Fremmedryttertest under Herning

Carl Hester (Foto: Carina E. Carlsen/www.dressursaklart.no)
Carl Hester (Arkvifoto: Carina E. Carlsen/www.dressursaklart.no)

HERNING Under hingstekåringen i Herning og siste runde i Blue Hors Championatet var det tid for fremmedryttertest for 5-åringene. Dette året var det selveste Carl Hester som var testrytter!
Av: Charlotte Moen

- Du må skrive at jeg er så nervøs at jeg nesten gjør i buksene, sa Hester til forgrafen, Elizabeth Farbrot.
– Du må skrive at jeg er så nervøs at jeg nesten gjør i buksene, sa Hester til forgrafen, Elizabeth Farbrot.

I forkant av ryttertesten har ikke Carl Hester sett noen av hestene og heller ikke sjekket evt resultater i forkant. Dette fordi man ikke vil lage seg et inntrykk av de enkelte hestene før man ser de i auksjon på arenaen, og jeg skal dømme hva jeg kjenner, ikke ser. Oppgaven til fremmedrytteren er å gi poeng ut i fra ridbarheten til hesten og dens potensiale som dressurhest i fremtiden. «Dette er ingen lett oppgave, for meg å si om den hesten en dag kommer til å gå Grand Prix. Dette kommer jo helt ann på hvordan trening den også får i fremtiden. Det kreves hardt arbeid og mange år å utdanne en Grand Prix hest. Så hva ser egentlig en testrytter etter? Carl Hester startet med hvorfor han egentlig hadde tatt turen til Herning i år. «Jeg fikk en henvendelse om å være testrytter under fremmedryttertesten i Herning og fikk vite at jeg ville få ri om lag 30 hester fordelt over to dager. Dette hørtes litt mye ut da jeg er vant til å ri 6-7 om dagen, helst med en kopp te mellom hver hest. Men så fortalte hun at Hasse Hoffmann hadde vært testrytter i fjor. Så da hadde jeg ikke noe valg, når en som er eldre enn deg kan, ja da kan vel jeg også»
Carl Hester ga mange gode råd underveis, og forklarte selv at han pleide å begynne med skritten.» Denne skal være taktfull og ren begge veier. Er hesten anspent tar vi skritten senere da vi har muligheten til det, da vi ikke får riktig bedømming da den er anspent og skrittet blir dermed kort» forklarer Hester. Deretter velger Hester å ri lettridning i trav. Her kjenner han etter hvor løs/fin hesten er i munnen, om den har god takt og er lik på begge sider. I galoppen vil han kjenne at den bærer seg selv, er i oppoverbakke og også her ha en god takt.
Vi ser flere ganger at Carl velger å gi ut på tøylen, både i trav og galopp. Dette er for at han vil se om hesten fortsatt har den samme rytmen og takten selv på lange tøyler, om hesten er avspent og rolig. Utover ridbarheten i de tre gangartene er det flere andre ting det er viktig å kjenne etter. Hesten skal ha en reaksjon, helst umiddelbart etter du har tappet den litt med pisken, her er det bedre med en overreaksjon enn en undereaksjon. Hesten skal motivert, glad i å arbeide, være fokusert på deg, arbeidslysten, god energi, god kontakt til bittet, være uphill osv. Carl Hester fikk et par ganske store unghester og her kom han med råd at rytteren må la hesten få tid til å utvikle seg, få styrke og ikke minst balanse da de store hestene trenger mye mere tid på utdanning enn de normale hestene.
Carl Hester satt på flere hester som utmerket seg, enkelte kunne han skrittet hele veien til København på, og noen var som en god sofa å trave på. Men en kommentar som «You will love to sit and ride this horse!” Ja for hvem ønsker ikke å høre det om sin egen hest. Men det var en som utmerket seg mest av alle og var den eneste hesten med høyeste karakter. Dette var Don Primo Unik e: Blue Hors Don Schufro mf: Primus AA og eier: Helle Lundqvist. Denne vakre vallaken oppnådde 10 på ridbarhet og 9,5 i potensiale og ble dermed hesten med mest mulig oppnådde poeng under fremmedryttertesten. Don Primo Unik ble nr. 9 sammenlagt i Championatet.
Carl Hester fikk en siste oppgave før premieringen av Championatet, dette var å kåre den gladeste hesten av de 5 åringene han hadde ridd på. Dette klarte han ikke bestemme seg for da det var to som ga han den ultimate ridegleden. Så dermed måtte de bli to vinnere av årets gladeste hest, igjen utmerket Don Primo Unik seg og den andre vinneren var Atterupgaardens Capirossi e: Caprimond E.H. mf: Stedinger. Dette var veldig spennende og ikke minst lærerikt for publikum, og anbefales på det sterkeste.

Se stemningsbilder fra Herning her: