Årets EM for FH er over…

… og i år holdt det en usedvanlig høy standard.
Årets EM for funksjonshemmede fant i år sted på Epona Ryttersenter i Kristiansand, og hele 72 ekvipasjer hadde tatt turen for å kjempe om den gjeve tittelen Europamester.

Flott åpningsshow
EM for FH 2009 ble åpnet av HH Märtha Louise – og det mens himmelen åpnet seg. Videre ble åpningsshowet “History of the Horse” avholdt, med aktører både fra rideskolen og lokalsamfunnet, samt Trollspeilet Rytterskole. Showet bød vakre hester, magisk sceneshow og mye vakker musikk, og man fikk et annerledes og nytt innblikk i hestens historie i fangenskap.
Eier av Epona Ryttersenter er fornøyd etter en lang, men givende prosess: – Det har vært en utfordring, men jeg ser at dette betyr mye for mange, sier hun.
Under EM var det også klasifisering av nye FH-ryttere, og grenleder Helle Grigson ønsker nå å rekrutere flere til sporten: – Det å være funksjonshemmet må ufarliggjøres, mener hun og oppforder funskjonshemmede til å klasifisere seg.

Ikke Norges tur
Årets EM hold en uvanlig høy standard, og kunne by på mye usedvanlig god ridning, mange nye, dyktige ryttere og hard konkurranse. Resultatene sa seg dermed ikke selv, selv om Lee Pearson hadde et klart favorittstempel i grad Ib. Han greide da også å forsvare sin tittel som ubeseiret Europamester med hele tre gull. Norske Jens Lasse Dokkan pustet ham i nakken de to første dagene, og tok med det sølv individuelt. Siste dagen gikk det ikke helt Jens Lasses vei under küren, og han endte på en femteplass – kun få poeng unna bronsjen.
Etter første dag med lagkonkurranse og forholdsvis gode resultater lå det norske laget på en fjerdeplass. Dag to ville det annerledes, og da Hanne Nesheim ble eliminert grunnet fall, hjalp det ikke stort med Ann Cathrins femteplass i grad VI, eller Jens Lasses andreplass i grad Ib.
– Det har vært mer stang ut enn stang inn for å si det sånn, sier landslagstrener Marianne Heltzen, men velger å se positivt på ting: – Vi gleder oss veldig over de plasseringene vi fikk, og ser fremover.
Britene vant også ikke uventet lagkonkurransen, med tyskland på andreplass og nederlenderne på tredje. Norge ble best av de nordiske landene på en syvendeplass, med danskene hakk i hel på en åttende. Sverige og Finland endte på en forholdsvis tiende og ellevte plass.
Britiske Sophie Wells vant også young rider prisen.

Satser videre
I tillegg til uheldige resultater gikk Heidi Løkens hest Nath Walker, som kjent ikke igjennom veterinærsjekken, noe Heidi selv tok svært tungt. EM var også kvalifiseringsstevne til VM i Kentucky 2010, hviket betyr at veien dit vil bli vanskeligere. Heidi valgte likevel å bli igjen for å heie frem laget: – Det norske laget har vært svært forståelsesfulle og støttende, sier hun.
Ann Cathrin Lübbe og Zanko innhentet seg i søndagens kür, med en andreplass, mens Marianne Muri og Anne Cecilie Ore tok en syvende og en åttendeplass.
Anne Cecilie Ore er svært fornøyd med sin nye hest Hockey Son: – Han har ikke gått mange stevnene, og det var derfor veldig spennende å se hvordan han kom til å oppføre seg, men han har vært veldig flink.
Nå satse laget mot VM i Kentucky 2010 og OL i London 2012.

Dersom du ønsker å klasifisere deg, kontakt NRYF.

Bildegallerier vil komme iløpet av uken.