– Det nytter ikke å være dårlig taper!

RYTTERPROFIL Mathilde Soos er 19 år gammel, og har holdt på med hest i 12 år. Sammen med sin 11 år gamle tinker, Cassio, er hun et friskt innslag på norske dressurbaner, og en enorm inspirasjon for svært mange.

Soos kjøpte tinkeren Cassio fra Danmark for 7 år siden. Med sine 1,47 cm ruver han ikke så høyt over bakken, men det synes ikke Soos gjør noe: –Han gjør likevel like god jobb på konkurransebanen som de “store brune”, forteller hun.
Soos var 12 år da hun skulle kjøpe hest, og var på jakt etter en trygg og rolig ponni: – Da jeg fikk han var han kun ridd i et halvt år, og kunne ingenting. Han kunne ikke engang høyere galopp, men han var en rolig og trygg ponni, og det var akkurat det jeg trengte. Jeg fant han på nettet helt selv, og fra første gang jeg så han var jeg 100 % sikker på at det var den hesten jeg skulle ha, sier hun. Etter å ha diskutert med sin trener, Morten Ringsrud, ble det hestekjøp og Soos angrer ikke, selv om veien har vært lang: – Veien å trene opp Cassio på det nivået han er nå, har vært en tung og utfordrende jobb. De to første årene gikk mest til å ri på tur for trene opp kondisjonen hans. Fra jeg fikk han har jeg hatt en fantastisk hjelp i Morten. Han har vært tålmodig og pushet meg til der jeg er i dag. 

Soos har ikke latt seg stoppe av litt motgang, og har hatt en enorm suksesskurve fra å ha en hest som ikke kunne høyregalopp, til nå å ri bytteserier og piruetter. I fjor startet hun NM som junior og fikk en fjerdeplass i B-finalen. Ekvipasjen har også vært et fast innslag under Lag-NM, og planlegger nå å starte St.Georg den kommende sesongen: –  Neste sesong kommer til å gå i St.George klasser, og det har vi jobbet hard for. Men vi gir oss ikke der – jeg har planer om å prøve og lære han piaffe i vinter, så får vi se hvordan han tar det!

Å ri en tyngre type hest kan være svært utfordrende, både ridemessig og i konkurransesammenheng, og Soos legger ikke skjul på at det har vært utfordrende til tider: –  Som alle vet er tinker en tung rase, så det har vært tungt å lære ham øvelser. Men når han først skjønte det, så gikk det ganske lett. Cassio er en veldig positiv og lærevillig hest, og det har hjulpet meg veldig mye. Han elsker å jobbe, og yter alltid 100 % for å tilfredsstille. Han elsker å lære nye ting, og klatrer stadig sakte, men sikkert opp i klassene. Det som er så deilig med han er at han er så utrolig stabil. Det har nok mye å gjøre med at han har så godt hode, og det skal mye til for å få han ukonsentrert.
– Det å ri dressur med en såpass tung rase som tinker på så høyt nivå, er ikke bare enkelt. Det krever mye av rytteren, og er man en slik rytter som vil ha en hest man bare setter seg på så går alt på “autopilot” så er ikke dette en dressurhest for deg. Men vil du ha en stabil og lærevillig hest med godt hode, er dette den perfekte rasen, men da må du være villig til å jobbe for det også. Cassio sin svakhet i disse klassene er at han ikke har de stegene som mange av de store hestene har, men han er så teknisk stabil at han fint kan henge med på topp. Med en slik rase er det viktig å få hesten mest mulig øvelsessterk, slik at man kan henge med på nivået.
Foto: Kristine Eilertsen

Dressurbanen er for alle, uansett type hest og ambisjoner, og Soos har gode tips til andre ryttere med “utradisjonelle” hesteraser som ønsker å ut å starte: – Det som har hjulpet meg mye med Cassio er å trene ham i skogen. Det gir hesten mer energi, og det er lettere å trene øvelser. Cassio har noen fantastiske økninger, og det har kommet av mye trening i trav i skogen. Så hvis noen har lyst å satse litt med tyngre hester, anbefaler jeg mye tid i skogen for å trene opp kondisjon, styrke og ikke minst det mentale. Miljøtrening er viktig uansett hvordan hest man har. Og en hest med godt hode er mer stabil ute på konkurranser og innenfor railen.

Videre er det viktig når man konkurrerer med slike hester er å ikke være en dårlig taper. Når du får prosenten din, ikke tenkt på de som er over deg. Det også ekstra stas når du virkelig føler du har prestert bra, og resultatet matcher følelsen!

– Vi bruker lang tid på å lære de ulike øvelsene, så han ikke skal belastes for mye, men den dagen jeg kjenner at Cassio ikke har den lysten og iveren han har nå i dag, skal han pensjoneres. Han er min “baby”, og kommer til å være hos meg så lenge han lever. Hvordan skal jeg kunne selge en tinker som dette?