– Det viktigste er ikke å vinne. Det viktigste er å bli bedre.

Foto: Mette Sattrup/www.hestefrelst.no

AEG 2012 I følge Adelinde Cornelissen finnes det én løsning på alle dine problemer; tempokontroll, eller “speedcontrol”: – Dere kommer aldri til å glemme hva det er etter denne clinicen, lovet hun.

Adelinde Cornelissen hadde med sin nye dressurhest, Galahad. (Foto: Mette Sattrup/www.hestefrelst.no)

Det handler om å ha full kontroll. Klarer du det, klarer du alt.

Adelinde Cornelissen ble verdensberømt over natten da hun i 2009 vant under EM i Windsor. Plutselig ville alle ha en bit av det nederlandske talentet med den hesten, og i kveld fikk også Norge sin bit av verdensstjeren. Clinicen er sponset av FERD v/Kristin Andresen i spissen.

Cornelissen holdt i samarbeid med landslagstrener for FH, Marianne Heltzen, og NRYF et inspirerende foredrag om det å væte trener, sin treningsfilosofi og om det å holde seg på toppen, før clinicen: – For meg er det ikke så viktig å vinne – jeg vil bare bli bedre, sier hun.

Cornelissen ble profesjonell rytter ved en ren tilfeldighet: – Etter å ha vært et år i Canada kom jeg hjem til Nederland uten egentlig å ha noen plan for fremtiden. Jeg fikk en forespørsel om jeg kunne hjelpe noen med en hest som skulle selges, men som visstnok skulle være litt vanskelig. Jeg sa selvsagt ja, og hoppet på. Eller… Jeg brukte 20 minutter på å komme meg på, og når jeg først kom på brukte jeg det jeg hadde av krefter for å holde meg der, minnes hun: – Det jeg da ikke visste var at de som hadde prøvd tidligere hadde havnet på sykehuset! Hesten ble naturligvis ikke solgt…

Cornelissen ga likevel ikke opp, og resten av historien kjenner vi: – Etter 2-3 dager forsto jeg at det var noe spesielt med ham. Veien har ikke vært lett, men jeg føler meg veldig heldig, stråler hun, og kan vise til medaljer i både EM 2009, 2011 og VM 2010. Nå ligger hun i verdenstoppen og er gullfavoritten til OL 2012. Under clinicen red Cornelissen først en halvtime selv, med sitt nye dressurhåp, Galahad. Galahad het tidligere Molenkoning’s Travers, og er i likhet med Parzival oppkalt etter en av ridderne av det runde bord, og Cornelissen håper å kunne ha ha klar til OL 2016.

Etter dette instruerte hun to ponniekvipasjer, 13 år gamle Amy Hammer med den 14 år gamle ponnien Empiri P, og 14 år gamle Lisa Fari på den 13 år gamle ponnien Odbjergs Idol. Begge jentene hadde ting de ønsket å bli bedre på, og nøkelen til suksess var også her Cornelissens tempokontroll. Etter dette var det Siri Skahjem med Grand Prix-hesten Confidence, og Cecilie Nome og Mikado, som konkurrerer på lilleturnivå. Begge rytterne har hatt problemer med spente hester, og også her var løsningen å kontrollere tempoet. – Jeg rir lite øvelser hjemme, men rir stort sett tempovekslinger, sier Cornelissen; – Også rir jeg mye i skogen. Man må ikke bare ri på lange tøyler, eller ha en stor bane for å kunne ri øvelser. Å ri i skogen gjør hesten klarere i hodet. Også er det jo viktig at hesten av og til får være litt hest også, avslutter hun.

Dressur så klart! vil komme tilbake med en utfyllende artikkel både fra trenerseminaret og clinicen.

Adelinde Cornelissen forteller publikum om Amy Hammer og hennes Empiri P. (Foto: Mette Sattrup/www.hestefrelst.no)

Les mer om AEG 2012 her: