En viktig ressurs

Øydis og hesten Magic. (Foto: Crispin Jackson)

RYTTERPROFIL Etter at Øydis Uthberg holdt treningssamling i sprang i Stav’s splitternye ridehall denne sommeren, har hun blitt ”Hippodromens” faste onsdagsinventar. Her får heldige elever nyte godt av hennes sprakende kunnskap, og at hun er noe hestemiljøet i Gudbrandsdalen har lengtet lenge etter, er ingen hemmelighet. Øydis er en viktig ressurs for hesteinteresserte i alle aldere, og hvilken gren du er tilhenger av, spiller liten rolle. Dressur så klart! tok en nærmere prat med denne ildsjelen.

Av: Synøve Strengen Karlsen

Terrengtrening på Flatner, Gardermoen. Øydis og Gentleman i terrenget. (Foto: Privat)

31 år gamle Øydis Uthberg er utdannet trener І hos Norges Rytterforbund, og er også aktivitetsleder/juniorleder III fra Starum. – Som akademisk utdannelse har jeg en bachelorgrad i pedagogikk/psykologi, samt etterutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge. Jeg har jobbet i barneskole i mange år, samtidig som jeg har vært ridelærer på rideskoler i Asker, Son, Drammen og Halden, samt arbeidet med privatryttere. Hennes datter på 4 år er også bitt av hestebasillen.

Det er ingen tvil om at hesteinteressen har vært hos Øydis hele livet. Hun forteller at det hele startet med gyngehesten: – Hesteinteressen har vel vært i meg hele livet. Gyngehesten min ble stelt etter alle kunstens regler, og fikk både vann, kraftfor og høy. Jeg begynte å ri da jeg var 3 år. Alt av hest var topp, og jeg red mye på store dølahester. Da jeg skulle pusse, satt jeg på ryggen deres, slik at jeg skulle få pusse noen annet enn hovskjegg.

Sin første hest fikk hun allerede som 4-åring. Det var en hvit og svart shetlandsponni med navn Vanja: – Jeg tror det må ha vært verdens snilleste shettis. Hun ble faktisk 34 år, og de siste årene hennes gikk hun på knøttetimer på en rideskole hvor jeg jobbet. Sammen med Vanja fikk Øydis en veldig god start på rytterkarrieren, og de opplevde blant annet å bli klubbmester i sprang to år på rad: – Jeg har hatt så utrolig mange fine opplevelser med den hesten. Alt fra turer i snøen, til å oppleve å bli klubbmester i sprang to år på rad. Vi var også med på monteløp og dressurstevner i klubbregi. Jeg fikk en fantastisk oppstart på rytterkarrieren, ved at forholdene ble lagt til rette for ei lita jente med en liten ponni. Drømmen om å jobbe med hest og å jobbe som instruktør i rideskole ble i full grad realisert.

Øydis har hatt mange gode opplevelser på hesteryggen, hvor noe av det som står høyest i rang er terrengtreningene. – Adrenalinet som pumper og den vanvittige mestringsfølelsen man får når man hopper hinder man aldri hadde trodd en skulle klare. Følelsen av samspill med hesten under denne typen ridning er også enorm. Vi må virkelig stole på hverandre, og kaste oss ut i det. Det er kick, det, sier hun, men tilføyer også at hun mener det er de små tingene som nok utgjør de beste opplevelsene: – De beste opplevelsene er nok de små tingene, når det virkelig fungerer. Når jeg har hatt en hest i trening som jeg har slitt med lenge, også plutselig fungerer den lille tingen du har jobbet med! Den følelsen man sitter igjen med da er helt ubeskrivelig.

