– Spenningen stiger!

Denne helgen er det klart for finalen i Buskerud Rytterkrets Vintercup i dressur. Ponnimamma og klubbleder for Sylling Rideklubb, Elin Hilling ser på vintercupen som et nødvendig stevne for rekruttering og motivasjon helt ned i bredden.

Vintercupen har blitt en solid tradisjon i BRYK, både i sprang og dressur. Og i år er det dressurfinalen som kommer først.

– Cupfinalistene har konkurrert mot hverandre både to og tre ganger tidligere i sesongen, og har sanket poeng i forhold til plassering i klassen. Det arrangeres fire stevner i cupen, tre innledende, og en finale. Ekvipasjene må ha deltatt på minst to av tre innledende stevner, samt finalen, for å være med. Finalen teller 150%. Cupklassene er LC, LB, LA og MB hest, og LC, LB og LA ponni, forklarer Hilling.

Det er klubber i Buskerud Rytterkrets som arrangerer stevnene i vintercupen, men ryttere fra alle klubber kan delta. Sylling Rideklubb, Gevelt Ryttersportsklubb og de ferske stevnearrangørene i Sigdal og Rosthaug Hestesportslag har allerede bidratt som arrangører til cupen. Denne helgen, 11.-12. april braker det løs med finale på Linnesvollen med Drammen og Omegen Rideklubb som arrangør.

Ettertraktet stevne

Finalen for vintercupen blir et stort stevne. Påmeldingen ble stanset før påmeldingsfristen gikk ut, og arrangørene har i vente 14 timer med LC og LB under lørdagens stevne.

– Et tydelig tegn på at det er behov for flere stevner på dette nivået, sier stevneleder Rill Fjøren.

En fin måte å starte året på

Vilde Marie Fossum på frieservallaken Nico V.D.V forklarer at hun syns vintercupen er en veldig fin måte å starte året på. Ekvipasjen ligger foreløpig godt an i LA hest før årets finalehelg, og har så langt 200 av 200 mulige poeng.

– Man får et litt annet fokus når man melder seg på en cup enn på et vanlig stevne. Det kan være lett å miste fokuset på treningen sin når det bare dukker opp et stevne her og et stevne der, mens i en cup må man være klare over en lengre periode. Og går det galt på ett stevne, så har man flere sjanser! Man lærer seg å tenke frem til neste start, og dermed oppnår man en jevnere trening. En flott erfaring å ha med seg videre i sesongen, forklarer hun.

Vilde og Nico
Vilde Marie Fossum og Nico V.D.V.

Ponniforeldre, en egen rase

– Der det finnes ponnier og ryttere, der finnes det også en helt egen rase som heter ponniforeldre. Og et eksemplar av denne sorten er meg selv, smiler Hilling.

Ponnimammaen beskriver seg selv som av den meget engasjerte typen, med et håp og ønske om det beste for alle. Noe som ikke alltid er like lett å oppnå, innrømmer hun. Men ekstra engasjement for klubbens egne medlemmer er ikke til å legge skjul på, og Hilling selv mener hun hadde møtt opp på hvert eneste stevne dersom hun hadde hatt muligheten til det. Hilling beskriver det å være klubbleder for en klubb med såpass mye aktivitet som Sylling Rideklubb som fantastisk, og legger til at det er veldig moro med rekrutteringen på dressurfronten. Men når det kommer til egne barn og ponnier, blir det både nerver og stort engasjement. Datteren Josefine Hilling på Welsh Coben Storhaugs Magic Brenhines ligger godt an i vintercupens LC med foreløpig 200 av 200 mulige poeng.

– Men, når det kommer til egne barn og ponnier, da vil jeg helst stenge meg inn i et kott og ikke komme frem før alt er ferdig, smiler den engasjerte ponnimammaen.

Heldigvis har ponnimammaen funnet løsningen, og med en dyktig trener som kan ta seg av ekvipasjen slipper datteren å bli påvirket av nervøsitet.

maggie
Josefine Hilling på Welsh Coben Storhaugs Magic Brenhines

 

Det er barn det er snakk om

Elin Hilling kjenner på utfordringen av å være ponnimamma når datteren ligger såpass godt an som de gjør før helgens finale. Likevel er hun klar i talen, det er barn det er snakk om, og det skal være gøy.

– Det er en kjempeutfordring å være ponnimamma når ponniekvipasjen ligger så godt an som de gjør nå. Man håper alltid det beste for sine barn, og vet så inderlig godt at det er små marginer som avgjør om det blir en suksess eller en skyllebøtte. Men det er BARN det er snakk om her, så alt vi gjør, gjør vi uansett for gøy! Joda, det er moro å vinne, det er moro med premier, og det er moro å gjøre det bra. Men det er så mye mer! Det å skape noe sammen, enten en ekvipasje, en lagkonkurranse, en filmkveld, et stevne eller et minne av hvilket som helst slag. Det er det det handler om. Selvfølgelig kommer jeg til å være så stolt at jeg sprekker om min veslejente og den blodferske ponnien gjør finalesuksess, men jeg er like stolt om det går ad undas også, på grunn av det vi har oppnådd underveis. Og det er så viktig å lære barna akkurat dette, at det uansett er moro å delta uansett resultat, men at man da også har lov til å glede seg over gode prestasjoner. Janteloven gå og legg deg, forklarer Hilling i klar tale.

Arena for rekruttering og videreutvikling

Cupen arrangeres på mange ulike nivåer og mulighetene ligger der for alle. Hilling mener dette er en super arene for rekruttering ot videreutvikling, og håper det i fremtiden vil arrangeres flere slike cuper.

– Man møter jo også igjen de samme ekvipasjene på stevne etter stevne, og dette er en flott måte å bli bedre kjent på, og å skape et miljø på tvers av klubbene.

Dermed har Hilling en oppfordring til klubbene rundt om i landet.

– Jeg vil samtidig oppfordre alle klubber til mer samarbeid på tvers. Vi har medlemmer som mer enn gjerne hjelper til på dressurstevner hos andre klubber i distriktet. For selv om det ikke gir noen klubbinntekter til vår klubb, så er det jo med på å skape et stevnetilbud til våre medlemmer. Og vi trenger flere dressurstevner! Til helgen er det flere av våre medlemmer som hjelper til med å få avviklet stevnet på Linnesvollen, forklarer hun.

Ponnimamma og leder for Sylling Rideklubb, Elin Hilling er helt sikker på at det vil bli et fantastisk stevne på Linnesvollen til helgen.

– Det er så mange herlige mennesker som kommer til å befinne seg der nede og som vil være med på å skape det. På vegne av meg selv, Sylling Rideklubb og helt sikkert veldig mange andre med meg, vil jeg ønske absolutt alle ekvipasjer lykke til med helgens finaler!

Start- og resultatlister for finalen i vintercupen kan du følge her.