Alt klart for Odense!

RYTTERPROFIL Trude Hestengen har drevet med hest siden hun var 5, og har i en alder av 29 ridd frem to hester til Grand Prix. Denne helgen debuterer hun i internatsjonal lilletur med sin Tobajo Pik Disney.

Foto: Eva Kindahl

Jeg begynte å ri på rideskole da jeg var fem år gammel, og fikk min første egne ponni da jeg var 13. På det tidspunktet var jeg sprangrytter, og ponnien skulle brukes til sprang, forteller Hestengen. Men med en ponni som trivdes best på bakken, satte dette fort en stopp for den kommende sprangkarrieren: – Den ville ikke hoppe høyere enn LA, og var A-ponni i dressur i Danmark. Jeg begynte jeg å ri dressur med den, og vi kom på landslaget, red Nordisk og tok medalje i NM, forteller hun. Da ponnitiden nærmet seg slutten, var Hestengen klar for å satse videre. Dette resulterte i kjøpet av juniorhesten Lope-N, som hun selv utdannet til Grand Prix: – Jeg og Lope utdannet hverandre og hjalp hverandre oppover i klassene.Som Young Rider fikk Hestengen sin andre hest, Le Mont-H, som hun også utdannet til Grand Prix-nivå.

I 2008 flyttet Hestengen til Danmark for å studere, og har ikke sett seg tilbake siden. Hun tok med seg hestene og begynte å trene for finske Mikaela Lindh, ved Dressurstald Sølyst: –  Jeg har nok ikke tenkt meg tilbake til Norge, sier Hestengen: – Jeg betrakter Danmark som mitt hjem, og savner ikke Norge, men selvfølgelig savner jeg min familie, heldigvis er det ikke så langt å kjøre til Norge fra København så vi kommer jevnlig på besøk i gamlelandet. I første omgang var det for tre år, men nå har det gått over fire år, og jeg har nok ikke tenkt meg tilbake til Norge.

Nå er Hestengen og hennes forlovede, dressurtreneren Lasse Kasparek Frederiksen, på jakt etter en gård der de kan bygge opp et ridesenter: – Danmark var ikke et nytt land for meg, da jeg alltid har hatt danske trenere, og har også jobbet på Blue Hors for Andreas Helgstrand. Jeg trener fortsatt jevnlig for Andreas, og han er nok den som har hatt mest innflytelse på min ridning. Jeg har ridd for Andreas i over 10 år, helt siden han var landslagstrener for junior og young rider i Norge tilbake i 2001. Han er en fantastisk trener og få alltid det beste ut av hestene mine, og man skjerper seg alltid litt ekstra, når man rir for Andreas!

I 2009 kom den da 4-årige NV-hingsten Tobajo Pik Disney (e.TobajoPicez/Walt Disney) inn i Hestengens liv – ved en ren tilfeldighet: – Det var på AEG i 2009 at Tormod Bakke Johnsen tilfeldigvis kom forbi og overhørte at jeg var på utkikk etter en unghest. En avtale om at jeg skulle ri Disney for de daværende eiere, Ann-Cathrin Ottosson og Connie Mjølnerød kom på plass, og senere ble de gamle hestene pensjonert så jeg kun skulle konsentrere meg om Disney. Et år senere ble Disney min, forteller Hestengen.

Foto: Privat

Ekvipasjen har hatt stor suksess og har blant annet blitt Årets Gangartshingst, plasserte seg i trøstefinalen i Unghest-VM, tok plassering i 6-årsfinalen i Falsterbo, semifinaleseier og finaledeltagelse i det danske unghestchampionatet, 2.plass i Falsterbos 7-års championat, en lang rekke seire på nasjonale stevner i Danmark. Helgen 5.-7.oktober toppet de det hele med tre strake seire på landsstevne i Ikast, Danmark. Dette var ekvipasjens andre Intermediare I og første kür. Hestengen gir forloveden mye av æren for at de er der de er nå i dag: – Vi var helt i skyene allerede etter seieren i Prix st Georg fredag, men da jeg også vant lørdagens Intermediare I og søndagens kür, var det nesten uvirkelig. Det var resultatet av hardt arbeid, som jeg vil gi min forlovede Lasse Kasparek Frederiksen mye av æren for. For et år siden ga han meg et spark bak og sa at Disney hadde mye mer i seg enn det han viste på daværende tidspunkt. Vi begynte å trene sammen så ofte som mulig, og red etter Andreas sine prinsipper om mer “power” og bæring. Det var hardt arbeide og til tider frustrerende, men litt etter litt løsnet det. Disney travet mer og mer av seg selv med schwung og bæring etterhvert som han ble sterkere. Fortsatt kunne vi ikke riktig få det flotte travet med inn på konkurransebanen, men tendensen var der. Etter hvert som debuten i Intermediare nærmet seg fikk vi ikke helt til piruettene, så godt som jeg gjerne ville. Her har også Lasse vært til uvurderlig hjelp. Etter en trening for Andreas hvor vi fikk noen verktøy og teknikker med, har Lasse hjulpet meg å utføre disse i den daglige trening. Det har krevd hardt arbeid, svette og tårer, men det var det hele verdt, for i Ikast travet Disney like godt inne på banen som på oppvarmingen og piruettene ble belønnet med flere 8-tall. Det er deilig å få bekreftelse på at vi gjør noe riktig, og at dommerne liker det de ser. Disney var fantastisk å ri inne på banen, og han var med meg hele veien. Det er den beste ridefølelse jeg har hatt til et stevne noengang.

Denne helgen er alt klart for JBK Horse Show i Odense, hvor ekvipasjen skal debutere i internasjonal lilletur, før finalen i Bundgaard Byg Cup. Planen videre er å debutere i Grand Prix til neste år: – Etter det skal Disney få litt velfortjent ferie. Disney kan allerede alle øvelsene til Grand Prix, og tanken er at han skal debutere i Grand Prix i løpet av neste år engang. Det eneste som mangler er litt mer styrke.

Hestengen har i tillegg til Disney også den 3 år gamle helbroren til Disney: – Vi kjøpte ham som føll, og han ser veldig fin ut. Planen neste år er å stille han til kåring i Norsk Varmblod, og delta i 4-års championatet i Danmark. Vi har også nettopp kjøpt et meget lovende hingsteføll på Dansk Varmblods eliteføllauksjon. Det er viktig å ha noen hester på gang, og det er for dyrt å kjøpe ferdige hester, så taktikken er å kjøpe lovende føll, og utdanne dem selv. Det har gått veldig bra med Disney, og broren ser også ut til å bli en god hest, sier Hestengen, og legger til at hun har hatt mye god hjelp og støtte opp igjennom årene: – Det skal rettes en stor takk til Ann-Cathrin Ottosson som har ridd inn både Disney og ”Totte”, og har gjort det viktige grunnarbeidet med dem. En takk skal også mine foreldre ha, som har støttet og hjulpet meg hele veien. Uten dem hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Dressur så klart! ønsker Trude Hestengen og Tobajo Pik Disney lykke til under helgens JBK Horse Show i Odense og gleder oss til fortsettelsen!