Prada blir avlshest

Grete C Bergstrøm informerer nå om at Prada pensjoneres fra dressurbanen, og vil i fremtiden fungere som avlshoppe. Bergstrøm har sendt DRESSUR så klart en tekst om hvorfor Prada ikke lenger blir å se på dressurbanen. Datter av Prada, Felicia overtar nå stafettpinnen.

Grete C Bergstrøm

Takk for alle gode tilbakemeldinger og lykkehilsninger med å få Prada tilbake i sporten! Den siste tiden har jeg gjennom meldinger og spørsmål forstått at dere lurer på hva som skjer med Prada. Det varmer mitt hjerte å vite at dere bryr dere! Men med tungt hjerte og mange tårer, stygge ord som jeg ikke ønsker å gjengi her, har jeg blitt nødt for å gi opp troen på at hun kommer tilbake i sporten.

Vi kom veldig godt i gang igjen i fjor etter åtte måneder med avbrekk på grunn av et kompresjonsbrudd i bakbenet forårsaket på en trening rett før AEG 2014. Alt så veldig lyst ut og jeg la mange planer igjen, og bare gledet meg til å vise henne frem. Men gleden tok dessverre fort slutt. Det er ikke langt mellom opp- og nedturer. Prada hadde en hevelse rundt senen på det ene forbenet som var litt varmt i ny og ne, noe som gjorde at jeg ønsket å undersøke dette ved Bjerke Dyrehospital for å finne ut av hva det kunne være. Hun var ikke halt, noe som gjorde meg noe mer urolig.

Gjennom ultralyd kunne vi se at senene var begynt å vokse sammen noen steder. Anbefalingen var operasjon for å rense opp, noe som uansett måtte ha blitt gjort etter hvert. Vi fant ut av dette i oktober, og regnet dermed at hun kunne starte opptrening igjen rundt januar eller februar 2015. Det ble bestemt dag for operasjonen, og alt gikk etter planen med tanke på å legge en så stor hest i narkose og oppvåkning i etterkant. Jeg var kjempenervøs, men Bjerke Dyrehospital gjorde en veldig god jobb, og operasjonen gikk etter planen.

Prada dagen etter operasjon, med god matlyst!
Prada dagen etter operasjon, med god matlyst!

Men under operasjonen viste det seg dessverre at det var mer. En ca. 10 centimeter langsgående rift i den dype bøyesenen ble oppdaget, noe ultralyden ikke fanget opp. Dette var dessverre mer alvorlig. Dyrlegene var ikke negative, men kunne heller ikke garantere noe.

I tiden etter skulle Prada bevege seg kontrollert hver dag flere ganger om dagen. Og siden Prada er en så rolig og avslappet hest, fikk hun gå ute i paddocken sin slik hun pleier. Bevegelse var anbefalt for å prøve å forhindre at senen festet seg sammen igjen. Vi leide henne så mange ganger vi kunne hver dag, og her må jeg si takk til alle som hjalp meg med dette!

Etter noen uker var det tid for å reise tilbake til Bjerke Dyrehospital for ny sjekk. Jeg hadde dessverre ingen god følelse før dette, da hun hadde blitt ganske halt nå. Bjerke Dyrehospital ville ikke gi opp, og hun fikk en behandling hvor det, slik jeg forstod det, blir tatt ut blod av hesten, sentrifugert slik at blodplatene skulle bli skilt ut og deretter sprøytet tilbake i området hvor operasjonen var blitt gjort tidligere. Leieturene fortsatte, og Prada fikk gå ute i paddock. Glad og kosete som hun alltid er!

Men hun var dessverre fortsatt halt, og hevelsen var blitt større. Noe som gjorde meg bekymret. Vi kjørte inn igjen til Bjerke Dyrehospital lenge før den egentlig avtalte tiden, og gjennom ultralyd kunne vi dessverre se at mine bekymringer ble bekreftet. Senen var på vei til å vokse sammen igjen, og da er det ikke mer å gjøre.

Prada

Selv om jeg hadde en følelse av at dette gikk feil vei, var det en melding jeg ikke taklet så godt. Å falle av hesten gjør mindre vondt enn den beskjeden jeg fikk. Selv nå når jeg skriver dette, begynner tårene å renne.

Det var en vond sannhet som psykisk slo meg ut i noen uker. En stor takk til Heidi som stilte opp, støttet og hjalp meg med å ta vare på begge jentene (hestene) mine. Det gjorde at jeg fikk lov til å være trist, sint, forbanna, fortvila, og få denne nedturen litt på avstand før jeg dro i stallen igjen.

Så var det hva jeg gjør videre! Prada er heldigvis hoppe, og har hatt føll. Prada har bevist at hun har et godt gemytt og gir gode føll. Det har jeg bevis på med Felicia som er hennes datter. Dermed var jeg i kontakt med noen som jeg håpet ønsket å bruke henne i avl. En stor takk til Trine som syntes hun hørtes spennende ut. Nå er Prada tilbake i sitt fødeland Danmark for å bli en av Tailormade sine utvalgte avlshopper, og får være på gården i Danmark.

Nå må jeg smøre meg med tålmodighet til neste år for å se hva det blir! Men i all elendighet finnes det heldigvis et håp!

Takk til alle for trøst og støtte i denne tunge tiden. Heldigvis har jeg Felicia, og jeg kan nå se fremover med et stort håp om at hun vil bli min neste Grand Prix hest!

 Klem fra Prada, Felicia og Grete

Grete C Bergstrøm