Årets Hestegalla – en kveld i dressurens tegn!

Det var utvilsomt Sirils kvled i går, etter at hun mottok tre priser under Hestegallaen. (Foto: Line Moen/My Horse Life)
Det var utvilsomt Sirils kvled i går, etter at hun mottok tre priser under Hestegallaen. (Foto: Line Moen/My Horse Life)

HESTEGALLA Den 19. januar 2013 fant årets Hestegalla sted på Oslo Plaza. Kvelden var beriket  med musikk, underholdning, priser, nominasjoner, vakre antrekk og nydelig 3-retters middag.

Tekst: Charlotte Moen/My Horse Life
Foto: Line Moen/My Horse Life

Åpningsnummeret var forrykende og det var det gruppen Complete som stod for, som leverte et flott show kun basert på trommer. Etter de nominerte hadde funnet sine plasser holdt Harald Dørum som er administrerende direktør i  Stiftelsen Norsk Rikstoto sin velkomsttale. I talen satte han fokus på at det er hesten som står i sentrum i kveld, at vi alle skal sette oss høye mål og arbeide hardt mot dette målet, og ikke minst at juryen har hatt en svært krevende jobb blant de nominerte. Et av de store øyeblikkene for 2012 Harald Dørum kommer til å huske er da Siril Helljesen og Dorina deltok i de olympiske leker i London. –Det var over 50.000 seere som fulgte som fulgte sendingen når ekvipasjen red, dette beviser at vi tilhører en sport i fremgang! Forteller Dørum.

Trude Hestengens Tobajo Pik Disney ble beste unghest fra NRYF. (Foto: Line Moen/My Horse Life)
Trude Hestengens Tobajo Pik Disney ble beste unghest fra NRYF. (Foto: Line Moen/My Horse Life)

Etter forretten var det dags for at kveldens konferansierene som var Tom Stiansen og Jessica Almenäs presenterte de nominerte til kveldens første pris  , Årets Unghest. I Årets unghest NRYF var det Tobajo Pik Disney (hingst f. 2005 e. Tabajo Picez-What’s Up/Walt Disney I) som gikk av med seieren blant de nominerte. Trude Hestengen forteller at hun begynte å ri denne flotte hingsten når han var fire år gammel og kjøpte den når han var fem. Hun forteller videre at det var hingstens utstråling og ridbarheten som gjorde at hun falt for denne. Målet videre for denne ekvipasjen er å satse videre mot Grand Prix gjennom godt samarbeid og hard trening.

Da var det tid for underholdning for prisen for Årets Prestasjon skulle deles ut. Denne stod Jan Teigen for, og hvis man tenker etter når han synger, så passer kanskje mange av hans sanger inn i vår hesteverden. Mil etter mil, ja for hvor mange mil har vi ikke ridd før vi når våres mål, og hvor mange flere mil til blir det ikke? Eller Min første kjærlighet, for hvor mange av oss hestejenter møtte ikke sin første kjærlighet nettopp i stallen.

Det var mye sannhet i Jan Teigens "Mil etter mil". (Foto: Line Moen/My Horse Life)
Det var mye sannhet i Jan Teigens “Mil etter mil”. (Foto: Line Moen/My Horse Life)

Etter Jan Teigen hadde takket for det var det altså klart for at prisen for Årets Prestasjon skulle deles ut. Denne gikk ikke overraskende til Siril Helljesen og Dorina! Ekvipasjen skrev norsk rytterhistorie med sin deltakelse i OL i London 2012, og bare det å kvalifisere seg er en bragd! Siril forteller at det tok to år til hun og Dorina var kvalifisert. Reisen fra nasjonalt, til internasjonalt har vært vanskelig, men utrolig gøy. På hvordan det føltes ved å delta i et OL har hun bare en ting å si. –Helt fantastisk! Det er helt ubeskrivelig, det å være en del av den norske troppen i OL. Hun var også stolt over Dorina under OL, som kjent har hun litt sceneskrekk, men hun oppførte seg veldig bra i London. Siril sier også i sin takketale at hun håper dette kan være en inspirasjon for andre, det er tyngre individuelt, håper virkelig at vi får et lag etter hvert, så bare stå på alle sammen!

Kveldens neste kategori fra NRYF var Årets Sportshest. Heller ikke dette var overraskende at Dorina (DV, hoppe f.2002, e. Blue Hors Don Schufro-Riga/Ragtime) vant blant de nominerte. På hvorfor Dorina fortjener denne utmerkelsen sier Siril at det er Dorina som har vært den beste dressurhesten i Norge i 2012, da Dorina har deltatt i EM, WC og ikke minst OL. –Det har vært en ære å utdanne henne da jeg har hatt henne fra hun var fire år, hun har også utdannet meg og jeg er utrolig stolt av å motta denne prisen, forteller Siril. Konferansier Jessica Almenäs, stilte spørsmålet på hvorfor Siril valgte å selge Dorina. –Det kom en tid der jeg ikke turte å si nei lenger og da kunne jeg ikke la være. Det er i hverdagen jeg savner henne mest, hun var min kompis og hun kommer alltid til å ha størst plass i hjertet mitt, men salget gjorde at jeg som rytter kan satse videre.

Paul Fielder ble årets trener 2012. (Foto: Line Moen/My Horse Life)
Paul Fielder ble årets trener 2012. (Foto: Line Moen/My Horse Life)

Etter en nydelig hovedrett var det tid for kategorien Årets Trener NRYF, her var det tre nominerte fra forskjellige grener. Den som trakk det lengste strået var Siril Helljesen sin trener, Paul Fielder. Paul forteller at OL var en spesiell opplevelse, også fordi det var i hans hjemland. –Siril og Dorina har vært hos meg i mange år, jeg pensjoneres ikke med det første og ser virkelig fram mot Rio i 2016. Jeg føler meg som en mentor for Siril og hun har nå mange spennende prosjekter hjemme i stallen. Paul forteller videre at han elsker Norge, vi har en lysframtid og han har aldri sett så mange lovende ryttere i et land! «You can live in Norway, but you can still do it!»

I kategorien Årets Rytter gikk prisen til sprang rytteren Ole Kristoffer Meland som i fjor virkelig tok steget opp blant de store internasjonalt, med sterke individuelle resultater.

Så var det tid for den gjeveste prisen av dem alle, Årets Hest. Her var det nominerte fra både trav, galopp, sprang, dressur og islandshest. Men Dorina gjorde rent bord her også! Dorina, vår alles dressur favoritt gjorde rent bord i alle kategoriene hun var nominert i, og det er velfortjent etter at hun og Siril har satt dressurnorge på kartet! En rørt Siril entrer scenen og forteller at hun ikke hadde forventet dette. –Tusen, tusen takk til alle dere som har stemt! Og på spørsmål om hvorfor Siril syns Dorina fortjener denne prisen forteller hun at det er nok deltagelsen i OL men også at Dorina er et symbol på at det er mulig å få til, selv om vi bor i Norge.

Etter dette nærmet kvelden seg slutt og hus orkesteret Polyester spilte «We are the Champions» og alle vinnerne samlet seg på scenen og fikk motta en siste gratulasjon.

Vi gratulerer!