Hvilken bunn, til hvilket forbruk?

En av de ledende forhandlerne innenfor underlag til ridebaner, stallinnredning, utstyr og gjerder i Norge er Stall Kubberød. 

Stall Kubberød ble etablert høsten 2007 i nye og vakre omgivelser på Jeløy. Kubberød Gård har preget dette vakre kulturlandskapet i Oslofjorden utenfor Moss siden lystgården ble bygget i 1750. Anlegget som ble bygget på gården i 2007 er preget av kvalitet og bygget med funksjonalitet for øye. Øyvind Fossum er daglig leder og kan vise til leveranser rundt om i hele landet. Dressur Så Klart har tatt en prat med daglig leder i Stall Kubberød. 

ECOTRACK er en vokset konkurransebunn som benyttes av profesjonelle ryttere og stevnearrangører over hele verden. Ecotrack er fin kvarts sand blandet med tekstil- og gummi fibre og bundet sammen med voks.

I dag finnes det flere forskjellige typer underlag. -Det mest vanlige i Norge er rene grus eller sandbaner. Videre finnes det andre blandinger som sand med fiber, sand med gummi og sand og flis. Det finnes også kostbare bunner som for eksempel underlag med voks som skaper binding. Forklarer Øyvind.

 

Dressur folket ønsker at underlaget ikke skal være stumt. Det skal være et svev i underlaget.

 

Hvilken bunn til hvilket forbruk?

Til hjemmebruk så anbefales det sand eller grus. Men det finnes like mange synspunkter som det finnes hestemennesker. Det som er det viktigste er hvordan du vedlikeholder den. Det varierer fra ekvipasje til ekvipasje hvilket underlag som er best. I dressur ser vi gjerne at de ønsker seg et løsere underlag enn i sprang. Disse to grenene kan selvfølgelig bruke samme underlag men ved forberedelsene til et stevne med tanke på underlaget kan gjøres forskjellig. Som for eksempel at man kan harve mer for å gjøre det litt mykere, mens i sprang kan man pakke underlaget mer, forteller Øyvind.

DRY ECOTRACK er et rideunderlag bestående av sand og fiber. Når man vanner dette binder fiberen seg til sanden. DRY ECOTRACK har en “fasthet” og svikt som passer godt for de fleste typer ridning, som sprang, dressur, Mounted Games osv.

Hva er forskjellen på behovene til en sprangbane og en dressurbane?

-Dette er uten tvil festet i underlaget!

Hvilket underlag egner seg best til kun dressur?

Øyvind anbefaler Dry Ecotrack til dressur. Detter et rideunderlag bestående av sand og fiber. Når man vanner dette binder fiberen seg til sanden. Dry Ecotrack har en “fasthet” og svikt som passer godt for de fleste typer ridning. Til dressur anbefaler Øyvind og ha i noen prosenter med en sand som har en litt større kornstørrelse for å få mer luft i det og ved den kornstørrelsen vil underlaget pakke seg mindre. Men det viktigste man kan gjøre for uavhengig av hvilket underlag du har er å vedlikeholde det, uansett om du rir på en ridebane til 100.000,- eller 800.000,- Dessverre er ikke alle underlagene like lette å vedlikeholde.