gi noe tilbake til sporten som har gitt, og gir meg veldig mye. Jeg har alltid vært glad i, og god til å legge merke til detaljer (liker jeg hvertfall å tro selv, hehe), og kan for eksempel sitte i timesvis å studere egne eller andres ritt på videoopptak, fra både trening og konkurranse. Jeg synes det er interessant og spennende å studere og analysere hver eneste lille bevegelse hest og rytter gjør og videre opparbeide meg en forståelse om hvordan og hvorfor hver bevegelse blir som den blir. I dressurriding mener jeg at det er de små detaljene som utgjør de store forskjellene! Er jeg i tvil på hvordan en begevelse eller øvelse skal se ut, så klikker jeg meg bare inn på en video av Charlotte og Valegro – der har vi jo fasiten!

Jeg jobber til daglig med opplæring og utvikling der min favoritt er å øke andres motivasjon og kunnskap ved å gi dem nyttige tilbakemeldinger og verktøy de kan ta med seg videre. Jeg ser et potensiale i å ta med meg min kompetanse og erfaring fra dette inn i sporten, og målet mitt er å kunne gjøre det samme for rytterne gjennom dømmingen min!

Hvilken dommergrad har du? 

Jeg er dressurdommer 1 med ambisjoner om å ta stegene oppover. Veien blir til mens man går og man vet jo aldri hva en møter på, men magefølelsen på nåværende tidspunkt sier at dette bare er starten.

Hva liker du best med å være dommer? 

Det er vanskelig å si hva jeg liker best. Hittil liker jeg alt, nettopp fordi det ligger så mye egen læring i alt man eksponeres for. Men en aboslutt favoritt er å gi rytterne hyggelige tilbakemeldinger og gode karakterer på det som er bra. Da blir det fort et par store smilefjes gjennom protokollen!

Føler du at du lærer mye av å dømme? 

Ja! Jeg lærer med rytterne! Selv om vi sitter og bedømmer andre i sin utførelse, er vi tross alt ikke født eksperter! Det blir vi over tid gjennom regelmessig dømming og kursing kombinert med erfaringsbasert kunnskap.

Hvilket nivå er du på selv? 

Jeg har rideerfaring til og med Prix St. Georg, og har tidligere ridd endel sprang. Per dags dato har jeg 6 år gamle Tobajo Catch My Heart, som nylig har debutert på MB-nivå. Jeg er også autorisert trener, og underviser ryttere på lett og middels nivå. Også som trener ønsker jeg å utvikle meg og oppgradere autorisasjonen på sikt.

Hva har du lært av å være på dommerkurs på Epona? 

Kurset var i hovedsak rettet mot dommere med høyere autorisasjon enn det jeg har, med fokus på høyere klassenivåer enn det jeg bedømmer. Jeg synes uansett det var interessant og lærerikt å være med, og fikk en god innføring i hva som venter meg som dommer i fremtiden. Det var et stort fokus på bedømning av kür, noe jeg har håper jeg får muligheten til å erfare i fremtiden. Viktigst av alt for min del, var å møte dommerkolleger til gode diskusjoner og utveksling av erfaringer. Jeg synes deltakerne på kurset viste høyt engasjement og stor interesse, og jeg tror vi alle gikk der i fra med noen nye verktøy, metoder for videre praksis og ny motivasjon. Jeg er veldig takknemlig og glad for at det blir arrangert slike kurs og jeg ser på disse kursene som en flott mulighet for dommere fra hele landet til å møtes. Kursstrukturen legger tilrette for dialog og diskusjon, og er preget av godt lærings- og ytringsklima. Jeg vil takke alle kursdeltakere, kursholdere og arrangører for en bra helg – gleder meg til neste gang!

 

Hilsen Kristoffer Nyquist