Hva er et hodelag?

Foto: Elizabeth Farbrot
Foto: Elizabeth Farbrot

I konkurransesammenheng har vi to varianter av bisling – trinse eller kandar. Men hva kreves det egentlig av et hodelag i konkurransesetting? Følger ridemoten reglementet?

Ridemoten følger oss hele tiden. Det har alltid vært nye trender på alt mulig utstyr. Brede og smale nesereimer, rundsydde varianter, buede pannebånd, bling osv. Men følger egentlig moten konkurranseseglementet?

I KRIV er kravet til et hodelag bestå av kinnstykker, hakerem, pannebånd, neserem, bitt og tøyler. Dette betyr at hodelag uten noen av disse delene er ikke lov. Det er altså ikke lov til å ri uten nesereim, uten pannebånd eller uten hakereim. Og siste skrik innen hodelag er hodelag uten f.eks. hakereim, er det viktig å merke seg at dette er faktisk ikke et lovlig hodelag i konkurransesetting. Det er selvfølgelig ingenting i veien med å benytte et slikt hodelag i treningssammenheng, men husk dette før du skal inn på konkurransebanen.

Merk også hva slags varianter av nesereimer som er lov. Det er KUN nesereimer som er vist i tillegg 1d i KRIV som er lov:
nesereimer

For annet reglementert utstyr, f.eks. hva slags bitt som er lov, se KRIV §426 og tillegg 1.

Når det gjelder å ha avvik i bisling ved konkurranse, så skal hver protokoll definere hva kosekvensene vil være (dette vil stå listet under kolonnene for allment inntrykk på protokollen). Når det gjelder avvik i saling/bisling/antrekk, så skal dette dømmes som eliminasjon.

Husk, det er KR som definerer hva slags utstyr som er lov, ikke motebransjen. Det er også du som rytter som er ansvarlig for at utstyret er etter standarden for reglementet. Om den som jobber i hestebutikken mener at dette er lov, er det fremdeles du som står ansvarlig. De som jobber i hestebutikkene er stortsett interesserte i å selge, og kjenner ofte ikke KR godt.