Temakveld med Ellen Birgitte Farbrot

Ellen Birigtte Farbrot kun minutter før start, hvor hun egentlig skulle ha fullført VM-eventyret. (Foto: Privat)
Ellen Birgitte Farbrot kun minutter før start, hvor hun egentlig skulle ha fullført VM-eventyret. (Foto: Privat)

REFERAT Skedsmo Rideklubb arrangerte i helgen temakveld GP-rytter Ellen Birgitte Farbrot. Her fikk tilhørerne et innblikk i hennes hverdag og ikke minst om veien mot VM.

Av: Synnøve Primdahl Christensen

Grand Prix-rytter Ellen Birgitte Farbrot fra Skedsmo Rideklubb mottok i forkant av VM støtte fra rideklubben, og ønsket med denne temakvelden å kunne gi noe tilbake for den støtten hun fikk.

Tenk tempovekslinger!

Farbrot fortalte rundt sin hverdag ved Følle Starndgaard, om sitt treningsopplegg og om hvordan en typisk hverdag ser ut også for hesten. Som ansatt rir hun ca 12 hester daglig, og har et fast opplegg for alle hestene, hvor hun mandag starter uken lett, før hun utover uken øker intensiteten. Fredag får hestene en lettere økt, gjerne også en tur, da det som oftest er stevner i helgene: – Min røde tråd i all ridning er tempovekslinger, tempovekslinger, tempovekslinger, forklarte Farbrot: – Jeg gjør de hele tiden.
Det var muligheter for publikum å stille spørsmål til Farbrot, og flere lurte på dette rundt oppvarming – når er hesten ferdig oppvarmet?
– Jeg tar tiden fra da jeg begynner oppvarmingen til jeg kjenner at hesten er der jeg vil ha den. Når jeg har gjort dette mange nok ganger vet jeg gjennomsnittet av tiden jeg har brukt.
Som ansatt rytter er det viktig å holde seg i god form, og Farbrot trener jevnlig i tillegg til å ri flere hester om dagen: – Å trene utenom er viktig for å forebygge skader. Det holder derfor ikke med en rideøkt om dagen – man må også holde seg selv i form.
Om VM i Kentucky
Publikum fikk også høre om reisen til Kentucky i 2010, hvor Farbror var en del av det norske VM-laget.
Skuffelsen var stor da Farbrots hest CC Royal ble halt kun minutter før start, og ekvipasjen måtte trekke seg, og Farbrot la ikke skjul på hvor tøft dette var: – Man lærer seg selv å kjenne på en annen måte, og det er utrolig hvor mye man tåler når man kommer under et slikt press.
– Under VM hadde de laget en egen veterinærklinikk hvor Royal ble ivaretatt etter beste evne. De tok seg veldig godt av ham.
Det ble her også lagt vekt på dopingtester av både hest og rytter, og viktigheten av å ha dette i bakhodet hele tiden. Det blir stadig vanligere å også dopingteste ryttere: – Det er derfor viktig å tenke på hva man gjør og å sette seg inn i reglene.
Det ble mye mimring med bilder, og fokuset for reisen lå rundt det viktge støtteapparatet som må til. Uten støtte kommer man ingen steder, og Farbrot ønsket derfor å rette en stor takk til sine foreldre, trener Bjarne Nielsen, veterinær Guri Harr, hestepasser Kristin Hilsen og ikke minst til treneren som er selve årsaken til at Farbrot valgte bort sprang og feltritt til fordel for dressur – Gunn Skovholt.
Farbrot ønsker også å rette en stor takk til Skedsmo Rideklubb for all støtte.