Hjemme hos FH rytter Inger-Line Brath

Dressur Så Klart har tatt en prat med FH rytter Inger Line Brath.

Hvem er du?
-Anestesisykepleier og hestegal; 2 ord, som beskriver meg. Og hvem er så jeg ? Inger Line- 47 år (jøss som årene flyr!) Fra Lillehammer, bor i Askim , rir for Askim rideklubb og jobber på akuttmottaket på Ullevål sykehus. Faktisk solgte jeg leiligheten min i Oslo og flyttet etter hesten til Askim da trener Christine Øye startet sin egen stall her- Stall Hov.

Jeg har leddgikt og rir FH grad 5 med min “partner” Qallwesto / Kalle, som jeg har hatt i 3 år. En helt rå hest, som alltid gir deg en fantastisk tur! Han er meget følsom,utspekulert, “balettdanser” og arbeidsvillig.

Når begynte du med hest?
-Hesteinteressen fikk jeg tidlig i barndommen. Min onkel Egil Tveit, drev meget aktiv innen travsporten, fra sin gård i Lillesand. Jeg var på gården i alle skoleferier, og av han lærte jeg å trene travhester. Reiste landet rundt på kjøringer, og red på jordene gjerne i bare grime og høytråd ! “Skikkelige” ridehester begynte jeg med først i slutten av 20 årene, da en venninne i Sørumsand hadde en nabo som drev privat rideskole. Tok et kurs der, og vips ble jeg fôrrytter 1 gang i uka- 2 ganger i uka – halvfôr og helfôr..Da var jeg hektet….Veien var kort til min onkels kommentar; i travsporten vinner vi penger. Dere får en silkesløyfe…Et snev av sannheten kan en si..

Hvorfor FH ?
-Familiegården ligger like ved Epona ryttersenter. Da det åpnet traff jeg søstrene Rui. Deltok på weekend kurs for så å hjelpe litt til i kiosken og som førstehjelper på stevner. En dag forslår de for meg å klassifisere meg som FH rytter og dette ble gjort. Nye og flere dører åpnet seg for meg. Det å kunne få konkurrere på det stadiet du er, med de begrensninger du har, er givende. Vi som har et handikap, jobber etter at det finnes bare utfordringer og ikke begrensninger! Kanskje flere burde tenke litt på det både i sport og privatlivet?
Utfordringer er bl.a. at vi har mindre effekt av hjelperne under ridningen. Jeg har avstivet rygg, kneprotese og avstivet ankel. Jeg har hatt over 40 operasjoner i rygg og ben siden jeg fylte 20 år. Dette gjør at jeg nesten ikke har kontakt med nedre sjenkel og betydelig mindre bevegelse i bekkenet og hofter. Da må en finne metoder som forsterker dette og hesten må bli vant til ditt bevegelsesmønster. Det er derfor ekstremt viktig for meg at hesten jeg rir er lydig og lett for hjelperne særs bena mine og er selvgående. Kalle er det,men han er også meget stortgående og det er utfordrende i forhold til balanse både for hest og rytter. Generelt bruker vi nok noe lengre tid på å lære øvelsene enn funksjonsfriske, men vi klarer det! De siste 2 årene og spesielt fjoråret ga meg minnerike opplevelser. Jeg fikk for første gang startet internasjonalt på Epona under Norway Open Dressage med plasseringer alle dager.

