Popcornet Elizabeth Farbrot – en ildsjel av de sjeldne

- Banen er aldri strengt og er åpen for absolutt alle, sier Elisabeth Farbrot. Denne helgen mottok hun NRYFs fortjenestemedalje for sin innsats for dressuren. (Foto: Arkiv)
– Banen er aldri strengt og er åpen for absolutt alle, sier Elisabeth Farbrot. Denne helgen mottok hun NRYFs fortjenestemedalje for sin innsats for dressuren. (Foto: Nina Børrestad)

RYTTERTING 2013 Tidligere grenleder i dressur, og hele Norges dressurmamma, popcorn og selve symbolet på at “dette går ikke” betyr “joda, vi prøver litt til”, fikk både ærespris og fortjenestenål fra NRYF: – Jeg er overveldet av utmerkelsen og utrolig takknemlig, sier hun.

Elizabeth Farbrot ble årets ildsjel. (Foto: Lille My)
Elizabeth Farbrot ble årets ildsjel. (Foto: Lille My)

Halvt skotske Elizabeth Farbrot har alltid hatt en forkjærlighet for dyr. Hesteinteressen har gått i arv, og barneårene brukte hun på Tveita Gård, med favoritthestene Chica og Arabelle: – Jeg var også hestepasser for Grethe Dørum da hun hadde Pajasso, som var en hvit prins, og jeg lærte mye av henne den gangen, og siden i livet, forteller Farbrot: – Det var en fantastisk tid på Tveita hos Iverslien, og jeg lærte samhold og god arbeidsmoral.

– Det som veldig gøy er å se hvor mange jeg traff hos Iverslien den gangen som fortsatt er aktive i hestesporten i dag – Lene Kragh som driver Alna Ridesenter, Peppern på Ellingsrud Ridesenter, også videre.

Det er ikke bare hest som har stått Farbrots hjerte nært. Hund har også vært en stor del av hennes liv, og også her har hun vært svært engasjert: – Jeg, som mange andre med hest, brenner for hesten, menneskene rundt den og ikke minst hunden de har. Jeg er eksteriørdommer på hund, lydighet og jakthundtrener og har sittet i lederoller og verv i hele mitt liv fra jeg var ganske ung, forteller hun:  – Jeg er lært opp til at det ikke nytter å syte og klage, men at man må ta i et tak.

Ny image

Farbrot fikk også NRYFs fortjenestemadalje under Ryttertinget 2013. (Foto: Carina E. Carlsen/www.dressursaklart.no)
Farbrot fikk også NRYFs fortjenestemadalje under Ryttertinget 2013. (Foto: Carina E. Carlsen/www.dressursaklart.no)

Med sitt voldsomme engasjement har hun ikke bare satt norsk dressur på verdenskartet – hun har også snudd om på det generelle inntrykket hestesporten lenge har hatt på dressurryttere som kjedelige og “stive”. Med slagordet Dressur så klart! har hun skapt et fellesskap og samhold innen sporten: – Jeg er en gründer, elsker å ha mange ballonger å jobbe mot, altså nye høyder å strekke meg mot.  Jeg må få si at dressurfolk er fantastiske folk – det er ingen “trege tanter med hatt”, men snarere morsomme jenter med entusiastiske foreldre. Dette “dressurtanter”-imaget har vi lagt bak oss, og ser nå på som et positivt skjellsord. Dressuren har fått respekt – og det fortjener vi! 

Selv om det er dressuren Farbrot har sitt virke, er det fellesskapet og gleden ved hesten hun brenner for, og selv om hun ikke lengre er grenleder har hun fortsatt visjoner: – Alle grener er like viktige, hesten og menneskene rundt den grenen, det er det som teller og gjelder. NRYF er en svært viktig del av dette – styret, administrasjonen og at det fungerer optimalt. Visjonen her må være flere ansatte i NRYF, bli enda mer  profesjonelle så den enkelte ansatt blir verdsatt og å få kretsene knyttet nærmere opp mot den enkelte gren. Jeg ønsker også flere rdeskoler, og å få en egen medlemsavgift som gjør det billig og bra å være medlem hos oss i NRYF, slik at vi øker i antall medlemmer – jeg kunne holdt på i timesvis, det er så uendelig mye å jobb med når man brenner for noe!

Viktig med samhold
Farbrot mener det er farlig å bli sittende på gjerdet å tenke at “min gren er bedre enn din gren”: – Jeg ønsker at folk skal støtte sporten i sin helhet, og at alle hestefolk skal støtte oppunder de store arrangementene som Kingsland Oslo Horse Show og Arctic Equestrian Games, og at man kan se på de ulike grenene og glede seg.

For dressuren ønsker hun større vekst, og flere sponsorer: – Jeg ønsker et tettere samarbeid med sponsorer, få nettsiden min Dressur så klart! større, og håper på sikt å kunne ha ansatte med lønn. Jeg ønsker at den menige mann i sporten skal forstå at vi trenger mer teknisk personell av god kvalitet, slik at sporten kan vokse seg større.

Farbrot sluttet som grenleder etter syv år i vervet, og det har vært en fantastisk reise både for hestesporten, dressuren, og ikke minst – henne selv. Den siste tiden har hun mottatt flere priser for sitt engasjement: –  Det hele startet da jeg besøkte en samling hos Oslo og Akershus Rytterkrets før jul. Jeg ble helt tatt på sengen da jeg ble ropt opp som Årets Ildsjel. Under AEG 2013 fikk jeg også Ildsjelprisen, og at jeg nå på Ryttertinget skulle få en Ildsjelpris i fra NRYF i samarbeid med Horze – ja jeg har ikke ord. Da jeg søndag mottok NRYFs fortjenestemedalje ble jeg målløs. Det var for meg nesten ubeskrivelig. Jeg er overveldet og utrolig takknemlig, sier en rørt Farbrot: – NRYF har bestandig gitt meg tillit til mine tanker –  de har støttet meg i mine visjoner, hvilket er noe jeg har satt stor pris på. Når vi ser veksten i dag er jeg glad for at jeg turte å satse, og ikke minst, at jeg hadde et grenutvalg i ryggen som støttet meg 100%. Det er alfa og omega – man gjør ikke ting alene, det er ikke solospill. Det er tillit og team work.

Selv om tiden som grenleder nå er forbi, har hun ingen intensjoner om å forlate dressurbanen – eller NRYF: – Jeg gleder meg til fortsettelsen, selv om det ikke lengre er som grenlder.Jeg skal nå jobbe med andre givende og utfordrende oppgaver innen dressuren.

– Det eneste jeg nå skulle ønske var at min mamma hadde fått dette med seg. Hun døde dessverre rett før Hestegallaen, men kjenner jeg henne rett følger hun med om jeg “er på bittet, har fokus og jobber målrettet mot nye delmål”.

Elizabeth Farbrot er stolt av sitt skotske opphav. (Foto: Privat)
Elizabeth Farbrot er stolt av sitt skotske opphav. (Foto: Privat)