400 mil til HM

Ja du leste riktig, nemlig 200 mil hver vei for å delta i HM. Vi som bor på Østlandet tenker nok ikke helt på de store avstandene når vi skal på stevner. Og ja vi klager nok litt hvis vi må kjøre mer enn 3-4 timer. 

For det er nemlig det vi gjør, vi klager hvis vi mener det er for langt. Men den som ikke klager er 15 åringen Anja som deltok på årets Hallmesterskap for ponni på Grenland i Porsgrunn helgen 23-25. mars. Hun, moren og ponnien dro nemlig 200 mil hver vei for å delta i mesterskapet. Så med andre ord, etter HM når de hadde kommet hjem, hadde de tilbakelagt over 400 mil.

Anja Kristine Jernsletten kommer fra Tana i Finnmark, hun er 15 år å går i 10. klasse på Tana Same Skole. Altså det vil si at hun er i sitt siste år som ponnirytter. Til daglig spiller hun litt fotball, er med venner og det hun har lyst til utenom hest, for det er det sist nevnte som det helt klart går mest tid til. Til daglig trener Anja og ponnien Skoglys Zack for Dag Smith-Meyer og Ann Cathrin Lübbe.

For en så lang reise kreves det helt klart planlegging. Først måtte Anja få permisjon fra skolen og moren måtte jobbe inn vakter for å kunne ta fri fra jobben. Når man skal tilbakelegge 200 mil hver vei så kreves det helt klart stopp og pauser, både for ponnien og for de tobente. På reisen brukte de tre dager hver vei, på disse dagene har de hatt to overnattinger, en i Søderhavn og en i Kalix i Sverige. De valgte å kjøre gjennom Sverige da det er litt kortere vei, men også bedre vei i Sverige enn i Norge.

Det er ikke bare bare å være aktiv konkurranse rytter når man bor i nord. Som sagt før så klager vi her nede i øst også over avstander og ikke minst kostnadene. Da kan du tenke deg hvilke utfordringer de vil være med både med planlegging, kostnader og logistikk i forhold til nord og sør.

Hva gjør at dere ønsker å kjøre 200 mil hver vei for å delta i HM?

-Det er siste året som ponnirytter så hadde veldig lyst til å ri de aktuelle mesterskapene. Heldigvis sa mamma ja, sier Anja.

Anja og Skoglys Zack leverte under årets Hallmesterskap. Under første avdeling tok ekvipasjen en 2.plass med en total på 66,802%. Under andre avdeling ble Anja dessverre litt nervøs som ga en 7.plass. Totalt endte ekvipasjen på en 5.plass i mesterskapet, kun få marginer bak bronse medaljen. Alt i alt er Anja veldig fornøyd med årets HM, -Jeg er glad jeg også fikk ridd mot de beste ponniene i Norge for å se hvordan vi ligger ann, og for plasseringen første dagen. Det lover godt mot sesongen.

For sesongen 2018 og sitt siste år som ponnirytter har Anja planer om NM, NM Lag og sørover til sommeren med planer om L/E stevner under oppholdet.