Hestejenter mestrer livet godt

Hestejenter er tøffe, beslutningsdyktige og ser lyst på livet og framtiden, sier Bente Træen, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø. Nå avslutter hun en landsdekkende undersøkelse av ungdom som ferdes i stallen.

Av: May Holme
Foto: Elizabeth Farbrot)

Mer selvtillitt

Disse jentene har større selvtillit og større tro på egne evner til å takle problemer og situasjoner som oppstår enn det gjennomsnittet av norsk ungdom har, forteller Bente Træen.

Bente Træens undersøkelse baserer seg på dybdeintervjuer og spørreskjema-svar fra mer enn 350 aktive personer fra rideklubber i Tromsø, Bærum og Ås. Typisk nok er mer enn 90 prosent av de som deltok jenter. Gutter som vanker i stallene finnes knapt. Synd for dem, for undersøkelsen viser klare helsefordeler ved det å ri.

Sunnere både fysisk og psykisk

– En ting er at selvtillit, tro på egne evner og på framtiden i seg selv gir bedre psykisk helse, men vi ser også i vårt materiale at disse jentene røyker mindre, drikker mindre og utsetter seg i mindre grad for farlige situasjoner enn ungdom generelt.

– Men å ri er vel egentlig en farlig situasjon i seg selv?

– Det er ikke uten risiko å ri et levende dyr, men det er heldigvis sjelden alvorlige skader forekommer. Men det er mulig at spenningen og risikofølelsen ved å ri gjør at disse jentene ikke trenger å søke risiko på mer usunne måter.

Les artikkelen i sin helhet her.

Kilde: www.nrk.no