Terrengtrening på Flatner, Gardermoen. Øydis og Cash Girl i terrenget. (Foto: Privat)

På spørsmålet som omhandlet inspirasjonskilder, var svaret klart: – Inspirasjonskilden min er elevene mine, og ikke minst hestene jeg arbeider med. De gir meg motivasjon og glede! Jeg reiser hjem fra treninger med et stort smil om munnen og kan nesten ikke vente til neste gang vi kan jobbe videre med det vi er i gang med. Timene går alt for fort! Videre forteller hun at noe av det viktigste er når man ser at hestene trives med arbeidet de gjør. – Det at de gjør det, er for meg noe av det viktigste. De skal være rolige og fornøyde. Treningen skal legges opp for dem, på deres premisser. Vi kan ikke jobbe fornuftig med en hest som er stresset, da må jeg først finne en måte å få dem til å slappe av på.

Da vi spurte etter hennes forbilder, sa hun at det blir vanskelig å trekke frem ett spesielt. – Det er så mange mennesker rundt i verden som gjør så mye bra. Jeg beundrer mennesker som har med seg både fornuften og hjertet sitt i det de gjør. Vi er gode på forskjellige ting, og ønsket mitt er å trekke med meg det jeg ser på som positive egenskaper hos de forskjellige. Jeg kan f.eks ha en av mine elever som forbilde, hvis jeg synes hun/han har noe jeg ønsker å lære av.

Det er mye som er viktig å huske på når man holder på med hest. At ting tar tid når man driver med hest er ingen hemmelighet, og Øydis mener at man skal la ting ta den tiden det tar. – Det er viktig å ta seg tid, og ikke gi dem for store utfordringer før hest og rytter er klare for det. Ved trening av unghest skal de få lov til å utvikle seg i sitt tempo, og ikke få større oppgaver en kropp og psyke kan takle, sier Uthberg. – Mestringsfølelsen er unik, og den skal oppleves i hver rideøkt. Hun forteller videre at grunnridningen er noe av det viktigste hos enhver rytter. En må vite hva en skal gjøre, hvordan det skal gjøres, og ikke minst hvorfor det skal gjøres. – Alt for mange av de rytterne som jeg møter aner ikke om en øvelse er løsgjørende eller samlende, slike ting må de lære seg. Hvordan skal de ellers kunne legge opp en god trening for hesten sin? Samtidig skal rytteren opparbeide seg forståelse for hesten generelt. Da tenker jeg spesielt på hestens psyke og dens mentalitet. Vi må ha forståelse for at hester er individer akkurat som oss, sier Uthberg.

Hennes hovedinteresse ligger ikke på konkurransebanen, – den består av å instruere, jobbe med tilridning av hester og hester med spesielle utfordringer: – Jeg synes det er mye morsommere å ha elever til start enn å konkurrere selv, sier hun. Øydis underviser i både sprang og dressur, og alt fra turryttere til konkurranseryttere er velkomne til å ri for henne.
Mottoet mitt er nok at jeg ikke ser begrensninger hos hest eller rytter. Alle har mulighetene, det er bare å finne den riktige veien for å komme til målet. Jeg er ikke redd for å prøve og feile. På ridetimene er Øydis opptatt av å kombinere både smil, latter og full konsentrasjon. I tillegg mener hun at det er viktig å jobbe mot en målsetting: – Da har vi noe konkret å forholde oss til. Det trenger ikke nødvendigvis være å starte høye klasser på stevner, men kan i like stor grad være ridetekniske utfordringer vi ønsker å ha på plass.

Etter at den nye ridehallen på Stav kom opp i sommer, har Øydis blitt et utrolig viktig tilskudd for alle hesteinteresserte i disse traktene, og hun instruerer hver onsdag i hallen. Her får alle som ønsker det instruksjon, uavhengig av om du ønsker å trene sprang eller dressur – det er helt opp til hver enkelt elev. Øydis selv mener at det er veldig godt jobbe på Stav:
Jeg kunne ikke hatt bedre forhold å jobbe under. Miljøet er godt, hallen er super og det er fine muligheter for ridning ute. Siden det er mange bokser på stedet, er det også veldig godt egnet for helgekurs og lignende. Teorilokalene klubben disponerer er flotte – så her ligger alt til rette for å utvikle gode ryttere. Men til tross for at den nye hallen gjør det ypperlig å instruere ukentlig, hadde det vært fint med en permanent stall knyttet til stedet, slik at det ville blitt enklere å trene regelmessig. Nå må de fleste kjøre hver gang de skal i hallen og ri, noe som i vinterhalvåret kan føre til vanskeligheter. Da stilles det større krav til alternativ trening. Likevel er Øydis godt imponert over hva foreldrene gjør for sine barn: – Det er mange fantastiske foreldre her, som virkelig stiller opp for barna sine!

