Bergenser nordpå

Cecilie er takknemlig for at hun kan leve av sin lidenskap hester.
Cecilie er takknemlig for at hun kan leve av sin lidenskap hester.

PORTRETTET Vi har tatt en prat med Cecilie Schilbred, opprinnelig Bergenser, som nå holder på med hest på heltid i Kristiansund.

cecilie schilbred_dressur 2Når og hvor begynte du med hest? Jeg er opprinnelig fra Bergen og tilbragte ungdomstiden min på ridesenteret Sletten på Flesland utenfor Bergen.  Midt på åttitallet var min største kjærlighet en Knabstruper vallak med navn Timmian. Jeg var så heldig å få disponere ham som min egen i 5 år. Han red jeg 1.20 sprang og LA dressur på. Mine trenere den gang var Amund Eide, Morten Holm og Helene Waaler. Senere fikk jeg en flott svensk halvblods på för, og med Dexter hadde jeg mange plasseringer på i 1.20 og 1.30, og  også  noen runder i 1.40.

Da jeg var 20 år kjøpte jeg meg min første hest, eller rettere sagt føll da det var det jeg hadde råd til. Royal Carmen var en vakker liten hoppe som jeg hadde 6 fine år sammen med, men som jeg til slutt solgte som dressurhest til en herlig dame fordi hun ikke likte å hoppe hinder. Carmen ble hos sin nye eier helt til hun døde for noen år siden.

Når begynte du med dressur? Det skulle gå noen år og hester før jeg innså at det faktisk var dressur som var min gren! I 2000  flyttet jeg til Kristiansund da Andreas (som jeg nå er gift med på 13. året) ble plassert på Kvernberget Flyplass etter endt flygelederutdannelse. Der skulle han etter planen være i 3 år… Nå har det gått 13 år og vi bor her oppe fremdeles, og trives godt med det. Familien er utvidet med Marie (11 år) og Magnus Johan (6 år).

Familien Schilbred, tobeinte og firbeinte!
Familien Schilbred, tobeinte og firbeinte!

Da vi bestemte oss for å bosette oss her oppe så kjøpte vi gården Mittun som ligger utenfor Kristiansund på vei mot Trondheim. Her har vi satt opp ridehall på 20×40 meter med fiberbunn, og vi har stor utebane både til sprang og dressur.  De første 7 årene  på Mittun drev jeg min egen rideskole. På det meste hadde vi 23 hester, og jeg gjorde alt selv . Siste året kom minstemann Magnus til verden og etter et år kjente jeg på kroppen at jeg måtte trappe ned. Marie var den gang 8 år og jeg kjente mye på at jeg aldri deltok på skoleavslutninger, juleverksteder etc.

Cecilie og Radomir.
Cecilie og Radomir.

Hvor mange hester har dere nå? Vi eier selv 9 hester og  har innimellom inne tilridningshester. Andreas rir også og han har ridd opp til sprang på GP-nivå på to av hestene sine. Han har også ridd NM og HM for senior. Nå holder han også på å konvertere til dressur, så det skal bli spennende å se hva han kan få til på konkurransebanen i tiden fremover!

Hva motiverer deg? Det som driver meg innen sporten er at jeg er veldig fascinert av og glad i hester. Disse store og vakre dyrene som viser så utrolig tillit ved å la oss få ride rundt på dem. Hvordan man hver dag kjenner gleden av å få holde på med disse fantastiske dyrene.  Gleden av å få drive en idrett som er avhengig av et godt samspill mellom hest og rytter, det er hva som driver meg i sporten. Hestene er mitt arbeid, i tillegg til å ri så underviser jeg masse. Både lokalt i distriktet og rundt i forskjellige klubber i Norge. Jeg er utrolig glad i elevene mine og føler meg privilegert som kan leve av lidenskapen min.

Cecilie Schilbred_rytterportrettHvilke hester rir du nå? Jeg rir mellom 3-5 hester for dagen før jeg underviser på ettermiddag/ kveldene. For øyeblikket har jeg to hester hjemme som er mine. Det er Teglvangs Radomir som er en DV vallak på 11 år. Han har jeg debutert i PSG i år og målet er å stabilisere ham på dette nivået til neste år.  WS Aurater har jeg hatt siden han var føll, han er nå 6 år. Aurater har gått 4, 5 og 6 års championatene og gjort det veldig bra hvert år. Han har vært 2. beste norske hest alle tre årene og jeg er veldig stolt av at han har kommet så langt. Han er nå klar for å gå ”voksne” MB klasser og i løpet av vinteren skal han introduseres for MA øvelsene. Jeg er så heldig å få masse hjelp av Louise Almlund som bor bare 2 timer fra meg og hun har hjulpet meg mye med både Aurater og de andre hestene mine.

I tillegg til disse to så har jeg to unge hester som jeg har store forhåpninger til. Den ene er Fiero de Niro f. 2011 som er en flott hoppe etter JJ Rayban og De Niro. Hun skal etter planen rides inn i vinter. Primetime Fuglsang f. 2013 er et DV elite hingsteføll med veldig spennende tysk/hollandsk stamme etter Blue Hors Don Olymbrio/Stedinger. Han står i Danmark og etter planen skal han bli værende der til han er 3-4 år.

Hva er dine mål som dressurrytter? Det må være å få ri GP før jeg blir gammel og grå, og flytter til Spania! Delmålene er at Radomir på slutten av sesongen kan debutere i Inter I og Aurater i MA.

Hvem inspirerer deg? Charlotte Dujardin inspirerer meg med sin naturlige væremåte, sin ydmykhet til hesten og sin myke og klassiske ridning.

Cecilie i unghestklasse