Hvordan er det å ri på clinic?

Mange har fått gleden av å ri på clinicer for flere av de dyktigste i dressur sporten. Men hvordan foregår det? Hva hvis man får kritikk? Dressur Så Klart har tatt en prat men noen av rytterne under clinicene som ble avholdt under årets AEG.

Foto: Ane Helena Tveit Nilsen

Helena Liholt Gulli og AC’s Pik Midaz var en av deltagerne under clinicen med den tyske dressurtreneren Hans Heinrich Meyer Zu Strohen. Hingsten som er født i 2014 er helbror til Tobajo Pik Disney e. Tobajo Picez ue. Walt Disney, så han har mye å leve opp til! Hesten eies av Kristin Andresen. Midaz og Helena har vært et team siden september 2017.

Hvordan var det å ri på clinicen? 

-Det er alltid gøy å ri på clinic. For min del denne gangen var det veldig kjekt med tanke på at Midaz aldri har vært med på noe lignende og at han da fikk gå inne på arenaen og bli kjent med den i sitt eget tempo, fremfor å bli “presset” til å gjøre noe hvis det feks. hadde vært en konkurranse  istedenfor.

Hvordan foregår det i forkant? Hva lærte du?

-Vi red litt i den ene hallen tidligere på dagen slik at Hans Heinrich fikk sett ekvipasjene litt før clinicen. Jeg lærte vel ikke noe nytt, men vi lot Midaz få den tiden han trengte inne på arenaen, og det synes jeg var veldig fint. Hans var veldig på det å rose hesten og å gi den en god følelse gjennom hele økten.

På en clinic kan du møte både positivitet og kritikk, hvordan takler man dette?

-Det er bare å ta det på samme måte som ved en vanlig trening. Man tar med seg både ros og ris hjem og tenker og reflekterer over “kritikken” man evt. har fått. Kanskje er det noe som stemmer og noe man kan ta med seg videre.

 

Mille og Dancett. Foto: Ane Helena Tveit Nilsen

Mille Marie Dehn Arvesen og Dancett er første ekvipasje på clinicen til Kyra Kyrkund under AEG. Dancett er en tyskfødt hannoveraner født i 2009, e. Danicer ue. White Star. Vallaken deltok i Dansk Varmblod sitt unghestchampionat som 4 åring med en total på 8.240%. Juni 2014 kom Dancett til Mille og her red de 5 års championatet til 75.8%. 2016 debuterte ekvipasjen sammen i MA og startet deres første internasjonale stevne.

Hvordan var det å ri på clinicen?

-Det var veldig nervepirrende, gøy, og ikke minst lærerikt å ri på clinicen.

Hvordan foregår det i forkant?

-Vi møtte Kyra og Kristin tidligere på dagen, hvor vi hadde en liten samtale for å bli litt kjent, og kartlegge hva vi skulle gå igjennom under clinicen. Vi viste også frem hestene så Kyra kunne forberede seg, og legge opp clinicen best mulig for publikum, og oss demorytterne. Jeg syns det var veldig fint, og følte at jeg var forberedt.

Hva lærte du?

-Jeg lærte veldig mye! Jeg fikk ett tips om å ri med halsring for å hjelpe meg med å sitte mer korrekt, og ikke klamre meg fast når Dancett blir for sterk, og løper litt av gårde med meg. Sits er utrolig viktig, og ved å korrigere sitsen min kan jeg innvirke riktigere på Dancett. Ett annet tips jeg fikk var å tenke på å trykke tærne mine ned, istedenfor helen. Ha foten i en posisjon som jeg ville hatt når jeg går. Da blir ikke bena i en spent posisjon, og jeg kan komme ned med setet, og innvirke Dancett mer effektivt med skjenkel. Kyra er også utrolig flink til å forklare og koble hestens fysiologi og rytterens påvirkning. Grunnridning er det viktigste, og det som skaper gode resultater.

På en clinic kan du møte både positivitet og kritikk, hvordan takler man dette?

-Å ri på clinic forran dressurnorge, og for en av verdens beste trenere, er veldig overveldende. Men det er en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg. Det er skummelt å vise frem ”akilleshælen” sin, og si: dette har jeg problemer med, foran ett publikum. Likevel er det sånn man kan bli bedre, og sånn man utvikler seg. Ved å annerkjenne svakhetene sine , og jobbe med det. Jeg vill bli bedre til å ri, og man kan ikke komme videre hvis man bare gjør det man er god på. Kyra er som sagt en veldig god formidler, og en kul dame, og jeg tar imot alt av ris og ros for å bli bedre. Hun har hjulpet Cathrine Dufour, mitt store forbilde, og nå har hun hjulpet meg også!

 

Foto: Ane Helena Tveit Nilsen

Siste ekvipasje vi fikk se på clinicen til Kyra er Line Østli og Stall K’s Roomy. Hannoveraneren er født i 2006, e. Rosevelt ue. Wittinger. Disse har vært et team i nesten 7 år, og har vært på landslaget siden 2013. Nå er duoen på vei til Grand Prix.

Hva lærte du?

-Det var veldig lærerikt å ri for Kyra. Jeg ba om å få hjelp til å få rundet han mer i travet, for så å beholde rundheten i overgangen til passage og videre til piaff. Roomy har en tendens til å bli litt høy i formen og da blir han voldsom og slipper ryggen. Kyra ønsket at Roomy skulle gå mer selv, uten særlig hjelp fra meg. Jeg er en aktiv rytter, og skulle heller holdes litt tilbake ved at jeg tok beina vekk fra han. Hun ønsket at jeg skulle “tappe” med pisken til han gikk frem i trav av seg selv. Det ble en del piaff og misforståelser på starten, men så løsnet det plutselig. Roomy ble veldig fin. God og rund å sitte på, og jeg kunne regulere en enkelt mellom trav og passage, og deretter gjøre noen fine overganger til piaff. Alt i alt er jeg veldig fornøyd!

På en clinic kan du møte både positivitet og kritikk, hvordan takler man dette?

-Jeg fikk ikke så mye kritikk på clinicen, mer en hjelpende hånd for hvordan gjøre det lettere for meg og hesten. Men dersom jeg møter kritikk, er jeg åpen for å endre på det jeg såkalt gjør galt eller om jeg kan gjøre det på en enklere måte.