Øydis ønsker å bruke sin erfaring til å bidra til at at flere begynner (og fortsetter) med hest og ridning i området: – Det står mye hest rundt på gårdene, men igjen må jeg si at rytterne er så spredt, og med det mister de mye av det sosiale miljøet som er så viktig for å holde motivasjonen oppe. I tillegg ser hun nå hvor viktig det er å huske på rekrutteringen: – Når jeg ser tilbake på den tiden når jeg startet med hest, så ser jeg hvor viktig det var med klubbstevner og andre ”lavterskeltilbud” som Hestens dag, gymkhana og enkle dressurklasser der programmet ble lest opp eller rytteren kunne ha med leier. Øydis brenner for at alle skal få forsøke seg på sitt nivå. En skal kose seg sammen med hesten, samtidig som at de som ønsker større utfordringer skal få det.

To av hennes faste elever synes virkelig godt om at instruerer på Stav, og det er tydelig at hennes gode evne til å kommunisere med ekvipasjene og engasjere seg i hva hun driver med, er en viktig faktor som bidrar til glede og fornøyde elever. – Treningene hennes er veldig tilpasset hver enkelt, effektive og UTROLIG lærerrike! Det er heller ikke noe “alvorlige” treninger. Selvfølgelig tar vi det alvorlig, men det blir som det blir og alle rytterne er alltid fornøyde med treningens resultat, sier Solvår Austlid, som trener fast for Øydis. Tonje Hansen, som trener både dressur og sprang for Øydis, er enig: – Øydis er en dyktig instruktør som vet hva hun snakker om, men det er ikke det som gjør henne til den fantastiske instruktøren hun er. Måten hun kommuniserer med oss som ryttere og ikke minst hestene er helt super. Hun tar seg tid til hver og en. Øydis er en herlig instruktør, og alle bør ha tilgang til slike som henne.

I tillegg til å instruere ukentlig på Stav, holder Øydis også helgekurs av og til. En helg i august samlet hun alle ryttere som hadde lyst til sprangsamling, som bestod av flere rideøkter i tillegg til en teoritime alle dagene. Dette var første gang Øydis instruerte på Stav, og hun har etter den helga blitt ”Hippodromens” faste onsdagsinventar. Hun har også arrangert egne treningssamlinger kun for travere, som ga et stort oppmøte. – Det kom mange! Kjempegøy, og ikke minst super variasjonstrening for traverne. Det vil nok i fremtiden bli flere samlinger, og det hele legges opp til hva ekvipasjene ønsker å lære om.

I 2013 planlegger Øydis å samle de rytterne som ønsker å satse fremover. Dette skal skje gjennom å arrangere fellestreninger og samlinger både med og uten hest, slik at hun får fulgt alle sammen. I tillegg til selve treningene, vil hun også være med rundt på enkelte stevner, slik at ekvipasjene også kan bli fulgt opp på den kanten. Uthberg håper dette er et positivt grep for å styrke satsingen og videreutviklingen av ryttere, og det er allerede mange som har meldt sin interesse for dette. Dette vil nok også hjelpe rytterne i området med å komme seg op og frem.

Øydis er en dame med utrolig gode kvaliteter, og hun får samlet hester og ryttere i alle aldre på enhver trening. Med sitt knallgode humør, sin gode evne til å lære bort og sitt engasjement i sporten, er det ingen tvil om at hun er en meget populær instruktør. Ekvipasjene i denne delen av Oppland kan nok bare glede seg til tiden fremover – instruktører som Øydis er gull verdt.

Undervisning pågår.