Fra åring til kåring

Hvordan er det å gå fra en åring til veien til Herning? Dressur Så Klart har tatt en prat med June Therese Honnens.

June er en jente på 26 år og som veldig mange andre er hest den store lidenskapen. June er så heldig at hun har en mamma som er stort engasjert i hennes interesse, og som alltid har stilt opp for henne. Moren har alltid vært der og gjort det hun kan for at jeg har skulle kunne dra hestelukten inn i nesa hver dag fra ung alder. Nå deler mor og datter den store lidenskapen. Det startet jo som for oss fleste på rideskolen og en stall bortenfor der de bodde, det var umulig og holde June hjemme.

Daiquiri, moren hennes og June i Danmark. Foto: Privat

Dressuren nærmest hjertet

Etter som June ble eldre startet hun på hestelinjen på Lier Videregående og gikk ut med fagbrev. Etter endt skolegang gikk hun læretiden sin hos galopptrener Jacob Fretheim og hadde to flotte år der. Men siden dressuren alltid har ligget nærmest hjertet til June dro hun etter læretiden videre til Stall Gøtesen. Etter en periode der startet hun så videre hos Stall-K, her startet hun opp som hestepasser og jobbet seg seg opp til å kunne ri mer og ble ansatt som rytter. -2014 var den beste stevnesesongen for min del og med den ene ble jeg tatt ut til Falsterbo med, dessverre fikk vi ikke reist. forteller June. Etter tiden på Stall-K fikk June jobb som hestepasser hos Helgstrand Dressage, dessverre ble hennes Daiquiri skadet kun 3 dager etter at de ankom Danmark. Så etter 8 måneder i Danmark hvor June fikk oppleve mye god ridning og lært masse valgte hun å flytte hjem igjen i mai 2015.

Ekvipasjen under Norsk Varmblods Hingstekåring 2017. Foto: Eirin Brekke

M. Y. Santiago

Det hele startet en dag i januar 2016, hvor de nettopp hadde flyttet til eget småbruk i Løten. Via hennes venninne Marte møtte June Line Molversmyr som driver stutteri M.Y. og bor kun 5 minutter unna småbruket. -Vi skulle kjøre en hest for Line, hun var innom oss og viste meg bilder av Santiago og fortalte om hans foreldre, søsken og besteforeldre.. helt ærlig følte jeg meg som et spørsmålstegn for jeg kjente ikke til noen av hestene. Vi har lenge snakket om å skaffe en ny unghest som jeg kunne starte opp og ri opp, Daiquiri har jeg og ridd opp selv. Sier June til Dressur Så Klart. Men June og moren skulle egentlig ikke kjøpe en hest akkurat nå, men når de møtte M. Y. Santiago falt de pladask for han begge to. Så en snøværsdag i februar 2016, med vinterpels, stor og hengslete som de fleste to åringer er, ankom hingsten gården.

 

Veien videre

Jeg startet ganske raskt etter han kom, med og tømmekjøre han, og bruke masse tid på han. Han er en ganske bedagelig, ukomplisert og grei fyr, men han er en hingst og det skal man alltid ha i bakhodet uansett hvor snille de er! Jeg kjente ganske fort, at dette her er en hest som kommer til å bety mye for meg, han har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Etter sommeren var over var hingsten godt kjent med longearbeid og forberedelsene til og bære rytter, så i oktober 2016 begynte hun å henge litt på han. Men han skulle også ha sine voksepauser som de fleste unghester.

June og M. Y.Santiago under trening hjemme. Foto: Privat

 

Jeg synes det er viktig og ikke lesse på disse unghestene altfor mye på en gang så tidlig i en innlæringsfase, jeg synes de skal få tiden de trenger.

 

I januar startet forberedelsene for fullt, kåringen var første helgen i april og som vi alle kjenner til så går månedene fort. June kjente at hun begynte å få litt stress, selv om innridningen ikke var noe problem, de behersket alle gangartene. M. Y. Santiago og June er ikke en av de heldige som har ridehus eller midler servert på sølvfat, derav er hun nødt til å ri ute, på tur, bruke snøen og været for alt det er verdt. Men på den positive siden så lærer hestene seg å takle vær og vind og gjennom dette fikk også hingsten er sterk grunnmusklatur.

