Hjemme hos Bodil Hansen

Dressur Så Klart har tatt en prat med Bodil Hansen.

Hvorfor ble det hest? Hvor i vårt lange land holder du til og hvorfor ble det der?
Hvor lenge har du holdt på med hest?

-Min morfar drev gård når jeg vokste opp i Alvøen utenfor Bergen. Han hadde masse forskjellige dyr som sauer, griser, kyr, høns og selvfølgelig hest. Jeg likte alle dyrene og var med på stell, foring og har tatt imot lam og grisunger fra jeg var bitteliten. Hesten var brukt på gården og jeg likte best å sitte på fjordingen når hun arbeidet i åkeren. Fikk en herlig, og rampete shettis med navn Doffen når jeg var 3-4 år. Han hadde jeg, og mange med meg, mye gøy med i mange år. Tror han til tider hadde det aller morsomst, der han løp avgårde med folk hengende på slep i halen eller noe!

Slik begynte jeg med hest, og som 11-åring fikk jeg fjordingen, Cora, av min morfar. Hun ble født på gården. Kjørte og red henne inn selv. Ble kretsmester i dressur med henne og flere deltagelser i NM Fjordhest, der både ridning og kjøring inngår. Siden kom Zamba Agerbo (Dansk Oldenborger) og Lotus R (Dansk Varmblod) og med disse har jeg deltatt på masse dressurstevner rundt omkring i landet. Høydepunkt har vært deltagelse i Oslo Horseshow med begge hestene. Det er virkelig en spesiell opplevelse.

I 1998 flyttet vi hestene til Askøy (øy utenfor Bergen) og i 1999 flyttet vi inn i huset på samme eiendom som hestene. Så hver morgen ser jeg hestene fra kjøkkenvinduet. De går inn og ut av stallen som de ønsker med luftegård rett ut fra boksen. Det er luksus!

Hest har gitt meg mye oppover i årene. Utfoldelse, ansvar, venner, frisk luft, frihet, trening, balanse, omsorg, møte av mange interessante mennesker og mye glede. Ut i allslagsvær og til alle tider.

Foto: Christine Fagerbakke.

Hvem er du og hva er ditt daglige virke?

-Av yrke er jeg elkraft-ingeniør (sterkstrøm). Et variert yrke der jeg har vært borti mye av det et nettselskap (e-verk) driver med. Planlegging, dokumentering, tilknytning av strøm til boliger, boligfelt og industri. Kabelpåvisninger og spenningskvalitet. Hjemmevakt, drift og vedlikehold av lavpent- og høyspentnett opptil 22 kV. Er i dag på forvaltningsavdelingen med hovedansvar for vedlikehold og reinvestering av vel 3000 nettstasjoner (strømhus), i tillegg til programansvar og utvikling av noen av dataverktøyene vi benytter. Ansvarlig for utarbeidelse og oppdatering av styrende dokumenter som benyttes i selskapet. Et spennende yrke, med mange muligheter.

Foto: Privat

I tillegg har jeg utdannelse som trener II dressur, sentrert ridning instruktør nivå 1, klatrekort og aktivitetsleder for barn. Underviser barn, unge og voksne hver uke i ridning, med vekt på grunnridning, sits, balanse og harmoni. Målet er å få gymnastisert hesten så den er bedre etter hver rideøkt. Underviser både sprang- og dressurryttere. I tillegg er jeg assistent på turn, og idrettsleder på Idrettsskole der vi driver med et stort utvalg av idretter. Dette er veldig interessant, også opp mot et rideperspektiv.

Har du vært innom flere grener før det ble dressur og hvorfor falt valget på akkurat dette?

-I ungdommen prøvde jeg mye innen hest, som kjøring, sprang, voltige, tur og dressur. Dressuren ble etter hvert den som fenget mest, med et ønske om å sammen med hesten kunne utføre de vanskelige øvelsene som piaffe, passage og enerbytter med letthet. Jo mer man jobber med dressur jo mer skjønner man av detaljer som må på plass for at det skal bli enkelt. Det er så lett og så vanskelig! Mye trening av både hest og rytter ligger bak, og fantastisk er det når alt klaffer og det føles som om det nesten ikke er noe som skal til for å klare øvelsen. Sånne øyeblikk er verdt alt strevet og arbeidet.

Foto: Privat

 

 

Tiden med hest, hva føler du at det gir deg?

-Jeg veldig glad i å trene på tur. Hestene har bedre plass og blir ikke stoppet av veggen som kommer imot. Hestene er og glade for å komme ut i skogen og har alltid mye å gi. Det igjen gir masse «gratis» trening til hestene slik at de er klar og sterk nok til oppgavene som kommer. Det gir en ro å holde på med hest, og skogen er en ekstra faktor for dette.

