10 tips til å lykkes på stevne

Dressur Så Klart har tatt en prat med berider Louise Almlund Løkken. Her gir hun deg 10 tips fra en treners perspektiv til hvordan du og hesten din vil lykkes på stevne.

Louise er opprinnelig dansk men har bodd i Norge, nærmere bestemt på Lønset siden 2003. Hun har nå blitt norsk statsborger og har representert Norge ved flere internasjonale stevner. Hun er gidt og har to barn. Etter videregående flyttet hun til USA og arbeidet på et svensk varmblodsstutteri og karantene stasjon i 4 år. Etter dette flyttet hun til Tyskland i 1997 og jobbet et år på Gestuet Wisenhof under Jan Nivelle, og deretter 5 år hos Heiner Schiergen hvor hun tok sin tyske beridereksamen. Hun fikk utmerkelsen Stensbeck Plakette. I Norge har hun drevet treningsstall på Oppdal siden 2003.

Louise Almlund Løkken og Mr. Gold G, tok en andreplass i 7-års under falsterbo Horse Show. (Arkivfoto)

10 Tips:

 1. Begynd at træne til stævne i god tid. Det gør det absolut ikke lettere hvis du ikke kan programmet længe i forveien. Da vet du hvor svakpunkterne ligger og har tid til at træne på disse.
 2. Øv programmet nøje , så både hest og rytter vet hvor de skal hen , da er det lettere at fokusere på kvaliteten af hver linje. Hvis grunnridningen er på plass er det enklere at ri øvelser .
 3. Øv på alle øvelser hver for sig og ikke altid i rækkefølge. Giv dig tid til at ride korrekt kvalitet i hver øvelse og ikke bare ride videre til næste øvelse. Hesten husker dårlige overgange og hvis den feks får lov til at falde gennem hjørnerne og ind på diagonalen . Chancen for at den gør det på samme måte næste gang er vældig stor, sådan har den lært det.

  Louise A. Løkken før start. (Foto: Privat)
 4. Vælg et program/niveau som i mestrer på hjemmetrening . Hvis ikke programmet eller øvelsene fungerer ganske bra hjemme er chancen for at det fungerer på stævne endda mindre. Få hjælp af en træner både med træningsoplæg og finpuss. Få hjælp til træningsopgaver som kan forbedre de øvelser du trænger hjælp med. Programridning og finpuss før stævnestart, treneren har ofte mange små tips som hjælper i programridningen.
 5. Tag tiden på træning så du vet omtrent hvor lang opvarmning du trænger , for at hesten er der hvor du vil have den, når du skal ind på banen.
 6. Kom gerne på stævneplassen dagen i forveien og giv hesten mulighet for at se banen, blomster, reklame m.m. Check reglementet hvis du er usikker på utstyr: Bit, sporer, pisk, fluehætte, hingstemærke m.m. Det kan bidrage til ekstra stress at finde ut at man har fejl  utstyr på opvarmningen.
 7. Prøv at følge samme træningsoplæg på opvarmningen som hjemme. Det kan være vanskeligt at holde fokus hvis der er mange andre ekvipager på opvarmningen , og da er det fint at have en plan i forkant. Øvelserne skal helst sitte hjemmefra, det skal ikke være nødvendig at måtte øve på øvelserne på opvarmningen. Men man kan gerne vise hesten hvilke linjer som gælder idag.
 8. Se video af dig selv når du rir program, det føles tit anderledes , end det ser ut. Lad dig inspirere af at se på andre som rir det samme niveauet som dig. Hvordan rir de igennem de forskellige øvelser. Hvordan løser de problemer som opstår i programmet.
 9. Læs programmet nøje og se hvad som tæller dobbelt, og hvad hele øvelsen inkluderer. I tilfælde du får en fejl er det greit ikke at tage fejlen med ind der næste øvelse starter.
 10. Find et system i din træning og følg det. Det er vældig vanskeligt at måtte høre på alt og alle, de fleste har en mening. Find et system/træner som fungerer for dig og et støtteapparat som vil dit bedste. At tro på dig og hesten din er A og O.