Privat clinic med Carl Hester

I februar ble jeg kontaktet av en bekjent i England med forespørsel om jeg kunne være interessert i en privat Carl Hester clinick  i mai? Jeg ble gitt 15 minutters betenkningstid, men trengte egentlig ikke det. Jeg bestilte to billetter med det samme og kontaktet så Grete Bergstrøm som straks bekreftet at ja visst skulle vi på tur igjen.   

Tekst: Siw Elisabeth Carlsen (dressurdommer)

Vi fløy ned dagen i forveien, leide bil og etter litt mat og litt shopping satte vi kursen mot Gloustershire. I grunnen ante vi ikke hvor vi skulle rent bortsett fra at det var i nærheten av Hartpury som i alle fall er kjent for en del dommere.  Vi hadde bestemt at vi ville finne ut hvor vi skulle påfølgende morgen, og det viste seg å være smart.  En kjempelang adresse som ikke GPSen overhodet ville ha noe med å gjøre gjorde sitt til at jeg så for meg det verst tenkelige, men feilen var en oversett apostrofe, og med den på plass gikk det ganske greit! Å si at vi ferdes i landlige omgivelser var i alle fall ikke å ta i! GPSen mistet kontakten og smale overgrodde veier i 80 km i timen kan være veldig spennende. Når vi så ankom adressen og kjørte forbi porten senket roen seg og vi kunne begynne å glede oss til dagen derpå.

Clinic med Carl Hester

Morgenen etter ankom vi i god tid og ble anvist parkering rett bak utebanen hvor vi så vidt kunne skimte Carl Hester i et pass på en av sine hester før det hele begynte.  Selve clinicken fant sted i ridehallen på 20X40 hvor vi var rundt 45 «gjester» som satt på hagestoler og benker plassert for anledningen langs den ene kortsiden.   Ettersom to av hestene som normalt benyttes i slike sammenhenger var skadet, ble dette første gang for noen av demohestene. At det så plutselig satt 45 mennesker på stoler og benker båret inn for anledningen, var det ikke en av hestene som lot seg affisere av.  Med stor ro og arbeidsglede utførte de oppgaven som om vi alltid hadde sittet der!

Etter en liten intro over hva vi hadde i vente denne formiddagen satt vi som tente skolelys hele gjengen, kun brakt ut av fokus når en eller flere av gårdens 7 hunder kom å skulle ha kos eller når Valegro stod rett bak oss i «spaavdelingen». Dog er vi jo veloppdragne Nordmenn og fikk raskt flyttet fokus over på verten igjen!

13287908_10154229180969595_1515933102_o

Lek i læringen

Carl Hester er i ett og alt svært opptatt av hestevelferd og absolutt alle hans hester går ute hver eneste dag, noen også døgnet rundt. De rides også på tur to ganger i uken, og det skjer enten det regner på tvers eller solen skinner.  Videre forteller Carl at han, eller noen av hans beridere sjelden lar arbeidsøkten vare noe lenger enn 20-30 minutter. Da er det heller å avslutte på tur etterpå. Han forteller engasjert at hos han læres hestene alle øvelser ved at de lekes inn til de blir en naturlig del av det hele- for noen tar det relativt kort tid, og for andre litt lenger.

Det han vektlegger aller mest hos en potensiell Grand Prix hest er at den beveger seg i balanse, har en romslig galopp, et godt skritt og et noenlunde godt eksteriør. Han roper på groomen Alan Davis som kommer inn og stiller opp vakre Valegro foran oss. Carl sier at denne hesten ligner mest av alt på en Cob, og en relativt tykk variant av arten. Med masse humor kan han fortelle at Valegro er fryktelig glad i mat og ettersom Alan er fryktelig glad i Valegro får han jo litt ekstra innimellom. Han kan også fortelle at, jo visst har de forsøkt å holde hesten tynnere, men det resulterte i at han ikke ville yte optimalt og at formkurven dalte. Han har det aller best når han får være som han er sier han smilende.

13323961_10154229183349595_82131709_o

Oppvisning med Nip Tuck

Clinicken fortsatte på unge og lovende hester med Carlotte Dujardin eller Aimee Woodhead i salen.  Han avsluttet med en 15 minutters opptreden med Nip Tuck som akkurat hadde returnert seirende fra Frankriget.  Med masse, humor kunne han fortelle at det var med nød og neppe da denne hesten ser spøkelser overalt og ville så absolutt ikke inn på banen. Videre forteller Carl at Nip Tuck neppe hadde vært ridbar hvis den hadde stått oppstallet inne – den er ute stort sett hele tiden og får ut det meste av overskuddet før den tas inn for ridning. Denne taktikken benytter han også på de yngre hestene og har sjelden problemer av noen art eller i noen av gangartene når de introduseres for rytter.

Boksene benyttes kun til mat og hvile, all påsadling og klargjøring foregikk i enden av ridehallen med utsikt inn i hallen, som dessuten også har en åpen langside som også gjør det enkelt å ha oversikt over den flotte utebanen. Etter å ha sett 4 hester i ridehallen var tiden inne for omvisning på gården. Her ruslet høner rundt omkring i skjønn forening med hunder og hester. Og papegøyen som sitter i et voliair utenfor ridehallen roper «Helo» høyt og tydelig med Charlots stemme!

Kjendisen Valegro

13292840_10154229182324595_1218491915_nCarl Hester viste oss først bort til Valegro som gladelig lot seg avbilde, klappes og koses av alle som ønsket. Han simpelthen elsker oppmerksomheten kunne Carl fortelle. Valegros faste turrytter er en 82 år gammel dame som storkoser seg med oppdraget. Noen ganger kommer det flere busslaster daglig med barnehage – og førskolebarn, og kan bli så mange som 200 per dag uten at Valegro blir sur eller gir til kjenne annent enn at han liker det. Det er ingen tvil om at dette er en genuint tvers igjennom snill hest, totalt uten nykker.  Hester ler godt når han forteller at Alan synes det av og til blir nok og at han i Spania hadde satt opp et skilt med en pil til venstre hvor det stod Valegro. En ting er sikkert, og det er at til venstre var det ingen Valegro, men en horde av mennesker som optimistiske ruslet flere hundre meter på leting. Jaja sier han…noen ganger må man jo skjerme dem litt . Litt privatliv har til og med en hest behov for.

Noen spør om alle som jobber her møkker og gjør vanlig stallarbeid, noe han bekrefter at de gjør med unntak av Charlotte. Til gjengjeld rir hun 10-12 hester daglig og har dermed fortjent fritaket sier han mens han legger til at hun er i superform! Alan kommer så ut i stallgården med Utopia som også stråler aldeles uviten om sin uvisse skjebne og kommende auksjon.  På spørsmål fra noen i publikum forteller Carl at det har vært en visning, men at ingen møtte. Hva man så skal lese av det synes han er vanskelig å si noe om, men at det rett og slett er ute av hans hender og lite han får gjort med situasjonen.  På vegne av de fleste håper vi inderlig at Utopia får være pensjonist i dette som for meg fremstår som hesteparadis på jord.  På de litt over tre timene vi var her opplevde vi en absolutt harmonisk atmosfære hvor folk og dyr levde i fred og fordragelighet. Fantastisk hyggelige og gjestfrie mennesker og dyr har gjort stort inntrykk!

13296295_10154229192424595_166070907_n 13282031_10154229180454595_1837830462_n

Både Grete og undertegnende hadde lærerike, morsomme og veldig inspirerende timer «at Carl Hesters yard» og reiser gjern
e tilbake ved en annen anledning.

13288133_10154229183579595_1766571550_o