Fra Unghest til Grand Prix

Flere ryttere som deltok i Grand Prix klassen på Tanum sitt pinsestevne har trent hestene dit selv med god hjelp av sine trenere. Les historien til Elisabeth Røisli og hennes hoppe Liva af Skovsøgård.

Min hest heter Liva af Skovsøgård, også kalt Gunda, er en oldenburger hoppe på 12 år.
Den er etter Sonny Boy Højbogård og Line Hjortelund. Eneste føllet til Line.
Hun er solgt som føll fra oppdretter til ei jente, som solgte henne videre til Bjarke Lausten i februar 2010. Han som driver Gunnarlunda, og eide Akeem Foldager som de solgte til Helgstrand.
Jeg kjøpte Liva som 4 åring i juli 2010. Kort tid etter ble jeg hjerteoperert og Liva fikk en pause, på samme tid som min rekonvalesens. Kort tid etter begynte Liva å få diffuse haltheter, og ble undersøkt opp og ned i mente. Til slutt fant vi ut at hun var halt i et fremkne, og vi reiste til Sør-Sverige for å ta MR. Der ble det funn på bilder, og Liva ble lagt under kniven og operert av Lars Moen. Operasjonen var vellykket, men dessverre ble Liva veldig syk etterpå. Men Liva er en fighter og gleden var stor da jeg kunne hente henne på Bjerke og ta henne med hjem etter en måned der.
Foto: Thor-Erik Thoresen
Vi kom i gang igjen høsten 2012 i Lett B!!! Siden har det gått slag i slag, og en milepæl ble nådd når vi endelig kunne starte middels. Red til kanonsterke 55% husker jeg.
Målsetningen min når jeg kjøpte hest, var at nå skulle jeg forsøke å ri middels, for det hadde jeg aldri gjort tidligere. Hadde en jentedrøm om å ri med hatt og frakk. Frakken har vi fått testet, men hatt ble det dårlig med, og godt er det kanskje.
Har hatt uflaks med et par hester, som dessverre ikke har levd opp. Så den høyeste klassen jeg hadde startet var LA. Men jeg skjønte jo etterhvert at Gunda var spesiell, Nikolai kalte hun “Ferrari” og EB sa til meg etter en trening at hun trodde vi kunne gå hele veien.
Vel hun fikk jo rett.
I tillegg til å få hjelp fra ovennevnte, har jeg hatt ukentlig hjelp i flere år av Therese Holmgren som utallige ganger sa: Hon skal bæra seg sjælv……..
Foto: Ane Tveit
Siste halvannet år,  har vi trent det vi har maktet tidsmessig for Siril Helljesen, og etter det har det virkelig skutt fart.
Det var en merkelig følelse å gå inn på Horsepro og melde hesten i klassen Grand Prix.
Vi hadde en kjempedebut på Epoona i april og vi lærer av hver start.
Liva er et arbeidsjern, både på godt og vondt. Hender hun tar over showet og da er jeg sjanseløs. Da blir det Gundashow. Vi brukte 2 år på knekke “enerkoden”, vi måtte jo lære oss det samtidig. Liva har veldig lett for samling, og det er hennes største styrke. Som venn er hun en enorm personlighet. Hun betyr enormt mye for meg.
På hjemmefronten heier hele familien på mor, og jeg takker for støtten fra min flotte familie.
Mvh Elisabeth