 

Hele din familie er delaktig i sine roller. Hva betyr det?

-Min samboer, Jan Victor, har ansvar for morgenforing i ukedagene samt står for skoing sammen med min far. I tillegg utfører han nødvendig vedlikehold, nybygging, og hjelper til der det trengs. Min mor passer jenter og forer hestene middag et par dager i uken.

Våre 2 døtre, Caja (10 år) og Vilde (6 ½ år) har hver sin shettis som vi har på for. De steller, rir og ordner med ponniene. Vi har de beste shettisene i verden som elsker å bli dullet med i timesvis. De står tålmodig og blir flettet og pusset etter alle kunstens regler.

Det er et skikkelig team-arbeid for at alt skal fungere.

Caja og Vilde på tur. Foto: Christine Fagerbakke.

 

Dine døtre har også begynt ri som gjør at dere tilbringer mye tid sammen

-De startet å ri allerede når de var inne i magen, og så snart de kunne sitte var det oppå en hest. I starten red Caja på mine store hester, men vi fikk heldigvis lånt shettisen Sofus da Caja var 3 år og Vilde var på vei. Etter det har det blitt mange timer i salen og for et par år siden fikk vi lånt oss en shettis til med navn Ivrian. Han bærer sitt navn med rette og er en ivrig sjel å jobbe med. Vi koser oss med både lek i banen og flotte turer i skogen. Her får ponniene både vasset, travet og galoppert. Ingenting er som å galoppere opp en bakke, og jentene (og ponniene) har sine favorittgaloppbakker.

 

Hva ser du etter i en hest?

-Vil gjerne ha arbeidsomme hester som vil fremover. Ofte vil hestene det, men rytterne gir gjerne for mange signaler og har både gass og brems på. Ellers er god takt et bra utgangspunkt.

 

Foto: Christine Fagerbakke.

Hvilke tanker om forbedringspotensial mener du at sporten vår har?

-Mener at variert og god trening er et must både for hest og rytter. Toppidrettsutøvere trener ikke bare sin egen idrett. Basis-trening og variert trening er viktig for alle. Det går både på kropp og sjel.

Så tenker at dressurhestene har godt av bomarbeid, litt sprang og trening på tur. I tillegg er det viktig at rytteren er minst like godt trent som hesten. Rytteren må bære sin egen vekt og være i balanse. En ubalansert rytter sammenligner jeg med en sekk som er dårlig pakket. Det er ikke noe særlig å gå rundt med. Rytterens jobb er å sørge for at ekvipasjen er i balanse så kreftene kan virke som de skal. Slik at ikke en kraft motarbeider en annen, og gir krefter som går alle veier. Kraften og energien må kjøres i riktige retninger.

Hvor er ditt neste stevne og mål evnt 2018?

-Neste stevne blir i 2018, men opplegget er ikke satt enda. Målet er å forbedre detaljene og få vist de i konkurranse.

Er det andre aktiviteter som opptar deg-dere og hvorfor?

-Vi som familie driver med mange forskjellige aktiviteter. Utenom ridningen er det turn, idrettsskole, musikk, karate, basis-trening, tur, sykling, fjellturer, langrenn, slalåm, klatring og mer til. Det finnes utrolig mye gøy og spennende man kan drive med, så til jul ønsker jeg meg flere timer i døgnet!

Heldigvis gjør vi de fleste av disse aktivitetene sammen, så det gir mye god tid sammen.

Bodil sammen med sin familie. Foto: Privat

 

Hestene våre:

Lotus R er en 18 år gammel Dansk Varmblod som jeg hatt siden han var 6 år. Han var lite ridd på når jeg kjøpte han. Han er en arbeidsom og fin fyr, men har vært (og delvis er) en redd og bekymret type. Det har vært mye miljø-trening med han og i dag er han en fornøyelse å ri på og håndtere i så godt som alle situasjoner. Vi konkurrerer på Intermediaire 1 nivå, og han kan øvelsene til GP. Han er en veldig snill hest som elsker å bli klødd!

Sofus er en rundt 26-27 år gammel shettis. Han er en omgjengelig og fin fyr. Han er snill og grei både på boks, i banen og på tur. Eneste han finner på er å plutselig skulle gresse når jentene ri på han. Når han bestemmer seg, er det ikke så lett å unngå det! Ellers oppfører han seg som en hund når man går med han, følger etter den som går med han. Han er en stjerne-ponni!

Ivrian er en 13 år gammel shettis. Han vil gjerne ha hodet på skulderen din. Veldig rolig under stell og veldig på jobb når han blir ridd eller kjørt. Lever virkelig opp til navnet Ivrian. Han er kvikk og fin både under kjøring og ridning. Han er en skikkelig kosete stjerne-ponni!

Foto: Christine Fagerbakke.

 

Hilsen fra Bodil og gjengen