AEG 2013: Anky van Grunsven holder clinic med IPS-hingster

Anky van Grunsven kommer til AEG.

AEG 2013 Det er bare å sette av datoen: Onsdag den 20. februar kommer trippel OL-gullvinner Anky van Grunsven til Arctic Equestrian Games for å holde clinic med IPS-hingster. Det er den store hollandske hingsteeier og hovedsponsor for Anky gjennom mange år, Jan Kelders, som henter Anky til AEG.

Tekst: Heidi Skar/AEG 

Anky van Grunsven og Salinero etter OL-gullet i Beijing/Hong Kong i 2008. Foto: Kit Houghton/ FEI.

Jan Kelders og IPS står også bak to sponsorhingster på norsk jord; Don Massimo (Elise Klaesson) og Andretti (Alexandra G Andresen). Jan Kelders er en stor Norgesvenn, og samarbeidet med Ferd/Kristin G Andresen har nå ført til at AEG kan presentere Anky og noen av IPS-hingstene.

Anky van Grunsven bor og driver et rideanlegg i Erp i Nederland sammen med sin mann og mangeårig suksessfull trener for det nederlandske dressurlandslaget, Sjef Janssen.  Anky begynte å ri da hun var seks år fordi hun elsket hester, og ”ble bitt av basillen” gjennom sin far.  Hennes største helt og idol er hesten Bonfire, som hun tok sitt første OL-gull med.  Da vurderte faktisk Anky å legge ridestøvlene på hylla etter å ha oppnådd det største man kan vinne innen idretten. Men hun valgte å fortsette med følgende filosofi: “If you stop at the peak you miss more highlights”. Og – høydepunktene kom på løpende bånd.

Den nederlandske dressurdronningen har en merittliste som ingen andre i verden kan matche. Hun har 30 medaljer i internasjonale mesterskap derav åtte individuelle gull. I 2008 ble hun den første rytteren som vant individuelt OL-gull tre ganger på rad. Hun vant i 2000 med Bonfire og i 2004 og 2008 med Salinero. I tillegg har det blitt to individuelle EM gull, samt to individuelle VM-gull. Den velridende damen har også vunnet verdenscupfinalen hele ni ganger. Alle triumfene har kommet sammen med hestene Bonfire og Salinero.  I 1994 ble hun kåret til Sports Woman of the Year, og åtte ganger til årets rytter i Nederland. I OL i Sydney var hun flaggbærer for Nederland under åpningsseremonien.

Under sommerens OL i London var hun med på å ta lagbronse. Det ble også sjetteplass individuelt med 18-årige Salinero, som fikk en verdig avslutning på en lang og fantastisk karriere.

Det er en fornøyd primus motor for AEG som kan konstatere at en av de aller største innenfor hestesporten kommer til Stokke i februar:

–  Anky van Grunsven skal holde clinic (audiovisuell demonstrasjon av ridekunsten) og vise frem flere IPS-hingster. Anky følger opp årets tema som går på utdanning av hester, og hvilke kvaliteter man bør se etter når man skal investere i hestemateriell. Vi er utrolig glade for denne avtalen. Anky van Grunsven kommer til å gi oss en opplevelse vi sent vil glemme. Alle hesteentusiaster bør få med seg dette, sier Eirik Berentsen.

Arctic Equestrian Games arrangeres den 14. til den 24. februar 2013 på Oslofjord Convention Center i Stokke i Vestfold. Clinic med Anky van Grunsven presentert av Ferd, onsdag den 20. februar.