En leksjon i tradisjoner og presisjon

Publikum fikk en to timers oppvisning i dressurens opphav og tradisjoner som bevares av rytterne og hestene ved den spanske rideskolen. Foto: Line Moen.
Publikum fikk en to timers oppvisning i dressurens opphav og tradisjoner som bevares av rytterne og hestene ved den spanske rideskolen. Foto: Line Moen.

DEN SPANSKE RIDESKOLEN Tradisjoner, styrke og øvelser over bakken stod i fokus da hestene og rytterne fra den Spanske Rideskolen i Wien besøkte årets Kingsland Oslo Horse Show. 

Øvelsene over bakken krever den ytterste presisjon og konsentrasjon, både hos hest og rytter. Foto: Line Moen.
Øvelsene over bakken krever den ytterste presisjon og konsentrasjon, både hos hest og rytter. Foto: Line Moen.

Rytterne og deres hester hadde tre oppvisninger i Telenor arena. Forestillingen viser at de gamle tradisjonene følges til punkt og prikke, og under det to timer lange showet danset hestene og rytterne seg gjennom flere ulike nummer med blant annet kvadrilje, øvelser over bakken og arbeid for hånd på lange tøyler. Presisjon og samspill er hovedingrediensene når de hvite hingstene opptrer til tonene av klassisk musikk. I avslutningsnummeret viser 8 hingster en kvadrilje med koreografi av høy vanskelighetsgrad.

Treningsmetodene som anvendes av skolen er basert på Robichon de La Guérinière. Han var fransk og er regnet for å være den som har hatt størst påvirkning på den klassiske ridelæren og prinisippene for dressurridning slik vi kjenner den i dag, og er også den som først beskrev versaden.

Hestene på skolen begynner sin trening på skolen som 4-åringer med longearbeid og  innridning. Etter et års tid introduseres hestene sakte, men sikkert for samlende øvelser og rides hovedsakelig av skolens mer erfarne ryttere. Til slutt skal hestene påbegynne arbeidet med ”Haute Ecole” – den høyere skole der de mest avanserte øvelsene introduseres. Piruetter , passage , piaffe og seriechangementer. Hingstene som vurderes som egnet for de krevende øvelsene over bakken vil til slutt påbegynne treningen der de først lærer øvelsene fra bakken og siden under rytter. Dette er øvelser som levade, courbette og capriole.

Rytterne rekrutteres til skolen fra de er 15-16 år gamle og man ønsker at de tilbringer hele sin rytterkarriere ved skolen. Utdanningen tar et sted mellom 4 og 6 år, og de arbeider først på longe uten stigbøyler og tøyler på veltrente hester i opptil tre år for å lære en balansert og uavhengig sits. Når de etter hvert får begynne å ri med tøyler og stigbøyler er det alltid under oppsyn av en mer erfaren rytter. Målsetningen er å utdanne en hest til den høyere skole, og de som ikke lykkes vil ikke fortsette ved skolen. Den særegne brune uniformen benyttes både under trening og oppvisninger. Gullstripen på rytterens sorte hatt symboliserer rytternes ansiennitet ved skolen. En smal stripe for de yngre rytterne og en bredere stripe for de erfarne rytterne. Svært få ryttere opplever å få tittelen ”Chief Rider”. Posisjonen krever et ytterst stort ridetalent, empati, evne til å formidle kunnskap til andre, selvdisiplin og lederegenskaper.

De tidligere Chief Riders ved skolen var alle særegne personligheter som ikke bare så på skolen som et sted de kunne utøve klassisk ridning, men de viet også all sin tid og innsats for å holde de eldgamle kunnskapene og tradisjonene i live slik at de kunne læres bort til neste generasjon ryttere ved skolen.

Øvelsene over bakken utføres både ved arbeid fra bakken og deretter under rytter. Foto: Line Moen.
Øvelsene over bakken utføres både ved arbeid fra bakken og deretter under rytter. Foto: Line Moen.
  • Alle foto: Line Moen.
  • Kilde: Die Spanische Hofreitschule http://www.srs.at/ og Wikipedia.org.
  • Les artikkel fra Kingsland Oslo Horse Show her.