Tenk sikkerhet i stallen – også i julen

Foto: flickr

JULESTEMNING Ingenting er som en julepyntet stall og lukten av høy og varmen som slår imot en idet man går inn i stallen. Det er fristende å julepynte like fint i stallen som inne, men husk at i en stall bor først og fremst hesten.

Jovisst er det koselig med en stemningsfull, julepyntet stall! Det oppstår en helt spesiell julestemning med hester, halm, granbar og rimfrost på vinduene. Men det er en del ting man bør huske på når man pynter stallen:

– Julepynt som skal brukes i stallen trenger ikke være av det dyreste slaget, da du kan fort risikere at det kan bli spist på. Billig julepynt får du kjøpt i billigkjeder som Nille eller Europris.

– Andre gode alternativer, som både pynter opp og gir julestemkning uten å være farlig er feks pepperkakehjerter til å henge i vinduet, appelsiner med nellikspiker, samt halmfigurer. Halmfigurer kan du enten lage selv, eller kjøpe billig. Dette er ikke farlig for hesten dersom den skulle få tak i det.

– Du kan også lage fine dekorasjoner til å henge utenpå døren av noen grener fra en gran eller furu, litt ståltråd og et rødt bånd. Dette lukter godt og er ikke farlig for hesten, og kan derfor henge på feks inngangsdøren til stallen.

– Unngå for mye av ”mennesklig” julepynt, som glitter og julekuler. Dersom du skal pynte med dette, må dette holdes utenfor rekkevidde for hesten. Mange hester er svært nysgjerrige, og dersom den får i seg feks glitter kan den få kolikk. Dette kan føre til tarmslyng, og da må hesten oppereres. Hester kan ikke kaste opp, og får med det magesmerter. Hestens tarmsystem er dessuten svært komplisert og fremmedmaterialer er vanskelige for hesten å få ut av systemet.

– Julekuler må holdes unna nysgjerrige hester. Kulen kan knuse, og dersom hesten får i seg dette kan den kutte seg opp på tungen og i munnen.

– Pynt gjerne med glitter og girlander, men forsøk å holde dette utenfor rekekvidde for hesten. Fest glitter feks langs listene i taket, utenfor stalldøren, eller i salrommet.

Kilde: Agria