Vintertips

IMG_4896
For en voksen hest, er det en fin avveksling å få bevege seg i lonsje uten innspenning og med variert underlag. Hesten på bilde viser en fin, avspent overlinje og god bakbensaktivitet.

STALLTIPS Vinteren er godt i gang, og mens gradestokken synker ned mot de gufne blå, får alle hesteeiere litt ekstra å tenke over.

Kulda kan blant annet gjøre det utfordrende med vann, og det kan også i vinterhalvåret være smart å legge om litt på treningsopplegget. Men til tross for at minusgradene kan gjøre det utfordrende å få trent optimalt, kan det også ha sine fordeler. Ved å benytte seg av de mulighetene naturen har å by på – kan en få trent både seg selv og hesten alternativt. Veterinær Ellen Schmedling deler noen av sine tips angående hest i vinterhalvåret.

Av: Ellen Schmedling

Vann
Endelig har frosten kommet og det går an å bevege seg ute uten vadestøvler og snorkel. Imidlertid byr kaldere temperaturer ofte på en del utfordringer i hverdagen. Mange hester drikker for lite vann når det er kaldt ute, og det gir økt risiko for forstoppelseskolikk. Hester som står ute mange timer om dagen, bør få tilgang på vann utendørs. Det finnes flere finurlige løsninger for å hindre at vannet fryser, noen mer kostbare enn andre. Den enkleste er å legge en liten pinne i vannet, men man kan også lage egne termobøtter. Da tar man en romslig bøtte og kler med isopor i bunnen og langs veggene, og setter deretter en mindre bøtte oppi her. Da holder vannet seg isfritt noe lenger.

Mange hester drikker svært mye mer om de får tilgang til temperert vann eller til og med varmt vann. Om man tilbyr hesten temperert vann før og etter trening, har man gjort ganske mye for forebygging av kolikk.

Trening
De fleste dressurhester tilbringer svært mye tid på en flat ridebane, men  for å utvikle en god kjernemuskulatur, er hesten imidlertid helt avhengig av å bevege seg i ulendt terreng, det er de små endringer i bevegelsen som er viktige.  Alle musklene og ligamentene i beina har også stor nytte av variert belastning, og de blir bedre rustet til å tåle hverdagens påkjenninger.  Dette gjelder også for rytteren.

Skritt er den gangarten som er viktigst for utviklingen av ryggemuskulaturen, og skritt i ulendt terreng er faktisk noe av det mest skadeforbegynnede man kan gjøre.

Alle hester har godt av rytterfrie/salfrie dager. Nå som stevnesesongen er på hell kan det være gunstig å ta med seg hesten ut i skogen og gå på beina selv. La hesten få leke seg i lonsjen på en feltrittsbane eller i blåbærlyng. Det stimulerer alle de store og små muskelgruppene vi ikke klarer å komme til med vanlig dressurtrening.  Ikke minst er det viktig for hesten å få mental pause fra arbeidet innimellom.

Ungehestene frem til 4,5 års alder er i aktiv tannfelling på denne tiden. Dette faller sammen med vekstperioder i kroppen, og de kan bli satt ut av alt som skjer i kroppen. Dersom hesten plutselig blir stiv og rar, kan det være et tegn på at kroppen trenger litt ekstra tid. Ikke vær redd for å gi hesten redusert mengde arbeid evt helt fri  i noen uker, det henter man fort inn igjen.

For en voksen hest, er det en fin avveksling å få bevege seg i lonsje uten innspenning og med variert underlag. Hesten på bilde viser en fin, avspent overlinje og god bakbensaktivitet.

En 4-åring i sterk vekst (vokste 1,5 cm på en drøy uke) som trenger ridefri og elsker og gå på tur.. Ikke minst har rytteren godt av å komme i bedre form, og jeg kan love at man ikke blir kald på disse turene. Hesten er en 4-årig PRE-vallak, og man ser bakbensaktiviteten og en god overlinje. Han har kun på seg en taugrime og kan selv bestemme hvilken form han vil gå i.

IMG_4419
En 4-åring i sterk vekst (vokste 1,5 cm på en drøy uke) som trenger ridefri og elsker og gå på tur.. Ikke minst har rytteren godt av å komme i bedre form, og jeg kan love at man ikke blir kald på disse
turene. Hesten er en 4-årig PRE-vallak, og man ser bakbensaktiviteten og en god overlinje. Han har kun på seg en taugrime og kan selv bestemme hvilken form han vil gå i.