Norske ryttere i det store utland

DRESSUR SÅ KLART: Dressur Så Klart ønsker at dere skal bli bedre kjent med de dyktige norske rytterne som holder til utenfor Norges grenser. Denne gangen har vi snakket med Madeline Hammerstad!

Tekst: Madeleine Hammerstad

 

Hvilke hest/hester dere har med dere?
Fixdesign Cabernet, ni år gammel vallak etter Negro.
Hvorfor valgte du å være nettopp i Danmark?
Jeg valgte å flytte til Danmark fordi det oppfylte kravene mine til studiested. Det var viktig for meg og komme i gang med studier, men det har vært uaktuelt å legge hest på hyllen. Danmark ga meg muligheten til å klare begge (både tidsmessig og økonomisk). Året før gjorde jeg et forsøk på å kombinere fullt studie i Norge med jobb hos Phillip Hess i Tyskland, men det ble for mye å ri seks-syv hester om dagen i tillegg til online forelesninger og lesing på kvelden. Derfor skiftet jeg strategi. Århus har et godt universitet og det er bare en ti minutters kjøretur ut av byen før du befinner deg i hestemekka. Det at jeg kun rir en hest daglig har gjort at jeg kan ha fullt fokus på Cabernet og vår utvikling når jeg er i stallen og tid til egentrening på siden. Med litt selvdisiplin og planlegging blir det tid til studier, jobb og ikke minst det ellers travle og sosiale studentlivet.
Hvordan er en dag med hestene?
Hvis det lar seg gjøre rir jeg på morgningen når det er stille og rolig. Da har jeg dessuten resten av dagen til å gjøre andre plikter og fornøyelser.  En typisk dag i stallen går ut på å stelle og sale på Cabernet før jeg skritter en runde rundt jordene og i skogen hvis det ikke regner (ca. 20 min). Selve treningen følger et planlagt og variert opplegg slik at jeg målrettet kan jobbe mot drømmen samtidig som Cabernet holdes frisk og i godt humør. Etter ridning slippes han ut i gresspaddocken sin. Noen dager har jeg også passet og ridd andre hester.
Hvem har undervisningen der du står?
Søren Vallentin.
Fortell litt rundt stallen du er på osv?
Stall Valentin ligger ca. 10 min fra Århus og miljøet består av mange flinke hyggelige jenter. Det beste er de store gresspaddockene hestene kommer ut i hver dag.

Du har valgt et studie i Danmark, hva er det og går det bra?
Jeg er veldig fornøyd og trives godt med studiet Economics and business administration ved School of Business and Social Science (Aarhus universitet). Min erfaring er at det ikke har vært noe problem å kombinere hest på toppnivå med studier. Jeg får så godt som daglig spørsmål om hvordan jeg rekker begge deler, men det handler bare om hvordan du disponerer tiden. Jeg både trener og jobber ved siden av. Men skal innrømme at jeg ikke har klart å presse SKAM inn i programmet enda.

Det har også blitt tid til stevner. Når man er i Danmark er avstandene ikke så lange og ettersom jeg tok hengerlappen i fjor, og har fått sponset en bil hjemmefra, er det lett å reise rundt.


Hvilken forandring har det hatt på deg som person?
Jeg har blitt mer selvstendig, ansvarsbevisst og fått gode planleggingsferdigheter. Det skal nevnes at de fleste som lester dette mest sannsynlig kjenner seg igjen i nettopp de tre egenskapene. Alle som noen gang har hatt ansvar for en hest, vet hva det innebærer. Uansett hvor mange gjøremål og plikter du har eller hvor mange grader i feber du våkner opp med en morgen, står din firbeinte venn og venter på deg. Forskjellen på å være i Danmark og Norge er nok at jeg ikke har foreldre til å hjelpe meg med å fikse hesten hvis jeg er syk, være tilstede i stallen hele dagen hvis hesten er syk eller hjelpe til med å pakke og planlegge til både stevner og trening. I tillegg møter jeg naturlig nok på alle «normale» utfordringer for en student som flytter hjemmefra. Det innebærer alt fra å finne et sted å bo til å få timeplanen med studiene til å gå opp med det sosiale studentlivet.

Noen dager er tøffere enn andre, men mitt motto er har du lyst har du tid. Jeg er så utrolig heldig som har fått muligheten til å bo her og drive med det jeg elsker. Alle de tingene jeg gjør er noe jeg selv har valgt og det er viktig og ikke ta det forgitt.

Jeg har også forbedret språkkunnskapene betraktelig det siste året siden jeg går et internasjonal studie og snakker dansk på fritiden.
Hva savner du mest av alt fra Norge?
Jeg savner det norske dressurmiljøet så klart, men det er faktisk mange norske ryttere her nede for øyeblikket. Må heller ikke glemme verdens beste hestepasser, mamma og resten av familien. Utover det savner også å gå på ski. (På den annen side er det noe lettere å drive med hest her nede med snøløse vintre, men man kan ikke få alt.)