Hjemme Hos Eivor Knutsrud

Neste ut i våres serie “Hjemme Hos” er rytteren, dommeren og veterinæren Eivor Knutsrud.

Eivor sammen med en av sine hester. Foto: Anne Lotte Johansen/ Equistudio
Hva arbeider du med til daglig?

-Jeg jobber som veterinær med hovedvekt på hest, særlig bevegelsesanalyse og optimalisering av ytelse.

Hvor lenge har du holdt på med hest?
-Hestegalskapen har vel alltid vært der. Foreldrene mine har et bilde av meg som 1-åring hvor jeg henger ut av armene til mamma mens jeg prøver å klappe en dølahest. De klarte å holde interessen i sjakk fram til jeg var 8, men da slapp de opp såpass at jeg fikk begynne i rideskole. Og da var det virkelig gjort.

Hva gjorde at du ville bli veterinær?
Jeg ville veldig gjerne jobbe med hest. Jeg prøvde meg bl.a på å lede rideturer i fjellet om sommeren, jeg var en periode på Langedrag, og jeg jobbet et år som stallmester på ridesenteret her på Kongsvinger. På sistnevnte jobb var jeg ofte med når veterinæren var på besøk, og fikk se hvor variert jobben var. Det å kunne jobbe med å gi hester en bedre hverdag, og å være detektiv for å finne årsak til sykdom og plager var veldig tiltalende.

Din barne eller ungdoms ride klubb?
-Den samme som nå: Kongsvinger og Omegn Rideklubb. Tradisjonelt en sprangklubb, men det er stadig flere der som blir smittet av dressurbasillen.

Eivor jobber til daglig som veterinær. Foto: Janne Slorafoss

Hvorfor ble det dressur?
-Jeg opplever at ridefølelsen er så mye større i dressur. Følelsen av å være ett med hesten er uslåelig. Å ri dressur er for meg jakten på de øyeblikkene hvor hesten er tilfreds og avslappet, i balanse og hvor alt faller sømløst på plass.

Hvilke klasser har du startet?
-Vi har startet LA denne sesongen. Jeg har et håp om at vi kan komme oss opp til MC ila neste år.

En hest som har betydd mye for deg og hvorfor?
-Jeg har hatt mange hester som har betydd mye på hver sin måte. Nå har jeg to som er rake motsetninger av hverandre, som på hver sin måte er helt spesielle. Den ene er en diger kaldblods med enorme mengder selvtillit. Den andre er en norsk varmblods etter Casir Ask, som tidvis er redd sin egen skygge. De er et skikkelig radarpar: mens varmblodsen står og dør litt på seg fordi det er elg på jordet, står kaldblodsen og sørger for at lunsjen blir fortært som den skal.

Foto: Privat

Har du prøvd deg på andre grener med hest?
-Jeg red et par rideskolestevner i sprang som liten, og har en svært kort karriere som feltrytter bak meg. Den sluttet på samme stevne som den begynte, med meg plaskende i et vannhinder. Like hel, men jeg innså jo raskt at jeg ikke var laget for slik fart og spenning.

Hva gjorde at du ville bli dommer?
-Jeg ville så gjerne være med på å bringe dressursporten videre. Jeg brenner veldig for dressuren, og håper å være et positivt tilskudd.

Har du andre verv?
-Ingen andre verv. Med eget firma, gård og to hester er det ikke tid til mer ;)

Hva brenner du for innen vår sport?
-Dressur til folket! Det er altfor få som har skjønt hvor gøy det er med dressur, så rekruttering i alle aldre synes jeg er kjempeviktig. Ikke bare for at flere skal ut og starte stevner men fordi det er en så god måte å gi rytteren økt kroppsbeherskelse på, og det er så viktig for hestens holdbarhet gjennom et langt liv.

Foto: Privat

Om du kunne velge en dag – hvordan ville din perfekte dag være?
-Oi… Den perfekte dag ville hatt minst 8 timer til, slik at jeg kunne rekke alt jeg har lyst til! Men utover det: det er lite som slår en lang barbaktur i skogen om sommeren. Uten hjortelusfluer, vel og merke.

 

Hilsen Eivor