Hjemme hos Maja Farup

Neste ut i Dressur Så Klart sin serie “Hjemme Hos” er rytter og dommer Maja Farup.

Maja og De Caprio. Foto: Isolde Louise G. Syversen

Hva arbeider du med til daglig?
Av bakgrunn har jeg hovedfag i informatikk fra Universitetet i Oslo, og jobber fulltid med IT. Etter mange år i privat sektor gikk jeg over til staten nå i vår.

Hvor lenge har du holdt på med hest?
Jeg begynte å ri på Øvre Fossum gård på Stovner i Oslo da jeg var 12 år gammel. Jeg rei der i mange år og var hestepasser på skolehestene. Tillegg rei jeg på fjordingene på hytta på Jomfruland hele skoleferien. Etter noen år på Stovner ble jeg hestepasser og fôrrytter på bydelshestene Grorud-Gutten og Kalblakken i Grorud bydel i Oslo. De holdt til i Veslestallen på Nordtvet gård.

Din barne eller ungdoms ride klubb?
Stovner rideklubb var min første rideklubb, og jeg var medlem der helt til jeg var voksen.

Foto: Isolde Louise G. Syversen

Hvorfor ble det dressur?
Da jeg var yngre likte jeg egentlig sprang best. Jeg var flere ganger klubbmester i sprang da jeg gikk på rideskolen, aldri i dressur. Ettersom jeg ikke fikk egen hest før jeg kunne kjøpe og betale alt selv fikk jeg først hest da jeg var ferdig med studier. Jeg hadde derimot flere fôrhester, og det var oftest lettest å få fôravtaler hvor man rei dressur.

Hvilke klasser har du startet?
Jeg har startet opp til og med Prix St. Georges med min forrige hest De Caprio. Han gikk alle øvelser til Intermediaire I, og noen øvelser opptil Grand Prix. Han var en racer på serier!

En hest som har betydd mye for deg og hvorfor? 
Det er mange hester som på en eller annen måte har hatt en stor verdi. De Caprio er det hesten jeg har hatt lengst, og som jeg har lært og opplevd mest med. Jeg kjøpte han som 5 åring, og utdannet han hele veien selv. Ellers var Søndervangs Unik en hest jeg var heldig å få låne, og ha på helfôr før jeg fikk anledning til å kjøpe min egen hest. Stall-K’s Regulus som var min første hest, men som jeg dessverre solgte etter kort tid fordi det ikke var en hest som passet meg. Nå har jeg unghesten Bon Jovi.

Maja og hennes nye hest Bon Jovi. Foto: Britt Kjerre

Har du prøvd deg på andre grener med hest?
Jeg rei sprang på rideskolenivå i ungdomsårene.

Hva gjorde at du ville bli dommer og hva driver deg til å holde på med det?
At jeg meldte meg på mitt første dommerkurs var egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde flyttet til Bergen etter endte studier for å komme inn på arbeidsmarkedet, og fant ikke noe fast hest å ri med en gang. Jeg rei på Epona (tidligere Roligheten) en dag i uka, og fikk etterhvert også en spranghest på fôr i Alvøen som jeg kunne ri dressur på. Rett og slett pga at jeg var kunnskapstørst, og egentlig ville holde mer på med hest enn det jeg hadde mulighet til, meldte jeg meg på et aspirantkurs med Torunn på Moldegaard i 2005. Oppholdet i Bergen var kortvarig, og etter at jeg kom tilbake til Østlandet tok jeg korteste vei tidsmessig opp til DD2, før jeg oppgraderte til DD3 i 2012. Dømmingen har gitt meg veldig mye lærdom, og jeg mener det både har gitt meg mye som rytter, og også som trener.

Har du andre verv ?
Per dags dato er styremedlem i Dressurdommerkommiteen (DDK) og i Sarpsborg og omegn rideklubb. I tillegg til å være autorisert dommer, er jeg også autorisert Trener 1 via NRYF. Jeg har noen elever ukentlig, men det er litt begrenset hva tiden tillater med fulltidsjobb og hest ved siden av.

Foto: Isolde Louise G. Syversen

Hva brenner du for innen vår sport?
Rettferdighet, hestevelferd og kunnskap er noe av det som sett i konkurransesammenheng er viktigst for meg. Det gjelder både om jeg er dommer, trener eller rytter. Jeg synes også fokuset på grunnridningen er viktig.

Rekker du å ha noen andre interesser?
Jeg prøver å trene litt annet enn ridning ved siden av. Jeg liker å sykle eller gå tur på sommern, ellers prøver jeg å trene spinning, løping og/eller styrke jevnlig året rundt. Jeg liker også å gjøre litt kreative ting. F.eks. har jeg perioder hvor jeg synes det er veldig morsomt å sy.

Om du kunne velge en dag – hvordan ville din perfekte dag være?
Jeg kunne faktisk tenkt meg å gjøre noe annet enn hest. Jeg er alt for dårlig på å ta meg fri fra hesten og en ellers travel hverdag. Jeg kunne faktisk tenkt meg en skikkelig ferie, helt uten hest!

Hilsen Maja