Vil få hesten til å danse!

RYTTERPROFIL For Karianne Enger kom det som et sjokk at sønnen, Even, på 10 år skulle bli bitt av dressurbassillen: – Med min bakgrunn var det definitivt ikke der den ideen kom fra!
Even er veldig glad i ponniene sine. (Foto: Privat)

Even Enger er en ung mann vi alle bør se opp for i fremtiden. Som eneste gutt i stallen har han oppdaget gleden ved dressur, og har store planer om å nå langt:- Jeg synes dressur er gøy fordi at det blir lettere å ri når hesten ikke tuller med hodet og det er  gøy og ri de forskjelige øvelsene, forteller han.

Med en hesteinteressert mamma var det ikke helt utenkelig at Even skulle begynne med hest. Likevel var det ikke helt planen at han skulle begynne med dressur: – Jeg har ridd siden jeg var liten på et assorert utvalg av ponnier, travere og egentlig alt jeg kom over. Jeg kjøpte min første ponni for konfirmasjonspengene, men har de siste 20 årene handlet i “restekassa” på Øvrevoll. Hestemateriellet og mangel på trener og treningsmuligheter har nok vært hovedgrunnen til at dressur aldri ble noe satsingsområde for meg. Det er enklere å hoppe da, sier mamma Karianne: – Dressur var jo bare for sære, gamle tanter som ikke turde å gjøre annet. Denne fordommen er sablet ned godt og grundig, og kan nå jeg si og nå er jeg veldig stolt ponnimamma til en ung dressurrytter!
Even var 8 år da han fikk sin første ponni – en ponni på “noen-å-tjue”, uten bremser, med bakgrunn fra sprang, games og rideskole: – Det var kanskje ikke det beste utgangspunktet for en dressurkarriere men Even ga ikke opp. Han har ridd godkjent LC, noe som ikke kom gratis. Ponnien hadde ingen bremser og “symaskin” tendenser. Dressurprogrammene var raskt unnagjort gitt, forteller Karianne.
Men Even var fast bestemt – han ville ri dressur. Han ville ha hesten til å danse: – Han har stått ringside og sett på “de store”. Det var sånn han skulle ri, og veien dit har vært brolagt med armbrudd og tildels stort forbruk av ridehjelmer.
Familien har fått mye god hjelp fra Øivind Ødemotland. (Foto: Privat)

Karianne berømmer det gode støtteapparatet familien har hatt rundt seg: – Vi har stått ved Fredriksborg Hestesportsenter og Ellen Thorstensen har hjulpet oss mye og vært en motivasjonsfaktor, sammen med Øivind Ødemotland. De to fikk overbevist meg om at Even måtte ha noe annet å ri på – ihvertfall noe som kunne gi snev av ridefølelse. Dette førte til at vi i mars i år kjøpte en kat 2 ponni ved navn Maiden. Dette er egentlig sprangponni dette også, men definitivt ridbar. Jeg har dessverre ikke økonomi til den perfekte læreponni i dressur, og ny ponni med steg har gitt utfordinger for Even.

Jeg elsker ponnien min fordi hun er så snill å jobbe med selv om hun er litt vanskelig og få inn fra beite. Jeg er også glad i den gamle ponnien min, Anny, på 26 år, forteller Even.
Vi har vært vedlig heldige å få ha Øyvind som trener og forbilde. Øivind “den allmektige”, har vært tilnærmet en gud for Even og en flott rollemodell å strekke seg etter, sier Karianne.
For Even er målet å komme så høyt som mulig: – Mitt forbilde er Edward Gal, også vil jeg bli som dressur treneren min Øivind!
Dressur så klart! ønsker Even lykke til videre, og gleder oss til åfølge ham videre!