Kyllingfôr i kraftfôrsekker oppdaget i Østfold

kraftfor

PRESSEMELDING: Norgesfôr Råde Mølle melder om at det er gjort funn av kyllingfôr i noen av deres sekker med kraftfôr til hest. Vi husker tragedien i fjor, hvor travtrener Magne Olsen måtte avlive 18 av sine hester pga at hestene hadde blitt forgiftet fordi hestefôret var forvekslet med kyllingfôr av leverandøren. Det er ennå ikke bekreftet at kyllingfôret funnet i Østfold inneholder narasin, som er det som er farlig for hester.

Les saken til travtrener Magne Olsen hos TV2: “Trav-tragedie: Fikk feil fôr – 18 hester måtte avlives”. Også forrige uke kunne vi lese i Telemarksavisa at “Hester fikk forgiftet fôr”. Begge disse tilfellene var det fôr fra Felleskjøpet det var snakk om.

Hvorfor er kyllingfôr farlig for hest?
Kyllingfôr finnes i flere varianter, og noen av variantene inneholder narasin. For kyllinger og mennesker har vi enzymer i kroppen som bryter ned narasin, men hestene mangler dette enzymet. For hester er narasin meget farlig, og angiper hjertet. Ingen hester blir akutt- eller livstruende syke, men kan gi såpass kraftige senvirkninger at hestene må avlives. Narasin vil også kunne påvirke prestasjonsegenskapene hos hestene.

Nytt tilfelle i Østfold
Denne uka er det igjen oppdaget kyllingfôr i kraftfôrsekker, hvor selve forvekslingen har skjedd på mølla ved pakking. Dennne gangen er det Norgesfôr Råde Mølle som er leverandør av det feilpakkede fôret. I deler av leveransen er det oppdaget kyllingfôr.

Norgesfôr Råde Mølle har nå delt følgende presssemelding på sine Facebooksider:

PRESSEMELDING FRA NORGESFôR RÅDE MØLLE LØRDAG 6. FEBRUAR 2016

Mulig funn av narasin i Pionér hestefôr

Norgesfôr Råde Mølle er produsent av Pionér hestefôr. Hos en av våre kunder er det i 2 sekker hestefôr funnet fôr som kan inneholde narasin. Det er foreløpig ikke avdekket at noen andre har mottatt tilsvarende.
– Råde Mølle ber likevel av sikkerhetsmessige grunner om at alle som har kjøpt Pionèr hestefôr tar kontakt så fort som mulig slik at fôret kan byttes, sier daglig leder Per-Ole Wiersholm.
Bedriften arbeider selv aktivt for å komme i kontakt med kunder så raskt som mulig. Utsalgene holdes åpne på dagtid lørdag og søndag.
Kraftfôrsortimentet Pionér hestefôr produsert av Råde Mølle selges ved følgende utsalg:
Norgesfôr Råde Mølle tlf 69 280530
Norgesfôr Råde Mølle, avd Sandesund tlf 69 113250
Norgesfôr Vestby Mølle tlf 64 980640
Norgesfôr Mysen tlf 69 846330
Alle utsalgssteder vil ha åpent:
Lørdag 06.02 kl. 12.00 – 16.00
Søndag 07.02 kl. 12.00 – 16.00
Daglig leder Per-Ole Wiersholm kan kontaktes for ytterligere informasjon på telefon 911 48 788.

Hilsen Norgesfôr Råde Mølle

Kyllingpelletsene er gjerne litt mindre, og ser mer “pulveriserte” ut, enn vanlig hestepellets. Fargen kan også avvike litt. I tilfeller hvor det er store mengder kyllingfôr, er det mulig å skille hestefôr med kyllingfôr for en person som har godt kjennskap til dette. I tilfeller hvor det er mindre mengder kyllingfôr innblandet er det vanskelig å oppdage.

Vi oppfordrer alle til å være våkne når de fôrer hestene sine. Leverandørene har lovet innskjærpinger, og vi må stole på at dette skjer. Vær likevel på vakt, og er du i tvil, sjekk det opp med leverandør! Narasin er meget giftig for hester, og kan forårsake dramatiske utfall.