– Jeg har vært utrolig heldig

Lillann_Jebsen_Pro-Set
Lillann Jebsen er som regel å se med et stort smil om munnen, og lyser ekte rideglede når hun er innenfor railen (Foto: Carina Carlsen/www.dressursaklart.no)

RYTTERPROFIL Lillann Jebsen har på kort tid gjort seg bemerket som en av de internasjonale topprytterne man skal se opp for. Etter kun tre år som seniorrytter har hun vunnet NM tre ganger på rad, deltatt i flere World Cup-stevner, samt fått en svært god plassering under VM i Kentucky 2010. Hun er rangert som nummer 68 i verden, og som nummer 19 i World Cupen. Likevel har Jebsen bena godt plantet på jorden.

Lillann Jebsen er på plass.
Lillann Jebsen har på rekordtid hevdet seg i verdenstoppen, men har bena godt plantet på jorden.

Jebsen har lenge vært en del av norsk dressursport, men det er først etter VM i 2010 hun begynte å gjøre seg bemerket i internasjonal sammenheng, der hun ble nummer 29. I dag vet de aller fleste hvem den norske ryttersken er, og hun høster lovord hvoren hun er.

– Det er mange å takke for at jeg er der jeg er i dag

Jebsen startet sin rytterkarriere som så mange andre i rideskolen, før hun fikk ponni sammen med kusinen sin: – Da jeg var 6 år tok mamma (Elisif Sommerschield) meg med til Oslo ridehus og meldte meg på ridekurs. Jeg delte etterhvert ponni med kusinen min, og red mitt første NM da jeg var 12. Mamma har støttet meg utrolig mye – og hun er redd hester, kan Jebsen fortelle: – Hun er veldig facinert av hester, men er livredd og tør først nå, etter mange år, å gi Pro-Set gulrot. 

– Mamma har vært en utrolig støtte. Det var hun som ga meg muligheten til å begunne med hest, og det er hun som står bak de mulighetene jeg nå er gitt.

I tillegg til Pro-Set har Sommerschield galopphesten, Bank of Burden, som ble årets galopphest 2011 under Hestegallaen.

Etter ponnikarrieren fikk Jebsen over til hest. Hun kjøpte Flyinge Vdl Wetano da den var 11 år gammel, og tok en rekke gode plasseringer på Young Rider-nivå. Ekvipasjen tok to gull i Nordisk, gull i NM i 2007 og en 6. plass i EM for unge ryttere. Wetano døde brått i en alder av 14: – En tanke går til Wetano når jeg nå står her i dag, sier Jebsen: – Jeg har vært utrolig heldig med hestene mine, og jeg må takke Wetano for alt han lærte meg da jeg var UR. Vi jobbet allerede da med piaffe og passage, og med Pro-Set kunne jeg ta steget videre.

Jebsen bor og trener i Danmark for Hasse Hoffmann, som har vært hennes trener gjennom flere år: – Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten Hasse. Han er der på stevner, han hjelper meg når jeg har det travelt på skolen, og om jeg så må trene før forelesning stiller han opp for å undervise klokken 07.00 om morgenen.

Å nå være en del av verdenseliten synes Jebsen er stort: – Jeg har sett disse rytterne så mange ganger, og nå kan jeg sitte å spise middag sammen med de mens vi snakker om dagens stevne. Hestefolk er hestefolk, og vi har noe til felles i hesten. At vi er konkurrenter spiller ingen rolle – det er viktig med åpenhet og dialog.

Peo-Set og hans tidligere rytter, Carl Hester. (Foto: http://www.meadowstud.com)
Peo-Set og hans tidligere rytter, Carl Hester. (Foto: http://www.meadowstud.com)

Ny hest

Jebsen har i tillegg til Pro-Set en meget lovende unghest, ved navn Sir Adam (e. Krack C): – Det er viktig å få med at han heter “Sir”, sier Jebsen: – Han het egentlig bare Adam, men det var litt kjedelig, så vi lurte veldig på hva vi skulle kalle ham. Vi kunne jo ikke døpe ham om, for det betyr jo ulykke å døpe om en hest. Det var Elizabeth Farbrot som kom på at han kunne få tittelen “Sir”!

Og Sir Adam er en svært lovende hest, skal vi tro Jebsen: – Han har utrolig gode bevegelser, og har talent for de vanskelige øvelsene. Vi skal jobbe med det grunnleggende nå fremover, og jeg vil gi ham den tiden han trenger – men han kommer.

– Pro-Set blir eldre, og blir 16 nå neste år. Vi satser VM neste år, men det blir trolig det siste for ham, forteller Jebsen. Alderen til tross – Pro-Set er i toppform og “still going strong” : – Jeg kjente han var sliten den siste dagen, men det er lov. Likevel ga han alt og har virkelig vært en stjerne. Han har aldri vært i så god form som nå, forteller hun: – Han er blitt litt tøffere og mer «cocky». På stevne er han en gentleman, men hjemme vil han gjerne være sjefen, ler hun: – Folk tror ofte ikke at han er hingst, for han er så snill.

Pro-Set (Jet Set D x Flemmingh) ble kjøpt fra britiske Carl Hester, og Hester uttalte en gang at Pro-Set som en hingst med svært godt anlegg for piaffe og passage, og kombinert med et svært godt gemytt: – Ingen tvil om at dette kommer til å bli en stjerne!
Det fikk han også rett i, og Pro-Set har i tillegg til å være med å sette sette norsk dressur på kartet, også flere svært gode avkom. Jebsen har godt kontakt med Carl Hester: – Carl skryter av ham, og det varmer at han tar seg tid til å komme bort på stevner for å gi oss litt ros. Det er ikke lett å få overta en hest etter Carl Hester, ler hun.

Mange jern i ilden

Ved siden av å være en rytter i toppeliten, og nå også å være i gang med ny, lovende unghest, fokuserer Jebsen på skolegangen. To dager etter stevnet i Stockholm ventet en eksamen, og det samme gjelder etter stevnet i London: – Jeg har vært oppe halv fem hver morgen en periode nå for å ridd før skolen. Eksamensoppgaven skal leveres 3.januar, så jeg har holdt på med det i tillegg til ridningen.

Jebsen kunne under Kingsland Oslo Horse Show også avsløre at hun nå hadde fått kjæreste. Forholdet har vart et år, og det er Jebsens venninne, Ellen Birgitte Farbrot, som introduserte paret for hverandre: – Han kunne dessverre ikke være tilstede under Olympia, og det var litt trist. Jeg savnet ham og den støtten han gir, forteller Jebsen: – Men han sitter hjemme og følger med på FEI-TV og vet prosentene lenge før meg, ler hun

Jebsen har foreløbig ingen planer om å starte flere World Cup stevner denne sesongen, og nå venter en velfortjent ferie for Pro-Set, og finjustering av den nye küren: – Gled dere! Ikke alt er på plass enda, men jeg elsker den nye küren.

Se flere bilder fra London International Horse Show her.

Lillann_Jebsen_Pro-Set_2