Møt Ellen Birgitte Farbrot

EB og Mr. Pink

PORTRETTET Vi har tatt en prat med Ellen Birgitte Farbrot, en av flere norske dressurryttere bosatt i Danmark for å jobbe med hest på heltid. Populært kalt EB og rytter for Rosa sløyfes firbeinte maskot, Tailormade Mr. Pink, har EB en fullsatt timeplan der 14 hester skal ris hver dag.  

Fra AEG 2013.
Fra AEG 2013.

Hvor lenge har du jobbet som dressurrytter i Danmark, og hvorfor valgte du akkurat Danmark som arbeidsplass? Jeg flyttet til Danmark i November 2009, til Priess Stutteri i Nykøbing Mors. Det var Trine Stiansen fra Tailormade Horses som sørget for at jeg kom nettopp dit for å arbeide. Jeg fikk permisjon fra min jobb som forsikrings konsulent i KLP Forsikring, i utgangspunktet kun for et halvt år. Et halvt år ble forlenget til et helt år. Fordi jeg trivdes godt i Danmark og møtte “mannen i mitt liv”, tok jeg beslutningen om å si opp min stilling i KLP Forsikring. Jeg begynte i ny jobb på Følle Strandgaard i Desember 2010 og der trives jeg veldig godt!

Hvordan er dressurmiljøet i Danmark sammenlignet med Norge? Miljøet i Danmark er ganske mye større. Det er en enorm bredde og stevnetilbudene er større. Konkurransen er hardere og nivået er generelt høyere.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag på Følle Strandgaard ut? En “normal” dag finnes ikke når man driver med hest, alle dager er forskjellige! På Følle er vi 4 ansatte, 1 til stallarbeid, 1 hestepasser og 2 ryttere. En gjennomsnittlig dag starter med at vår stallarbeider møter på arbeid kl 06.00, hvor det blir gitt høy, møkket og hester blir luftet. Kl. 08.00 møter hestepasseren på jobb hvor det blir fylt kraftfor i automater og sluppet flere hester ut. Mellom 07-09 møter Signe og jeg på jobb, og vi starter med å planlegge dagen til hver enkelt hest/ponni, deretter går vi igang med å ri.

Jeg er Daglig leder, med det følger endel ansvar og planlegging. For tiden har vi 49 hester/ponnier på gården, ca halvdelen av disse er avlsdyr og unghester. Alle hester skal ha individuell oppfølgning, det er mitt ansvar å fordele oppgavene så alle hester får det de trenger. Jeg rir max 14 hester om dagen, men antallet varierer fordi vi har trenings og salgshester. En arbeidsdag varer fra 6 til 12 timer, alt ettersom hvor mange hester vi har. Utover å ri og ta meg av administrative oppgaver, så underviser jeg et par dager i uken.

EB bilder

Fortell litt om dine egne hester! Jeg har to hester selv, min gamle makker CC Royal er lånt ut til juniorrytter Emma Jørgensen, som står oppstallet og trener hos Anna Kasparzak. Jeg har også en ett års hoppe etter Tailormade Temptation/ Depardieu, hun kan ingenting ;) Hun er for tiden ikke særlig pen, men beveger seg helt utrolig!

Hvilken hest glemmer du aldri? Det er den gamle CC Royal, vi har opplevd så utrolig mye sammen! Men det er mange som “truer” hans plass, alle spesielle hester får en spesiell plass i hukommelsen!!

Hvilken dressurtrener har påvirket deg mest som dressurrytter? Gunn Skovholt har vært den trener jeg har arbeidet tettest med gjennom hele oppveksten og som jeg fortsatt “sparrer” med! Hennes meninger betyr mye, selv om vi ikke alltid er eninge! Det er mange som har bidratt til å “forme” den jeg har blitt som rytter, men personer som Kjersti Wigen og Bjarne Nielsen skal også nevnes! For tiden rir jeg for Sune Hansen, vi er et perfekt match! Han er minst like perfeksjonist som meg og trenings systemet passer meg veldig godt!

EB DK_folle strandgaard
Ellen Birgitte Farbrot. Foto: privat.

Blir du nervøs når du konkurrerer? Jeg blir nok alltid litt nervøs. Jeg mener at det er viktig å bli litt nervøs, det viser at man bryr seg! Det er bare viktig å kunne kontrollere sin nervøsitet.

Hvem og/eller hva inspirerer deg mest i dressursporten? Det er mange som inspirerer meg! Det er noen ryttere som produserer den ene stjernen etter den andre, de rytterne inspirerer meg! Mine konkurrenter inspirerer meg til å jobbe videre og min søken etter kunnskap, er faktorer som spiller stor rolle.

Hva er dine tips til de som har lyst til å jobbe som dressurrytter i utlandet? At de må sende en jobbsøknad til Følle Strandgaard, da vi fra sommeren 2014 skal ansette en ny rytter ;)

Hva er dine mål som rytter neste år? Jeg er så heldig å ha utrolig mange gode hester i stallen, så målet er at jeg som rytter tillegger meg mer kunnskap og dermed kan bidra til å få det beste frem i hestene! Jeg håper veien blir lagt forbi VM i Frankrike, men utover det at jeg får muligheten til å vise frem flere gode hester både til nasjonale og internasjonale konkurranser!

Når jeg nå har muligheten til det, vil jeg ønske alle bekjente, kunder, elever, trenere, rytter-kollegaer, Rider by Horse, Tailormade Horses, Nedergaard Dressage og alle dere andre en deilig jul og et godt nytt år, og takk for i år!

folle strandgaard_EB FarbrotFoto: Elizabeth Farbrot.