Pepo Puch danset seg til gull!

Pepo Puch danset seg til gull! (Foto: www.london2012.com)

PARALYMPICS 2012 Kürfinalen for grad Ib bød på overraskelser. Østerriske Pepo Puch og Fine Feeling red seg inn til et overlegent gull med 79,150%, foran finske Katja Karjalainen og hennes Rosie med 74,250, tett etterfulgt av britiske Lee Pearson og Gentleman som scoret 74,200%. Jens Lasse Dokkan og Leopold fikk en åttendeplass, med 68,450%.

Det ble åttendeplass til Jens Lasse Dokkan og leopold i kürfinalen. (Foto: Kit Houhton)

Pepo Puch hadde med seg en bronse fra lørdagens konkurranse, og gir hoppen Fine Feeling mye av æren for suksessen: – Hun elsker publikum og atmosfæren – hun gir meg så mye. Hun liker musikken; hun begynner å danse og inviterer til fest! Hun er en prima ballerina!

Puch representerte Østerriket i feltritt, under OL i Sydney i 2004. Etter å ha brukket nakken i en rideulukke i 2008 lå han lam fra halsen og ned på sykehuset i 6 måneder. Å gi opp ridningen var likevel aldri et alternativ, og han begynte terapiridning så fort han kom ut av sykehuset: – Etter den ulykken var jeg bare glad jeg var i live. Jeg har en sønn som den gangen bare var ett år gangen, og han kom på besøk hver dag. Og alt jeg kunne gjøre var å se på ham. I et halvt år var jeg lam fra halsen og ned, og jeg kunne ikke gjøre noenting. Men iløpet av disse månedene trente jeg meg mentalt – hele tiden med mål om å kunne leke med sønnen min igjen. I en slik situasjon gir man ikke opp – man vet man må gjøre noe. Og det er viktig etter en slik opplevelse, at du fortsetter fremgangen.

Min kone er min trener, og jeg er hennes. Dette er en suksess for familien.

Bronsevinneren fra VM, Katja Karjalainen fikk en femteplass under lørdagens klasse, og ble svært overrasket over resultatet: – Vi fikk bronse under VM, så jeg visste vi hadde en mulighet for å ta en ny bronsemedalje, men jeg hadde aldri drømt om å kunne ta sølv. Ikke i mine villeste drømmer.

Britene derimot var noe skuffet over Pearsons bronse, og hadde håpet å se ham ta sin 11 gullmedalje. Pearson er en legende innen paradressur, og har fra OL i Athen, Sydney og Bejing hele ni gullmedaljer. Pearson fikk sitt tiende gull, i form av laggull, men fra de individuelle konkurransene har han nå altså et sælv og en bronse.Person legger heller ikke skjul på sin skuffelse, etter at en av dommerne ga ham 13 poeng lavere enn den beste scoren: – Jeg vet ikke hva som er politisk korrekt å si i denne sammenhengen. Hun så det hun så, sier han, men innrømmer at han ikke har vært i “gullform” under årets paralympics: – De tre medaljene vil uansett se flotte ut over peisen, ler han: – Gentleman har slitt psykisk, og jeg tror ikke han kunne gitt mer av seg selv inne på arenaen. For å være ærlig tror jeg ikke jeg kunne ridd noe bedre heller, så sånn sett var bronse det beste jeg kunne håpet på i en finale.

Til tross for at Puch nå har brutt Perasons gullrekke, er han svært ydmyk ovenfor bronsevinneren: – Han er en fantastisk sportsmann. Jeg håper å en dag kunne være den rytteren han er.

Jens Lasse Dokkan og Leopold tok en åttendeplass i finalen, med 68,450%. Dokkan har ridd alle Paralympics siden 1996.

Lørdagens vinner, australske Joann Formosa og Worldwide PB, tok fjerdeplassen i kürfinalen.

Resultatliste finner du her.

Bronsevinner, Katja Karjalainen, gullvinner Pepo Puch og bronsevinner, Lee Pearson (Foto: (c) FEI/Liz Gregg)