Hjemme hos Gunn Skovholt

Dressur Så Klart har tatt en prat med dressurdommer, trener og rytter Gunn Skovholt.

Apsalon og Gunn under Grand Prix stevne på Linnesvollen Foto: Marie Hatlevoll

Hva arbeider du med til daglig?

-Jeg er seniorkonsulent i Mattilsynet. Jobber mye med dyrevern og er ellers poteten på kontoret.

Hvor lenge har du holdt på med hest? Hvorfor ble det dressur?

-Jeg begynte å ri da jeg var 11 år på Oslo Ridehus. Red for Kai Sørensen og Tarald Straume. Syntes det ble litt kjedelig etterhvert så turen gikk til Øvrevoll. Her var jeg så heldig å ha arbeidsuke i 8 klasse hos Wido Neuroth. Stelte 2 løpshester som var 2 år. Disse ble senere dressurhester. Den ene var «Victor» som Ann Elina Borgir ble norgesmester på og den andre var «Arcus» til Tore Bråten som Anny Hilde red.

Så ble det kjøp av en avdanket løpshest som sto på Oslo Ridehus. Da ble det sprang. Red for Karl Fredrik Kjelstrup og klubben var Oslo Ryttersportaklubb. Per Linden var snill å kjørte på stevner. Jeg hadde ingen foreldre som stilte opp slik som de fleste har i dag.

Denne hesten hadde vær hekkeløper så LC (som det het i gamledager) gikk greit, men i LB hoppet han bare igjennom og rev inntil han stoppet. Syntes dette var mye jobb for 2 minutter inne på banen så da ble det dressur. Red for Anny Hilde og var hestepasseren hennes. Vi hadde mange fine turer med «Robby» i inn- og utland.

NM i Bergen 2002, i knall sol i to uker på fantastiske Moldegård. Apsalon, meg og Marmor og EB. To av mine Grand Prix hester. Foto: Elizabeth Farbrot.

Hva gjorde at du ville bli dommer og hva driver deg til å holde på med det?

-Det var mange fine og lærerike år på Oslo Ridehus og mange av menneskene der er fremdeles i sporten på en eller annen måte. Her var det et aktivt miljø og vi unge ble oppfordret til å utdanne oss til teknisk personell. Deltok på diverse kurs og er i dag dommer 4. Synes det er flott å se når hest og rytter er i harmoni med hverandre. Gøy å dømme når det lykkes for rytterne. Hyggelig og lærerikt med gode kollegaer i dommerstanden og utrolig fint å se hvor ofte vi er enige om sluttresultatet også når vi dømmer med utenlandske dommere.

 Ellen Birgitte, Jonas, Siril og meg Lag NM – mange fine opplevelser. Foto: Elizabeth Farbrot

Har du andre verv?

Jeg har vært ansvarlig for dressuren i Oslo Rytterkrets en periode og sittet i dressurdommerkomiteen i NRYF.  Jeg har og vært stevneleder for dressurstevner på Ellingsrud i noen år. Jeg har også trenerutdanning gjennom NRYF der jeg var med i pilotgruppen.

Hvilke klasser har du startet?

Jeg har startet alt fra LC til internasjonal Grand Prix. Jeg har eid 5 hester og 3 av dem har jeg startet Grand Prix på. Når jeg følte at de hadde prestert nok satte jeg dem bort til yngre ryttere som fikk gleden av å lære. Flere av disse er i dag talentfulle ryttere som lever av å arbeide med hest på heltid: Siril Helljesen, Stine Gøtesen og Ellen Birgitte Farbrot.

Marmor og EB. Foto: Elizabeth Farbrot

En hest som har betydd mye for deg og hvorfor?

-Jeg klarer faktis ikke å skille disse hestene fra hverandre. De hadde alle sine personligheter.

Hva brenner du for innen vår sport?

-Jeg brenner for åpenhet, samarbeid og samhold for å utvikle sporten enda mer.

Marmor og Siril

Rekker du å ha noen andre interesser?

Andre interesser rekker jeg lite av. Full jobb i Mattilsynet, noe trenervirksomhet og driver Stall Uller i Rælingen sammen med Rebecca Jønsberg. Jeg har hest og rir hver dag.

Om du kunne velge en dag – hvordan ville din perfekte dag være?

Min perfekte dag for å koble av, er en sommerdag på sjøen en tidlig morgen med sol og blikkstille vann.

Med vennlig hilsen

Gunn