Kyra Kyrklund, som har representert Finland i seks OL og er landslagstrener for det svenske landslaget i dressur, synes ikke at du skal spesialisere deg innenfor en gren for tidlig i ridningen. –Jeg har fremdeles nytte av tiden som sprangrytter når jeg rir inn dressurhester, sier rideprofessoren.

Hun er en rytter og trener det er verdt å lytte til, og erfaringen hennes er unik i nordisk sammenheng. Kyra har foruten allerede nevnte bravader deltatt i fire VM, fem EM og har vunnet flere World Cup-finaler. Dressurtreneren engasjerer mange og påminnelsene hennes er nyttige. Nå får det norske hestesportsmiljøet nok en gang muligheten til å lære av treneren!

-Når du rir hesten din, trener du den også. Man må være bevisst på at man som rytter påvirker hesten sin til enhver tid. Rytteren er treneren, sier Kyra, som også påpeker at det finnes flere forskjellige veier til hvert mål. Som trener må du finne en spesifikk ting du vil endre på og gjøre bedre, og når du får orden på den største utfordringen din vil de andre småtingene ofte ordne seg automatisk. Om det du gjør ikke fungerer, er det aldri noe galt i å bytte taktikk og prøve noe nytt.

-Noen ganger er det nødvendig å gjøre ting på en annen måte for å oppleve utvikling. Prøver du deg frem vil du til slutt komme frem til løsninger som passer for både hesten og deg som rytter, forklarer dressurtreneren.

For flere gode tips om ridning og trening av hest – på tvers av grener, ta turen til AEG 2018 onsdag 21. februar!

Kilde: www.hestefrelst.no