Til deg som skal starte ponni i Sverige

STEVNE Info fra vårt naboland:

1 januari 2012 gäller följande:

För att få tävla en ponny i Sverige på Elit tävlingar och lägre så måste samtliga ponnyer ha ett svenskt gällande mätintyg. Det innebär att samtliga utländska ryttares ponnyer oavsett vilket land det kommer ifrån måste ha ett gällande svenskt mätintyg för att få tävla i Sverige på elittävlingar och lägre.

Denna regel har tillkommit pga av Jordbruksverket har fått en anmälan av en privatperson rörande att SvRF måste godkänna utländska mätintyg.

Jordbruksverket som är den myndighet i Sverige som ska se till att Djurskyddslagen och dess förordningar efterlevs säger att enligt § 3 lagen (2007:629) så måste samtliga ponnyer som tävlar på elittävlingar och lägre behandlas lika. Det innebär att samtliga ponnyer måste ha ett svenskt gällande mätintyg.

Vi vet att detta kommer att innebära ett problem för framförallt danska och norska ponny ryttare och därför uppmanar vi er att informera era ryttare i god tid före den 1 januari att den nya regeln gäller.

Regler för ponnymätning finns att läsa på följande länk: http://www3.ridsport.se/Tavling/Ponnymanual/