Samling for FH rytterne

Vi har hatt en flott stor samling for FH ryttere her på Lefdal rideskole. 

 Tekst og foto: Hege Sætre

Små korreksjoner kan gjøre store forskjeller

–Hva er balanse, spør Marie Terese Engell. Hun engasjerte med foredrag og gjennom personlig veiledning både på matte og til hest på åpen samling for FH ryttere 6. til 7. mai. Maria Terese Engell er veterinær og er snart ferdig med doktorgrad i hvordan rytterens sits og balanse påvirker hestens bevegelsesmønster. – Vi krever enormt mye av hesten vår – den skal gå samlet, være rytmisk og utføre en rekke kompliserte øvelser, men hvor mye krever vi egentlig av rytteren? spør hun.

Når du endrer posisjon så endrer du kommunikasjon, forklarer Marie Terese. Her får Silje Marie tommelen opp etter å ha justert egen sits.

– Jeg har nesten fått en ny hest, og det er helt utrolig hvordan den responderer, sier Silje Marie Hamnes etter å ha fått grundig veiledning av Marie Terese. Silje Marie er medlem av satsingsgruppen for funksjonshemmede og har allerede flere NM bak seg. Sammen med hesten Vivaldi satser hun mot nye mesterskap.

– De bittesmå detaljene studeres med lupe, alt for den beste sitsen hos Ingvild Sandli Ekeland.

 

I satsingsgruppen har de fleste som mål å ri NM innen to år eller før og flere er allerede på dette nivået. Rideøkter med satsingstrener Sigrid Rui og veiledningen fra Engell er viktige bidrag på veien videre. – Balanse og koordinasjon er et fundament for å utvikle oss, sier Hilde Stømner som både er fysioterapeut og klassifisør og samtidig ansvarlig for samlingen.

Hvordan du har valgt å posisjonere deg i forhold til oppgaven, som er ridning, er av stor betydning, sier Marie Terese

 

To nye ryttere ble vurdert av klassifisør

For å starte stevner for FH ryttere må en være klassifisert, og egen klassifisør er tilstede på alle samlingene. En klassifisering er en test som består av enkle koordinasjons, styrke og bevegelighetstester. Testen gir rytteren en grad med tilhørende profil. Alle blir ikke klassifisert.

– Det er ikke alle funksjonsnedsettelser som går inn under klassifiseringssystemet men dette betyr ikke at man ikke har nedsatt funksjonsevne, sier klassifisør Hilde Stømner.

Satsingstrener Sigrid Rui diskuterer dagens økt med Anita Olsen og hesten JJ Don Dinamo. Sigrid Rui var fast på landslaget for funksjonshemmede ryttere fra 1991 – 2009. På hennes merittliste er blant annet 6 NM gull, gull, sølv og bronse fra Nordiske mesterskap og gode resultater fra Atlanta -96, Athen -04, Lag bronse og individuell 4. plass Beijing -08.

 

Treningssamlingen ble arrangert av Grenutvalget for funksjonshemmede. I tillegg til samlingen på Lefdal blir det tre samlinger til i 2017. Dato og sted for neste samling er allerede satt. Den avholdes Trøndelag 26. og 27. september. I tillegg blir det samling i på Lefdal 7. og 8. oktober og i Rogaland 28. og 29. oktober.

Les mer om ridning for funksjonshemmede på rytter.no