Avler den ideelle rideponnien for barn og unge

oppdretter_beite

PORTRETTET På Solheim gård rett øst for Oslo mot svenskegrensen er målet til Anne Sæthern å avle den perfekte rideponnien for barn og unge. Hun låner ut ponnier til seriøst satsende ponniryttere. 

Hvorfor er du ponnioppdretter?  Det hele begynte med oppdrett av varmblodstravere på slutten av 80-tallet. Vi hadde fått lånt noen hopper med gode stammer og egenprestasjoner som vi avlet på, samt at vi hadde noen avlshopper for andre. Vi var også medeier i en hingst som toppet listene i Norge en periode.  Tilfeldighetene gjorde at vi begynte med ponnier. En venninne av meg jobbet på en klinikk i England, hvor de hadde showponnier som skulle selges. Hoppene som kom derfra ble grunnstammen i vårt avlsmatriale.  Da vi også i denne perioden hadde små barn, fant vi det like interessant med ponnier. Samt at vi syntes det var gøy med utstilling av disse. De aller fleste av ponniene som er her er bedømt og premiert.

Valerossi_ponni
Valerossi rides her av Siri Anne Flagtvedt.

Drev du med hest i ungdommen? Jeg begynte å gå i stallen som 8-9 åring, Knudsrød gård, ved Borrevannet i Horten. Det var ingen rideskole, men de drev med turridning og travhester. Her var jeg stalljente i mange år og fikk min egen hest først da jeg flyttet hjemmefra som 17 åring.  Det var en varmblodstraver på 7 mnd, som het Volo Matic, han ble min beste venn. Vi lærte hverandre alt.  Han kunne gå løs på tur, stå bunnet på utsiden av butikken, kjøres i alle doninger og han tjente til livets opphold selv på travbanen.

Hva er oppdretternavnet ditt? Alle hestene og ponniene som er født på gården heter Forest. Vi syntes den gang vi startet med oppdrett at det var greit å ha et navn som representerte gårdens hovednæring, som er skogbruk, derav navnet Forest. Vi begynte på A og har så langt kommet til S i alfabetet, så det har blitt en del føll på disse årene.

Hva er drivkraften bak oppdrettet?  Det må være å skape den mest perfekte rideponni for barn og unge.  Ponnien skal ha et godt eksteriør og utstråling, gode bevegelser, godt temperament ,være følsom og samtidig ha god ridbarhet. Vi hadde mye av dette i de engelske ponniene, men følte at vi trengte mer power og elastisitet inn i oppdrettet vårt og kjøpte Valerossi i 2007 fra Tyskland. Et av målene er også at oppdrettet vårt skal kunne konkurrere med importerte ponnier til Norge.  Vi brenner for å produsere gode prestasjonsdyr uansett gren. Interessen vår ligger i ponnien eller hesten som individ.

hester pa beite

Hvilken hest eller ponni er ditt idol og hvilken rytter ser du opp til? Jeg kan jo ikke svare noe annet enn vår egen hingst Valerossi, som for det første har gitt oss en rekke fantastiske avkom, og som nå ser ut til å skulle kunne hevde seg i sporten.  Når det gjelder hvilken rytter jeg ser opp til, er det vanskelig å nevne noen spesiell. For meg er det ofte enkeltmennesket som kan kommunisere med hesten sin, som jeg kan lære noe av. Det kan like gjerne være ei jente på 12 år som en mann på 60.

Du låner ut ponnier til potensielle unge ryttere, hvorfor? Så langt har vi bare lånt ut Valerossi til Sahra Edseth Solbakken, som i disse dager har blitt tatt ut i elitegruppen for ponnier i dressur. Da vi synes det er viktig å få ponniene våre ut i sporten og det samtidig er et dårlig salgsmarked ser vi det som en mulighet til å få vist fram Valerossi sine flotte avkom, som vi også tror vil hevde seg godt.

Har du flere ponnier som du har planer om å låne ut?  Pr i dag har vi en 8-10 ponnier kat 1 og 2 som vi kan tenke oss å låne ut. Det forutsettes dog at det er en seriøs satsning.

Hvordan tar man kontakt med deg om en rytter vil låne? Evt. trener eller foresatt kan ta kontakt med meg på mail, aksponny@online.no eller tlf 48237746.  Når vår hjemmeside er oppe og går, vil det ligge en annonse på Dressursåklart. Siden vil hete rideponni.no

Fortell litt om ditt sted, hvor det ligger geografisk i Norge og hvorfor er det der? Gården heter Solheim og ligger på Magnor, ca 10 mil rett øst for Oslo ved svenskegrensa. Solheim har vært i familiens eie i flere generasjoner.  Vi har utviklet stedet over mange år og har nå ca 50 ponnier, ridehall i rundtømmer, utebane, skrittemaskin og område med terrenghinder. Det er også milevis med skogsbilveier og turstier i nærheten. Vi produserer grovfôret selv og blander kraftfôret fra bunnen av, pga kvalitet, individuelle behov og pris. Her er det også store beiteområder, luftegårder og utegangsområder. De fleste ponniene går på utegang hvor de er delt inn i harmoniske grupper.

Fotograf: Hilde Haugsrud, rytter på Valerossi er Siri Anne Flagtvedt, unghingster på beite og noen av hoppene med føll.