Hjemme Hos Anne Hallingstad

Dressur Så Klart har tatt en prat med Anne Hallingstad.

Hvem er du?

Mitt navn er Anne Hallingstad, er 23 år gammel og er født og oppvokst på Toten. Høsten 2017 kjøpte samboeren min, Fredrik Fjell, og jeg oss et småbruk på Toten (Stall HF), og vi driver nå med utleie av stallplasser, samt at jeg har hester i trening og underviser i ridning. Jeg er selv eier av Imhoff´s Freedom, en Dansk Varmblods født 2012, og min tidligere barndomsponni, Vognmandgårdens Bellis, en New Forest som for tiden er pensjonist og har planer om å bedekkes.

Hva har du deltatt på tidligere?

Min stor lidenskap for hest og ridning begynte på Gjøvik Miljøhestesenter da jeg var 4 år gammel.  Jeg gikk på rideskole i flere år, helt til jeg som 9 åring fikk min egen ponni. Som mange andre, var det sprangrytter jeg egentlig skulle bli, helt til jeg tok turen til AEG og fikk se Norges beste dressurponnier ri kür. Fra og med den dagen var det dressur som gjaldt, og det neste halvåret jobbet jeg målrettet sammen med ponnien min, Bellis, fra LC-nivå i dressur til FEI og kvalifisering til NM individuelt.

Etter dette var jeg så heldig å få låne ponnien Oj Oj av familien Svenkerud. Sammen med Oj Oj kom jeg på landslaget og tok blant annet flere NM-gull, medaljer i lag-Nordisk, deltagelse i EM i England, ridd AEG, tatt flere seiere og plasseringer i Ecco-cup i Danmark og nasjonale stevner i både Norge og Danmark. Dette var en unik opplevelse og erfaring jeg er glad jeg har, og jeg er heldig som har hatt back up av en hesteinteressert mor som har gjort dette mulig for meg. Ikke minst er jeg utrolig takknemlig for all hjelp jeg har fått av de dyktige trenerne jeg har ridd for gjennom årene, som Gunn Skovholt, Ellen Birgitte Farbrot, Susanne Barnow, Ulrik Sørensen, Tor Lübbe, Thomas Larsen, Lillian Grepne og Ann Cathrin Lübbe.

Juniorhesten min hadde jeg en periode hos min daværende trener Thomas Larsen i Danmark, hvor jeg pendlet med fly hver uke i noen måneder da jeg gikk på videregående. Sammen med hesten Malou, startet vi noen stevner i både Norge og Danmark med seiere og plasseringer. Dessverre måtte Malou avlives pga. sykdom før vi kom ordentlig i gang med juniortiden. Dette var fryktelig tungt og ridekarrieren ble satt på vent noen år.

Årene etter gikk fortsatt til masse ridning av andres hester, men også til sykepleiestudier, reising, og mange forskjellige jobber, bla. fra dyreklinikk. Jeg tok etterhvert ridelærerutdanning trinn 1 på Norsk Hestesenter i 2016, og i dag jobber jeg da som selvstendig næringsdrivende og er min egen sjef.

 

Hva har du når du starter opp med? 

Stall HF ligger på Kapp på Toten, kun 10 minutters kjøretur fra Starum. Vi har nå plass til 11 hester i to forskjellige staller – en gammel stall som var på stedet fra før, og en ny stall som vi har satt opp  og bygd selv. Det var allerede en 20×40 belyst utebane på stedet, som faktisk har holdt seg ridbar gjennom hele vinteren, men drømmen er jo selvfølgelig et eget ridehus en gang i framtiden. Det er fortsatt mye som må gjøres på gården, noe som kanskje ikke er så rart siden vi kun har bodd her et halvt år. Vi har stadig flere prosjekter på gang, og vi har stor interesse for å utvikle både stallen og ridevirksomheten.

Hva er viktig i ditt arbeid med hest?

Det som er viktig for meg når man holder på med hest er at det først og fremst skal være gøy, at hesten har det bra og er frisk og rask. Nå som det også er jobben min, er det også viktig at alle papirer er i orden, og alle hester følges opp med vaksiner, ormekurer, tann- og hovpleie osv. Nå er jeg så heldig å ha to foreldre som er veterinærer, så er jeg i tvil om noe, er det lett for meg å ta en rask telefon ;-)

Hva er viktig når du holder på med hest?
Rolig og positiv, men bestemt og konsekvent er noen av stikkordene jeg bruker mest når det kommer til å holde på med og ri hest. Det er viktig at jeg får en god relasjon med hver hest allerede fra bakken av. Jeg investerer heller mye tid i hver hest, og vil derfor ikke ha for mange hester i trening på en gang. Det er også viktig med variasjon i treningen, og jeg synes det er viktig at hestene får gå på turer, trene bommer og kanskje hoppe noen hinder innimellom i tillegg til de ”vanlige” dressurøktene på banen.

De siste årene har jeg brukt mye tid på trening, istedenfor konkurranser og stevner. Jeg elsker å trene, spesielt når jeg har en trener til å hjelpe meg, men planen framover er å å komme meg mer ut på stevner med flere av hestene. Det er tross alt viktig at både hestene og jeg får stevneerfaring sammen, og selvfølgelig se hvordan vi ligger an i treningen i forhold til målet vi har satt oss for sesongen.

Til slutt vil jeg bare si at hele livet har jeg drømt om å drive min egen stall – og det gjør jeg faktisk nå! En av de viktigste personene som gjør dette mulig for meg er samboeren min Fredrik. Hadde ikke han støttet og hjulpet meg så mye, hadde jeg nok aldri klart det. Ikke minst at det er han som har bygget så å si alt i stallen selv, ved siden av jobben – og det er imponerende!
Det har vært utrolig mye hard jobbing, med både oppturer og nedturer, men alt i alt, er det virkelig verdt det. Det er selvfølgelig fortsatt mye jobbing og lange dager i drømmejobben, men når det er dette jeg brenner for, er det bare gøy. Også er jeg så heldig som har så utrolig greie oppstallører som lyser opp hverdagen. Jeg er så takknemlig for at jeg får leve av hobbyen min, og oppfordrer alle til å jobbe hardt for å gjøre det de har mest lyst til :-D

Klem fra Anne

Sjekk gjerne ut hjemmesiden: www.hallingstaddressage.wordpress.com