Hvem trener du for? Hvem er ditt støtteapparat?
-Dette hadde jeg ikke klart uten er godt og ubeskrivelig støtteapparat rundt meg !
Jeg trener for Christine “Tine” Øye og står på hennes stall. Tine er et ja menneske, hun stiller opp morgen som kveld, tirsdag som søndag. Er med på stevner. Har en skulder å gråte på og forteller deg når du må skjerpe deg litt. Blir hesten din syk er hun også der for den og deg. Akkurat det jeg trenger. Thomas og Tine ble foreldre i oktober, men baby er ingen hindring! To uker gammel var lille Phillip med på trening, så der kan man virkelig snakke om å få hest inn gjennom morsmelken.Dressurtrener Joachim Thomsen fra dressurstald Willium Thomsen kommer jevnlig på besøk. Det å ha en så super gjestetrener er betydningsfullt. Joachim har et unikt øye for detaljer og det er godt å oppdage at det er flere veier til Roma. Vi er utrolig heldige, som får høste av all hans erfaringer og kunnskap.

Moren min på 80 år stiller opp som supporter og i sommer kjørte hun fra Lillehammer til Kristiansand for å få med seg min internasjonale debut! Snakk om sporty ! De fleste kjenner henne nok igjen som en pratsom blid dame med hunden Bachus på slep. Det kan ikke beskrives med ord hvor mye dette varmer!

Hesteinteressen har også en bakside av medaljen. Andre venner er det ikke lengre så mye tid til. Det gjør litt vondt, men jeg tror nok at hvis du velger å satse på en sport er dette dessverre tidsslukende. Jeg har vært aktiv i Oslo Røde Kors hjelpekorps i mange år. Nå blir det bare noen gjesteopptredener. Dog bruker jeg mine erfaringer fra Røde Kors og jobb også i sporten. Jeg har mange sanitetsvakter på stevner, og er opptatt av at teknisk personell og arrangører har gode kunnskaper på dette feltet. Dessverre spiller penger en stor rolle spesielt i små klubber. Jeg vet at regelverk utarbeides/utvikles og det er positivt. Mitt viktigste budskap er ; bruk ALLTID hjelm !

Selv om “gamle” vennskap lider under interessen min, så må jeg også nevne alle de nye flotte menneskene jeg har truffet. Det er utrolig hva en felles interesse skaper av relasjoner. Søstrene Rui fikk meg ikke bare  til å bli FH rytter. De lærte meg også det meste om å sitte i sekretariatet og være speaker. Randi Eidsaa på Epona ryttersenter kaller mg for “The Voice” et hyggelig kallenavn. Nå speaker jeg på mange stevner i Norge og det har vært og er meget lærerikt.

 

Hvorfor hest?
-Jeg tenker mange ganger på hva jeg hadde gjort uten hest. Tror hverdagen hadde vært tom. Hesten gir meg psykisk og fysisk glede. Kroppen stivner hvis jeg ikke får beveget meg, og å ligge på sofaen er ikke bra for verken hode eller kropp. Det å komme i stallen etter en lang og tøff vakt på Ullevål er frihet. Du MÅ fokusere på hesten og det gir tanke adspredelse, avkobling, trening og kjærlighet fra både mennesker og dyr!
Møter du noen utfordringer?

-Kunnskap er nok den største utfordring FH gruppen / rytterne har. Vi opplever stadig vekk når vi kommer på stevner at arrangør synes det er vanskelig å finne rett program og de er usikre på regler og premieringer. Man lærer seg å ta med rett program på stevneplassen. Jeg sitter selv som FH kontakt i Østfold rytterkrets, og det er tydelig at vi har en jobb å gjøre ut til klubbene når det kommer til informasjon f.eks at de får dekket utgiftene til 1 dommer hvis de har FH ryttere til start. Må likevel få understreke at det har vært en enorm utvikling for FH ryttere de siste årene og jeg synes at NRYF gjør en god jobb og de er absolutt et dream- team! Takk!

Planen for sesongen?

-Nå til helgen er det samling uten hest på Idrettshøyskolen og for min og Kalles del braker det løs på Epona siste helg i januar. Planlegger jevnt og trutt stevner utover. Drømmer om å få starte flere store stevner også i år og har noen litt “hårete” mål for sesongen. Det skal satses!

Ønsker alle hesteinresserte lykke til med sesongen 2018 ,,

Inger Line og Kalle