– Tenk fremdrift

Wim Ernes er en engasjerende foredragsholder. (Foto: Synøve Strengen karlsen)
Wim Ernes er en engasjerende foredragsholder. (Foto: Synøve Strengen karlsen)

AEG 2013 Tirsdag kveld gjestet Wim Ernes AEG for å dele av sin kunnskap om unghest og utdanningen av denne under JJ Horses clinic. Å ri frem var en av de viktigste rådene Ernes hadde å komme med til de mange tilhørerne.

logo-jj_våpenskjold– Med unge hester skal man ikke tenke så mye på form – det er viktigere å fokusere på at den går frem, sa den verdenskjente nederlenderen til et fullsatt AEG.
Wim Ernes tok i fjor over som landslagstrener for det nederlandske landslaget i dressur. Ernes er i tillegg internasjonal dommer på høyeste nivå, og var også dommer under OL i London. I 2002 ble han utnevnt til President for den nederlandske dressurkomitéen. Han er gangartskonsulent for KWPNs hingstekommisjon, og leder av uttaket til Unghest VM i Nederland og kan unghest.
Wim Ernes har flere ganger gjestet Norge tidligere for å holde clinic og er en engasjerende foreleser når han underviser.
Det er JJ Horses som har hentet den populære og anerkjente dressurtreneren til Norge. JJ horses driver formidling av avl, sport og salg, hvor de tilbyr tilridning og undervisning, kjøp og salg av dressurhester. JJ Horses stilte med unghester fra 4 til 6 år, ridd av de danske beriderne Maria Falkner og Camilla Quistgaard.
Unghester skal ikke gå for samlet – dette er noe som kommer av seg selv etterhvert, sa Ernes, og legger stor vekt på viktigheten av å ikke legge for mye fokus på formen i overgangene: – Fokuser på at hesten skal frem, og ri mange overganger slik at hesten blir oppmerksom.
– Når hesten ikke vil ordentlig frem – ri heller frem i galopp, og heller ikke da tenk for mye på samlingen, sa Ernes: – Hesten skal frem, og det er viktig å føle at hesten gir deg en reaksjon. Vi som ser på trenger ikke se det, men du som rytter må kunne føle det. Motoren skal starte når du legger til skjenkel, og da skal det ikke gå fortere – hesten skal øke stegene.

Unge hester titter gjerne på ting, og dette må være lov mener Ernes: – Det er lov å reagere i en så stor arena, men etterhvert må hesten vende oppmerksomheten tilbake mot deg.
Ernes er imponert over kvaliteten på de norske hestene. Spesielt begeistret var han for 6 år gamle JJ Dolce Gabanna (e. JJ Deemster ue. Riccione), en hoppe av meget gode kvaliteter: – Navnet gir en følelse av varme og sol, spøkte han: – Dette er en godt balansert hest med mye motor.

Etter hver ekvipasje ba Ernes publikum klappe forsiktig for treningens skyld: – Hestene skal ikke løpe når de hører applaus, og dette er god trening for de. Å takle premieutdeling er noe de må takle fra de er unge.

Vi takker JJ Horses for å en flott clinic. Onsdag klokken 18.30 kommer Anky van Grunsven til AEG for å holde clinic med IPS hingster.