Mor og avkom debuterer i lille- og storetur ved ADE 2018

Når hester fra hele verden deltar i Aalborg Dressage Event (ADE) opplever man bare ikke at den 19 år gamle hoppen Amillion debuterer i Grand Prix, men man kan også se også hennes 10 årige avkom Tailormade Hotmillion i Prix St. George i de internasjonale CDI-klassene.

Av: Anna Rex Wittig

Sportsrideklubben Aalborg fikk besøk av hester fra hele verden når Aalborg Dressage Event gikk av stablen den 25-29.april, og som et eksempel på et fantastisk avls samarbeid kan man oppleve både mor og datter på dressurbanene.

Det er med den norske rytteren Hanne Brænden Fet i salen at den etter hvert eldre damen Amillion skal debutere i sin første internasjonale Grand Prix.

Hanne og Amillion

”Det er litt gøy at både mor og datter skal ut å gå samme stevne i hver deres vanskelighetsgrad. Jeg hadde ikke regnet med at jeg noensinne kom til å ri internasjonalt på hoppen, for jeg hadde faktisk pensjonert henne da hun var 16. Men vi forsøkte å få henne drektig igjen, men det lykkes ikke så derfor satte jeg henne i gang igjen”, sier Hanne Brænden Fet.

Den norske rytteren har ikke bare hatt fornøyelsen av den nå 19 år gamle hoppen som hun kjøpte i Norge som 4-års og har eid siden. Hun har også ridd til føllet hennes, Hotmillion, som både hun og Amillion får mulighet til å se igjen på stevnet i Aalborg med Ellen Birgitte Farbrot i salen.

”Avkommet hadde jeg til hun var 4 år. Jeg red hoppekåring på henne da hun var 3 år, så jeg har hatt gleden av den beste delen av hennes utdannelse. Ridemessig ligner de overhodet ikke på hverandre. Hotmillion er litt mer oppmerksom på omgivelsene i forhold til sin mor, så det var en utfordring da jeg red henne inn. Moren er mer likeglad – det kan ramle ned hus rundt henne mens hun går”, sier Hanne Brænden Fet og tilføyer at det ridemessig  kan ha skjedd mye med Hotmillion siden den gang.

Ellen Birgitte Farbrot og Hotmillion. Foto: Ane Helena Tveit Nilsen

Men selv om de to hopper både har forskjellig alder og temperament , avslører utseende forbindelsen i deres stamtavle.

”Når du ser dem ved siden av hverandre kan du tydelig se at de er i familie. Du er ikke i tvil om det”

En hoppe med 19 gode år på baken

Hanne Brænden Fet forteller at Amillions imponerende holdbarhet med sine 19 år skyldes at hun aldri har blitt overtrent og har hatt ”barselspermisjon” i flere omganger. I tillegg til føllet Hotmillion som kom til verden i 2008 har hun også et hingsteføll fra 2016.

 

Hanne Brænden Fets deltagelse i ADE er også på Amillions premisser.

”I forhold til resultater har jeg ingen forventninger. Mitt mål er å komme gjennom og at jeg kan gjøre det på nogenlunde samme nivå som jeg ridd på landsplan. Dette tar jeg som en opplevelse og for å bli noen erfaringer rikere”, sier Hanne, og tilføyer at det også avspeiler seg i deres trening i hverdagen og opp til stevnet. Jeg rir henne 4-5 ganger i uken og jeg kjenner godt etter hvordan hun er. Om hun har en dag hvor jeg føler at jeg kan gå litt på henne, så gjør vi en god treningsutfordring, men aldri mange øvelser per gang. Vi trener kanskje på en ting som vi sliter litt med, og så holder det med det. For hun kan det hun kan og gjør det hun skal, sier hun.

Hanne Brænden Fet og Amillion under en tidligere start i Grand Prix.

Men selv om Hanne ikke har en forventning om å ligge blant de aller beste i hennes internasjonale debut, har hun og Amillion mange flotte resultater sammen. De har bl.a deltatt i NM lag to ganger og oppnådd en sølv- og bronsemedalje.

”Den dagen jeg husker aller best, var den dagen vi debuterte i Grand Prix. Men det er jo ikke prosentene eller sløyfen man husker best. Det er fordi det var en opplevelse å få lov til å ri Grand Prix”, sier Hanne.

Hvor mange ganger Amillion skal få lov å måle krefter i internasjonal Grand Prix i fremtiden, og om hun skal ha flere føll vet ikke Hanne enda.

”Nå drar jeg til Aalborg og så ser jeg hva tiden bringer. Det viktigste for meg er at hun er glad hele tiden, og den dagen jeg merker at hun ikke orker mer, da skal hun heller ikke mer.

 

Hanne og Amillion kom dessverre ikke til start under helgens stevne. Men Amillion’s avkom Hotmillion med Ellen Birgitte Farbrot fikk flere flotte plasseringer.

Se resultatlister her.