Hjemme hos Vegard Brekke

Dressur Så Klart har tatt en prat med oppdretter, ponnipappa, rytter og medlem i Grenutvalget, nemlig Vegard Brekke som har ansvaret for unghestene.

Hvordan er din heste-hverdag?

-Sammen med min kone Henriette og våre tre barn driver vi Stutteri B på gården vår i Asker. Her har vi for tiden seks drektige avlshopper, mange unghester, samt noen ponnier som barna rir i sporten. Vår eldste datter Vilde (14) er ambisiøs dressurrytter, og satser dette året for fullt på ponnidressur sammen med den velmeriterte hingsten Valerossi.  Som oppdrettere avler vi gode sportshester, men det er gjennom en korrekt utdannelse de virkelige stjernehestene blir skapt. Derfor samarbeider vi med gode ryttere for å utdanne våre unghester. I sprang utdanner Nina Braaten vår unghester, mens dressurhestene blir utdannet av Catharina L. Lund. I fremtiden håper vi å samarbeide med flere dyktige norske ryttere.

Hvor lenge har du holdt på med hest?

-Jeg var 12 år da min familie kjøpte vår første hest, og deretter gikk det slag i slag. Som 13-åring var jeg på min første rekrutteringssamling i dressur. To år senere ble jeg sammen med min ponni Frici Conversana Norgesmester for kat 1. Året etter gjentok vi bragden i NM, ble plassert i Nordisk og deltok i EM.  

Hvorfor driver dere med oppdrett av sportshester?

-Henriette, som var en habil sprangrytter på 1.40-nivå da vi møttes, hadde som ung en drøm om å flytte på gård og avle internasjonale stjernehester. Denne drømmen ble etter hvert vår felles drøm, og en vårdag for noen år siden var tiden moden, og vi kjøpte Løvås Gård i Asker. Siden Henriette brenner like mye for sprang som jeg gjør for dressur er det helt naturlig at Stutteri B er oppdretter av både sprang- og dressurhester. Vi etterstreber å lage kvalitetshester som kan være med å forbedre kvaliteten på hestemateriellet til de norske rytterne. Vi har solgt flere føll og unghester som vi håper å se i sporten med norsk rytter i salen. Vi har også eksporert unghest ut av landet, noe som er veldig gøy og lønnsomt. Men det er kjedelig å ikke få følge «barna» sine på nært hold.

Vegard og Henriette hjemme på gården.

Hva engasjerer deg mest?

-Utdannelsen av unge ryttere og unge hester er det viktigste for meg. Jeg er veldig opptatt av at vi må danne grunnlag for god hestevelferd og sportslige fremganger gjennom å tilføre korrekt kunnskap til rytter og hest. For unghestene mener jeg at vi skal gi rom for individuell tilpassing av treningsskalaen, men samtidig sørge for at vi holder den fremdrift som bør kunne forventes. Med bakgrunn i et brennende engasjement for unghestenes utdanning har jeg det siste året startet et nytt kapitell, Unghestansvarlig i Grenutvalget dressur.

Hva gjør du som Unghestansvarlig i Gu-d?

-Jeg forsøker å være en katalysator som tilrettelegger for en god aktivitet på best mulig måte. Vi har kommet i gang med Unghestsamlinger med Silje Bakken som trener. For Østlandet blir det fire samlinger denne vintersesongen hvor den siste forhåpentligvis vil inkludere programridning for dommer også. Det ser også ut til at vi kommer i gang med Unghestsamlinger på Vestlandet hvor lokale initiativtagere har samlet nok deltagere og stiller frivillig opp for å arrangere samlinger. UH-treningene er åpne for unghester som er 4 til 7 år. Ambisjonsnivået bør ligge på å følge de alderstilpassede klassenivåene. Rytter må ri for klubb organisert i NRYF, men hesten kan tilhøre hvilken som helst stambok.

Jeg er også opptatt av at vi må ha et godt tilbud til unghestene som skal konkurrere, det vil derfor være noen flere stevner for dem i år. Det vil fra mai til oktober være 2-3 stevner pr måned med UH-klasser på programmet. Så får evalueringen etter sesongen vise om vi har nok deltagere til å fylle alle disse klassene.

Dressur Derby 2016.

Blant de større UH-stevnene vil det i tillegg til de etablerte som «Dressur Derby» på Majorplassen, «Breeders» og «Landschampionatet», også for første gang bli et Hallmesterskap for Unghest i dressur i november. Dette er tenkt som en avslutning på stevnesesongen for unghestene før de gå inn i ny treningsperiode. Arrangør blir Arendal og Grimstad Rideklubb.

Jeg oppfordrer alle unghestryttere til å ta med hestene sine til samlinger og konkurranser, for det er slik de får den utdannelsen som er nødvendig for at de skal blir fremtidige velfungerende dressurhester. Neste UH-samling er 27-27. januar på Tanum. Det er bare å melde seg på!

Hilsen Vegard