Satser mot Globen!

RYTTERPROFIL Svenske Hanna Lundberg (26) var på jakt etter en stødig og trygg hest, og hadde ingen planer om å bli dressurrytter. Nå satser hun Globen med sin nordsvenske brukshest, Turbo.

Foto: Carrie

– Jeg ville bare ha en stødig og trygg hest, ettersom jeg tidligere hadde hatt en fullblodshoppe som var mer vill enn tam, forteller Lundberg, som for 8 år siden kjøpte den da 2 år gamle brukshesten, Turbo (Tagg x Egal). Lite visste hun den gangen om hvilke muligheter som lå i Turbo.

Den nordsvenske brukshesten er en middels stor kaldblodshest, og er fra gammelt av brukt som skogshest. I den senere tiden har man stadig oftere tatt rasen i bruk som ridehest, og nå ønsker Lundberg og hennes venninne Caroline Eriksson å ta det hele et steg lengre – de ønsker å vise frem Turbo i Globen, under Stockholm International Horse Show: – Kommer de dit vil publikum få en oppvisning de sent vil glemme!, sier Eriksson, som har startet facebookgruppen “Turbo till Globen“. Gruppen ble startet 11.desember, og på få dager har gruppen nådd nærmere 1500 følgere:- Nå håper vi de som er ansvarlig for Stockholm International Horse Show også legger merke til ekvipasjen.

– Reisen dit vi er i dag har vært lang, forteller Lundberg: – Så fort jeg skulle gjøre noe, det være seg longering, tømkjøring eller bare å leie ham, slet han seg. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har måttet fange ham inn fra naboens hage, etc, sier hun: – Flaks for meg at jeg er sta, ellers hadde jeg nok aldri holdt ut!

Ettersom jeg hverken kunne longere eller tømkjøre ham lurte jeg veldig på hvordan i all verden jeg skulle klare å ri ham. Jeg hadde vel mindre vett den gangen enn nå, så jeg hoppet på, og håpet på det beste!

Det har vært en lang vei å gå, men Lundberg og Turbo har jobbet jevnt og trutt: – Jeg har aldri vært så glad i sprang, og når jeg valgte en såpass tung rase falt valget ganske enkelt på dressur, men det har vært alt annet enn enkelt å komme dit vi er nå i dag. Man må være forberedt på at det tar lengre tid med en slik rase, i motsetning til eksempelvis en halvblods. Skrittet og travet kom relativt fort, men i galoppen har det tatt betydlig lengre tid å få ham stødig og med korrekt bæring.

– Med en slik hest gjelder det å skynde seg langsomt, ha masse tålmodghet og ta det i hestens tempo. Man må kjenne på dagsformen, jobbe mye i skritt og ri masse overganger for å få den lydig. Vi jobber også mye med sideførende øvelser, både på rette og bøyde spor. Galoppen tar som sagt mye lengre tid, og der jobber vi mye med fatningene istedenfor å ri lange strekninger.

– Fremdriften er noe vi jobber veldig mye med, og jeg merker det godt når det er varmt at det er noe han synes er slitsomt. Changementene har vært kjempevanskelige, men det begynner nå å løsne. Om vi får muligheten til å vise oss frem i Globen lover jeg at de skal sitte!

At all treningen har gitt resultater er det ingen tvil om. I 2006 debuterte ekviasjen i LC, til 56,79%, med avbrudd i travet og med komentaren “Du må ikke smatte“, på protokollen: – Som jeg gråt!, forteller Lundberg: – Jeg trodde aldri jeg skulle konkurrere igjen!

Heldigvis lot ikke Lundberg og Turbo seg stoppe, og sakte men sikkert begynte prosentene å stige: – Til slutt kunne vi ri LA, og bare det kjentes enormt ut! Debuten i LA utviklet seg til seire i LA, og videre kvalifisering til MSV C. Hvilken følelse det var! Lille jeg kunne nå ri middelsklasser med Turbo!

– I dag rir vi stabilt i MSV C og har kvalifisert oss MSV B. Vi debuterte i MSV B nå i sommer, på årets varmeste dag og fikk rundt 56%, hvilket jeg er strålende fornøyd med.

Lundbergs trener er Stefan Spak, og Lundberg gir ham æren for at hun er der hun er nå i dag: – Uten ham hadde jeg aldri klart det. Stefan er rolig og trygg å har fått meg til å forstå hvorfor jeg skal gjøre si eller så, ikke bare at jeg skal gjøre det.

Jeg må også få takke Caroline Eriksson som startet facebookgruppen. Det er min største drøm her i livet å få vise at man kan komme noen vei til tross for at man rir en kaldblods til kr.12.000,- (SEK). Jeg er så utrolig takknemmelig og rørt av alle de fine kommentarene vi har fått de siste dagene, avslutter hun.

Dressur så klart! ønsker Lundberg og Turbo lykke til på sin vei mot Globen.

Facebookgruppen finner du her.

Oversikt over de svenske dressurprogrammene finner du her.