Kåring i Norsk Varmblods

-Det og stille på kåring med egen hingst var sinnsykt gøy, vi ankom Starum fredag og skulle få resultatet søndag. Det er utrolig mange tanker og følelser som strømmer igjennom kroppen på samme tid. Jeg har aldri vært kvalm og emosjonell så lang tid sammenhengende noen gang før! forteller June. Men med moren på sidelinjen hadde hun en god støttespiller. M. Y. Santiago oppførte seg eksemplarisk selv om June i forkant var utrolig spent, man vet jo aldri med unghestene hvordan de kommer til å oppføre seg på et sånt arrangement men andre hingster. En litt annen stemning enn hjemme på gården i Løten med andre ord.

June og M. Y. Santiago under mønstringen.

-Følelsen jeg hadde når jeg skulle inn til rideprøve før Silje skulle være testrytter, var noe helt spesielt, der satt jeg, på vår egen hingst, som jeg selv har ridd inn og gjort hele jobben med fra bunnen av.. herregud, helt vilt ! Jeg husker jeg tenkte at jeg ikke måtte begynne å gråte, jeg var så stolt av han, han gikk i det ridehuset som om han aldri har gjort noe annet i hele sitt liv. Men når det var ferdig var tårene ustoppelige, og Silje ga han 8 på ridbarhet! 

Helgen under kåringen gikk fort, og når søndagen kom var det tid for premieutdeling og ikke minst karakterene. M. Y. Santiago ble kåret for 2 år!

Men følelser blir det når man har jobbet så hardt for noe og endelig oppnår resultater!

I september dro June og M. Y. Santiago på unghest-test i Drøbak, hvor han også gjorde rent bord, han gikk opp en hel karakter på både trav og galopp siden kåringen i april. Hingsten fikk en totalindeks på 8,18 og 8,5 på ridbarhet, og beste 3 års gangartshest. Ikke nok med gode prestasjoner, men etter Drøbak fikk June en mail fra Norsk Varmblod og Norges Rytterforbund. Disse har gått sammen om å lage en satsningsgruppe for de norske unghestekvipasjene, hvor hovedmålet er UVM. Og her ble ekvipasjen tatt ut til å være en del av gruppen, første samlingen er allerede avholdt med trener Silje Bakken. -Hun er utrolig god på unghest, og hun er lett og snakke med og veksle tanker med, og hun ser hestene og hver enkelt ekvipasje for det de er. 

Gode resultater etter testen i Drøbak! Foto: Eirin Brekke

Herning 2018

Planen var egentlig å stille M. Y. Santiago på forbesiktigelse i Danskvarmblod Norge desember 2016, med tanke på Herning i mars 2017, men han ble syk i desember og hadde høy feber, og med medisiner og 1,5 uke med sykdom fikk de ikke reist. I ettertid så de at det kanskje var likegreit at de ikke fikk dratt, fordi han var nok ikke egentlig var klar. -Når han ble kåret her hjemme så ble lysten for kåring i Danmark større, vi tenkte at vi skulle ta forbesiktigelsen igjen nå i desember, vi meldte og fikk tilbakemelding om at det ikke var noe poeng for oss og være med der siden han allerede er kåret, og at vi bare kunne melde han rett til Herning! Vi kommer fra Løten, fra langt inni skogen i Norge, og skal leke med de “store gutta” i Danmark, det er kult, uansett hvordan det går så er vi sikre på at det vil være en opplevelse for livet !

Frem mot Herning vil June ha det samme treningsopplegg som hun har hatt hele veien, de rir på banen noen dager og tur noen dager og han skal ha sine hvilepauser hvis han trenger det. Utenom dette vil de også delta på unghest samlingene for Silje Bakken for å få inputtene og rådene de trenger på veien.

June har aldri hatt de store ressursene, men som sagt er hun heldig og har en engasjert og støttende mamma, uten henne hadde det ikke gått og  M. Y. Santiago hadde heller ikke vært deres. Men uten viljen hadde det nok heller ikke vært så mye og skryte av! Det er ikke alltid rosenrødt eller en dans på rosa skyer, det er hardt arbeid fra tidlig til sent – hver dag og mye som må passes. Men det vet jo de fleste som driver med dette her. Men der det er vilje er det vei! Dette med Herning skremmer June også, siden det er så stort, men noen ganger må man komme seg litt ut av komfort sonen sin og gi seg selv et lite dytt, vær fokusert og målbevisst, vit hva du vil, så får du det til!

Dressur Så Klart ønsker June og M. Y. Santiago lykke til!