“Nye” programmer for ryttere på LB-MC-nivå

illustrasjonsfoto_fletterI 2014 fikk vi noen nye programmer i Norge, FEIs programmer for children. Visste du at dette faktisk er helt vanlige programmer på LB, LA og MC-nivå? Som oftest setter arrangørene dem som åpne, og da kan alle ri dem. Uannsett alder!

Som en tradisjon fra de Øst-Europeiske landene innførte FEI et nytt mesterskapsnivå fra 2014. Nivået kalles children, og er i utgangspunktet barn som rir på stor hest. I Vest-Europa har vi tradisjon med ponnisport, og har således også tilhørende ponniklasser for mesterskapene for ponni. I Norge har vi ikke innført nivået children i dressuren, men vi har likevel valgt å oversette programmene. Programmene er designet for store hester, og har vanskelighetsgrad på henholdsvis LB, LA og MC-nivå. Selv om de har ordet children i navnet, er det ingenting i veien for at arrangørklubbene setter opp klassene som åpne. Er de åpne, kan alle ri dem, uannsett alder.

De nye programmene heter (nivået de tilsvarer står i parantes):
» FEIs innledende program for children A 2014 (LB)
» FEIs innledende program for children B 2014 (LB)
» FEIs lagprogram for children 2014 (LA)
» FEIs individuelle program for children 2014 (MC)

Programmene settes primært opp på D-stevner, men kan også brukes som L-stevneklasser i LA og MC, eller K- og UK-stevner på alle tre nivåer. Merk at disse klassene likestilles med alle andre programmer på samme nivå med hensyn på kvalifiseringsregler. Dvs du kan kvalifisere til å ri på L-stevne i LA ved å ri FEIs lagprogram for children. Du kan også kvalifisere til å ri NM for ponni dersom du rir FEIs individuelle program for children dersom det er satt opp på et L-stevne (krever at du har grunnkvalifiseringen i orden, og selvfølgelig er ponnirytter. Selv om klassen ikke er en ponniklasse, er nivået fremdeles MC).

Det er noen ting som både rytterne og arrangørene bær være klar over. Klassene har en litt annen oppbygning enn de andre programmene vi har. Det er f.eks. lagt inn mye mindre skritt, noe som gjør at alle children-programmene tidsmessig er mye kortere enn våre ordinære programmer. Nå som vintersesongen står for dør, og mange arrangører er mer presset på tid når de skal sette opp stevneprogrammet sitt, er dette klasser som antagelig vil brukes mer. Det kan også være en baktanke for arrangører som ikke har tenkt tanken ennå, å ha dette i bakhodet. Ellers møter du øvelser i programmene, som tilsvarer det nivået klassen er definert som.

Skulle du møte på et children-program i stevneinvitasjonen, så fortvil ikke! Dette er helt vanslige LB, LA og MC-programmer alle kan ri, uannsett alder!

Tips til arrangør: For å fremheve at klassene er åpne kan dere med fordel skrive tilleggsinfo til selge klassen at “Klassen er åpen for ryttere i alle aldere, og tilsvarer LB-nivå” (f.eks. for FEIs innledende program for children A 2014).

Repostet fra 13. oktober 2015.